EGIPTUL FIERBE: Demonstraţii violente în piaţa Tahrir. 5 morţi şi zeci de răniţi

La doi ani de la răsturnarea lui Hosni Mubarak, piaţa Tahrir din Cairo a devenit din nou scena unor ample demonstraţii populare. Opoziţia a lansat un apel la mobilizare generală împotriva actualului preşedinte Mohamed Morsi şi a Frăţiilor musulmane care, în opinia lor, au trădat spiritul revoluţiei. Aproximativ 110 persoane au fost rănite vineri, în Egipt, şi 5 au murit, în urma demonstraţiilor violente.

RomaniaTV.net
25 ian. 2013, 14:59
EGIPTUL FIERBE: Demonstraţii violente în piaţa Tahrir. 5 morţi şi zeci de răniţi

UPDATE 11:15 Cinci persoane au murit în urma confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, potrivit BBC.

Protestatarii egipteni au atacat mai multe sedii ale instituţiilor, în cursul manifestaţiilor organizate la doi ani de la violenţele care au condus la înlăturarea lui Hosni Mubarak, informează AFP. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în faţa palatului prezidenţial din Heliopolis, o suburbie a capitalei Cairo.

Manifestanţii au atacat sediul guvernoratelor din oraşul Ismaïliya şi din regiunea Delta Nilului.

Guvernoratul din localitatea Kafr el-Sheikh a fost atacat cu pietre.

O filială a mişcării islamiste Fraţii Musulmani din oraşul egiptean Ismailiya a fost incendiată vineri de manifestanţi ostili preşedintelui Mohamed Morsi.

Incendiul a cuprins sediul local al Partiduilui Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani.

Demonstraţiile au început încă de joi, când, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi manifestanţi cinci poliţişti au fost răniţi. Protestatarii au încercat să dărâme barajele ridicate spre a descuraja acest gen de adunări populare. Oamenii acuză poliţia că a folosit gaze lacrimogene şi alte mijloace de luptă.

Mulţi demonstranţi şi-au petrecut noaptea sub cerul liber în aşteptarea marelui miting de vineri. Preşedintele Morsi a cerut populaţiei să sărbătorească în linişte împlinirea a doi ani de la revolta împotriva dictaturii.