ADMITERE LICEU 2014: Diferenţe uriaşe între mediile de la EVALUARE NAŢIONALĂ şi mediile copiilor din şcoală

ADMITERE LICEU 2014: Datele publicate recent de Ministerul Educaţiei privind mediile de admitere ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ au scos la iveală o situaţie cel puţin paradoxală. Cu medii bune şi foarte bune în perioada de gimnaziu, zeci de elevi au ieşit în evidenţă la evaluarea naţională cu calificative care-i trimit la coada clasamentului, ceea ce denotă că în multe unităţi de învăţământ exigenţa în notarea de la clasă este mult mai redusă decât la evaluarea naţională.

RomaniaTV.net
07 iul. 2014, 10:05
ADMITERE LICEU 2014: Diferenţe uriaşe între mediile de la EVALUARE NAŢIONALĂ şi mediile copiilor din şcoală

ADMITERE LICEU 2014: Elevi care în clasele V-VIII au avut doar medii de 8, 9 şi 10, „geniile” de la clasă, au încasat note ruşinoase la evaluarea naţională, unii primind doar puţin peste punctul din oficiu, scrie monitorulsv.ro.

Majoritatea diferenţelor izbitoare dintre mediile din perioada gimnaziului şi media de la examenul final sunt întâlnite în şcolile din mediul rural.

Citeşte şi REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO GORJ: Un singur 10!

Diferenţele ajung în unele cazuri chiar şi la 6 puncte, media din gimnaziu depăşind cu mult media de la evaluarea naţională.

Care dintre cele două medii reprezintă nivelul real de pregătire al elevilor?

Scenariul este acelaşi în fiecare an, oficialii ministerului de resort explicând că aceste discrepanţe mari pot indica lipsă de exigență la clasă, ușurință în acordarea notelor mari, fapt ce dăunează elevilor care, în acest fel, nu-şi cunosc nivelul real de cunoştinţe.

Citeşte şi REZULTATE BAC 2014. Absolvenţii de liceu depun CONTESTAŢIILE pentru nota de la BACALAUREAT

Pe cei mai mulţi aflaţi în această situaţie mediile mari din gimnaziu îi ridică în topul ierarhiei judeţene a mediilor de admitere, cu şanse sănătoase de a fi admişi la un liceu bun. Media anilor de gimnaziu are o pondere de 25% în media de admitere, restul de 75% reprezentând media de la evaluarea naţională.

De la Şcoala Gimnazială Corni, un elev cu media anilor de gimnaziu de 9,76 a obţinut la evaluarea naţională puţin peste 5.

Un elev al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului a fost notat la examenul de evaluare naţională cu puţin peste nota 4, deşi media anilor din gimnaziu este de 9,19.

O diferenţă de 6 puncte între cele două medii a bifat un absolvent al Şcolii Gimnaziale Poiana Negri, acesta având în anii de gimnaziu media 8,31, iar la evaluarea naţională 2,20 (1,40 la română şi 3 la matematică).

Un alt exemplu găsim la Şcoala Gimnazială „Petru Muşat” Siret, unde un elev de media 9,33 a obţinut la examenul de la final de clasa a VIII-a 4,50.

De la Şcoala Gimnazială Calafindeşti, un absolvent de media 9,22 a primit la evaluarea naţională media 4,33.

Şase puncte diferenţă şi la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, unde un elev de 8,48 a luat la evaluarea naţională 2,52 (3,05 la română şi 2 la matematică).

La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Iaslovăţ, un elev a luat 5 la evaluarea naţională, deşi în timpul anilor de studiu a fost apreciat cu media 9,21.

Lista poate continua cu alte zeci de exemple.