Doctor Mencinicopschi, avertisment: NU mai folosiţi cuptorul cu microunde!

RomaniaTV.net
20 06. 2014, 01:06

De cand a invatat sa prepare termic alimentele, omul a folosit surse de caldura cu infrarosii. Energia din cuptorul traditional actioneaza altfel asupra alimentului. Insa, cuptorul cu microunde nu incalzeste cu infrarosii, ci cu radiatie calorica si prin agitarea moleculelor de apa. Iar aceste detalii tehnice nu inseamna decat un singur lucru: microundele distrug structura nutrientilor din alimente! Cuptorul cu microunde genereaza un camp electromagnetic a carui polaritate se schimba de miliarde de ori pe secunda. Toate alimentele contin apa, iar in cuptorul cu microunde moleculele de apa se incalzesc, ceea ce afecteaza profund din punct de vedere chimic structura alimentelor, deoarece glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele, antioxidantii si enzimele din aliment se altereaza, scrie doctormenci.ro.

Stiati ca…?

Atunci cand folosim cuptorul cu microunde, anumiti compusi toxici din recipiente – spre exemplu bisfenolul-A din sticlele de biberon si ftalatii din PET – se transfera in alimentul incalzit? Asadar, atentie parintilor care incalzesc laptele formula la cuptorul cu microunde!

Ceea ce rezulta in urma prepararii unui fel de mancare la microunde nu prea mai are legatura cu ceea ce mananca omul de mii de ani. Si va dau un exemplu care poate parea ireal, dar este cat se poate de apropiat de adevar: in loc sa consumati un peste preparat la cuptorul cu microunde, consumati o rama!

Alt gust, alt miros

Un alt dezavantaj al utilizarii microundelor este faptul ca modifica gustul produselor alimentare. Cafeaua nu mai are aceeasi aroma, pulpa de pui nu mai este la fel de suculenta precum cea preparata in cuptorul clasic. Pulpa de pui pregatita la cuptorul cu microunde este uscata, deschisa la culoare, fara suculenta, aroma, savoare. Din aceasta cauza, persoanele care folosesc cuptorul cu microunde simt nevoia sa apeleze la mancaruri preparate special pentru acesta, cu gust nefiresc de intens, de bun, fiind imbogatite cu sare, glutamat, arome artificiale, coloranti si alti aditivi alimentari.

Stiati ca…?

Cuptorul cu microunde este stranepotul radarului folosit in al Doilea Razboi Mondial?
Cum s-a ajuns de la un radar de armata folosit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la un cuptor de incalzit mancarea? Unul dintre cercetatorii care lucrau la radar avea o ciocolata in buzunar, care s-a topit in prezenta microundelor emise de radar. Acela a fost momentul in care savantul a facut legatura ca, aflandu-se in campul cu radiatii cu microunde, ciocolata se incalzeste si se topeste. Acest fenomen se explica prin efectul caloric al undelor generate de radar.

Asa ca, dragii mei, daca tineti la sanatatea dumneavoastra, dar mai ales a copiilor dumneavoastra, evitati utilizarea cuptorului cu microunde atat la prepararea, cat si la incalzirea alimentelor!