Doliu în lumea folclorului! Un mare rapsod a încetat din viață

Cunoscutul folclorist George Sîrbu s-a stins din viață, la finalul săptămânii trecute. Născut în județul Suceava, celebrul muzician a murit, la 85 de ani.

30 mai 2022, 08:28

Compozitor și dirijor de orchestre populare, George Sîrbu și-a dedicat întreaga viață muzicii. Folcloristul a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porbumbescu” din București în anul 1973.

Marele raposod a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava între anii 1961 și 1979, iar între 1980 și 1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară ‘„Plaiurile Bistriței’’ din Bacău. A avut o carieră excelentă în muzică, iar toată viața și-a dedicat-o pasiunii lui.

Citește și: Doliu în Învăţământ. Un profesor a murit la doar 37 de ani. „Mult prea devreme ai plecat. Vei fi un înger printre îngeri!”

La începutul anilor 90, George Sîrbu a fost desemnat dirijor, director și secretar muzical al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. Dar, din 2002 maestrul George Sîrbu a înființat Fundația Culturală care îi poartă numele, având ca obiectiv promovarea și conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova.

George Sîrbu propunea, acum ceva vreme o zi națională a rapsozilor români

Maestrul George Sîrbu propunea, în urmă cu ceva vreme, o zi națională de comemorare a interpreților și rapsozilor populari. „Este un început, pomenirea celor care au trecut în veșnicie. Îmi doresc ca marii noștri rapsozi, personalități din domeniul folclorului, să nu fie uitați. Îmi doresc să îi facem cunoscuți și în rândul generațiilor care vin după noi”, a spus maestrul Sîrbu.

Citește și: Doliu în PSD. Un lider local al social-democraţilor a murit la doar 52 de ani