Din EXPERIENŢA unui om care a trăit 107 ani. „Nu m-am atins de apă, am băut numai vin. Şi pe dinţi mă spălam cu el”

Spaniolul Antonio Docampo Garcia a trecut la cele sfinte la 107 ani. Conform familiei, nu a luat un antibiotic până la 103 iar în ultimii 30 de ani de viață nu s-a atins de apă. "Pe zi, ducea, la 90 de primăveri, peste un litru și jumătate", spun apropiații

04 feb. 2016, 09:55
Din EXPERIENŢA unui om care a trăit 107 ani. „Nu m-am atins de apă, am băut numai vin. Şi pe dinţi mă spălam cu el”

Până pe 26 ianuarie 2016, când s-a dus să bea un șpriț în „altă parte”, spaniolul Antonio Docampo Garcia nu s-a atins de apă, scrie a1.ro. A băut – cel puțin în ultimele trei decenii de viață – numai vin. Și a știut ce face, din moment ce s-a stins la 107 ani.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu TALIA ta dacă bei un pahar de vin roşu înainte de culcare?

Cotidianul „La voz de Galicia” i-a descoperit povestea, una fantastică. Spărgător de piatră de la nouă ani, a luptat în Războiul Civil Spaniol, de partea lui Franco. După 1946, s-a apucat de cultivat viță de vie. Atunci s-a pus a consuma, între răsărit și apus, un litru și jumătate pe zi, obicei frumos, cu care a rămas până la 107 ani. „Puteam bea, dacă ne apucam de treabă și 200 de litri pe lună”, a declarat unul dintre puii lui, Manuel Docampo. „În ultima parte a vieții, nu s-a atins de apă. Ne spunea că și pe dinți se spăla cu vin”. Conform ziariștilor din patria lui Cervantes, don Antonio se distra, la zilele speciale, chiar și cu trei litri de vin.

Citeşte şi Consumul de vin creşte cu 50% în perioada sărbătorilor. Ce vin preferă românii

Nu a luat pastile niciodată sau, dacă a făcut-o, nu-și aduce aminte. „Pot da în scris că primul antibiotic l-a servit la 103 ani. Și asta la rugămințile doctorilor”, a mai spus Manuel. „În afară de vin, așa, pentru pofta de mâncare, dimineața, pe răcoare, servea un degetar de țuică”.

La 105 ani, urmașii l-au luat de acasă – unde locuia singur și se descurca perfect – pentru a a”avea grijă de el”. S-a stins la 107 ani, de o severă pneumonie, a treia din a sa viață, care l-a răpus.