Doliu imens la Kiev. A murit primul preşedinte al Ucrainei

Leonid Kravciuk a murit marţi, 10 mai, după o lungă suferinţă. El avea 89 de ani şi a fost primul preşedinte al Ucrainei independente, după destrămarea URSS.

10 mai 2022, 20:30
Doliu imens la Kiev. A murit primul preşedinte al Ucrainei

Leonid Kravciuk a deținut funcția de preşedinte al Ucrainei din 5 septembrie 1991 până la demisia sa, din 19 iulie 1994. „Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, ora Kievului, Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a încetat din viață după o lungă boală”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de familie.

Deputatul Iryna Heraşcenko a confirmat şi ea decesul lui Kravciuk, pe canalul ei Telegram.

Leonid Kravciuk este cel care a semnat Protocolul de la Lisabona în 1992, prin care Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear.

Citeşte şi Serviciile americane de spionaj au dezvăluit planul lui Putin: „Se pregăteşte de un conflict prelungit şi va merge dincolo de Donbas”

După o criză politică care a implicat președintele și primul-ministr, Kravciuk a demisionat din funcţia de președinte, dar a candidat pentru un al doilea mandat în 1994. A fost învins de fostul său prim-ministru Leonid Kucima, care a fost președinte timp de două mandate. După președinția lui Kravciuk, el a fost activ în politica ucraineană, fiind deputat al Poporului Ucrainei în Rada Supremă și lider al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Ucraina (din 2002 până în 2006).

Citeşte şi Condiţiile inumane în care supravieţuiesc apărătorii de la Azovstal. Strigăt disperat de ajutor al răniţilor, care nu mai au medicamente şi alimente GALERIE FOTO