Eleva violată din Vaslui, UMILITĂ în faţa întregii ţări. Scandal uriaş, după apariţia la TV. CNA s-a sesizat

Scandal imens după ce eleva violată de cei şapte indivizi din Vaslui a apărut la un post de televiziune. Avocata adolescentei este revoltată şi susţine că i se promisese că nu va fi făcută publică identitatea tinerei.

RomaniaTV.net
22 iul. 2015, 07:13
Eleva violată din Vaslui, UMILITĂ în faţa întregii ţări. Scandal uriaş, după apariţia la TV. CNA s-a sesizat

UPDATE: Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat în cazul emisiunii „La Măruță”, difuzate marți, la Pro TV, în care a fost intervievată tânăra din Vaslui, victimă a unui viol. 

Acest caz se află pe ordinea de zi a ședinței CNA de joi. În emisiunea menționată a postului de televiziune, moderatorul a intervievat-o pe fata din Vaslui, care a fost violată de șapte tineri, dezvăluind, astfel, identitatea acesteia.

De asemenea, şi Comisia de cultură din Senat cere CNA investigarea „urgentă” a emisiunii „La Măruță” difuzată de Pro TV marți.

„Acest caz, care a revoltat opinia publică la nivel național, atât prin gravitatea infracțiunii comise, cât și prin atitudinea sfidătoare a acuzaților, la care s-a adăugat și impresia de clemență nejustificată a justiției, a avut drept consecință, pe lângă traumele fizice și psihice inerente, expunerea victimei unui nemeritat oprobriu al comunității locale”, se arată într-un comunicat al Comisiei de cultură din Senat, semnat de președintele comisiei, Georgică Severin.

Potrivit sursei citate, interviul a dus la dezvăluirea identității victimei la nivel național. „Goana după senzațional și audiență a realizatorului de emisiuni tv Cătălin Măruță, precum și a postului care a găzduit emisiunea a făcut ca expunerea victimei să se extindă la nivel național prin dezvăluirea identității ei”, se susține în comunicat.

Comisia pentru cultură și media a Senatului consideră că „gestul săvârșit de postul de televiziune Pro TV, pe lângă faptul că se situează în afara oricăror norme morale, constituie și o încălcare flagrantă a prevederilor legale, inclusiv a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, care interzice în mod expres difuzarea de imagini ale persoanelor aflate în situația de victimă, fără acordul acestora”. „Or, potrivit tuturor informațiilor care ne-au parvenit, inclusiv celor furnizate presei de avocata victimei, acest acord nu numai că nu a existat, ci, dimpotrivă, a existat o promisiune fermă a realizatorilor tv conform căreia identitatea elevei nu va fi dezvăluită”, explică senatorii.

„Protestând în mod vehement împotriva unor astfel de practici care dezonorează statutul profesiunii de jurnalist, cerem Consiliului Național al Audiovizualului investigarea urgentă a eventualei încălcări a normelor legale și sancționarea cu maximă asprime a vinovaților. Este evident că răul comis nu mai poate fi reparat, dar o sancțiune exemplară va contribui, sperăm, la însănătoșirea mediului audiovizual din țara noastră”, se mai arată în comunicat.

Magistrații Judecătoriei Vaslui au dispus pe 19 iunie înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor șapte violatori.

Vezi şi: Cătălin Măruţă, prima reacţie după ce a fost criticat că a dezvăluit identitatea fetei violate de 7 băieţi

Mioara Donosă, avocata din Vaslui care o reprezintă în instanţă pe eleva violată din Vaslui, s-a arătat revoltată de decizia postului Pro TV de a face publică identitatea victimei, în contextul în care, susţine ea, realizatorul TV i-a dat asigurări că va fi protejată şi identitatea mamei, nu doar a fetei.

Mărturii cutremurătoare în cazul violului de la Vaslui: „Fata mea…”

Avocata a povestit la România TV că reprezentanţii postului Pro TV au contactat-o pentru a avea o intervenţie în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruţă, dar nu a fost de acord să o facă, nefiind adepta justiţiei televizate. În schimb, le-a spus acestora că, dacă părinţii clientei sale vor dori să apară la televizor, este decizia lor, dar că nu este de acord ca şi fata să fie filmată. „Am fost sunată de părinţii fetei, mi-au spus că o angajată a Pro TV a intrat în curte, în casă fără a fi invitată şi că doresc ca doamna să apară la emisiune cu faţa acoperită. Doamna de la Pro Tv mi-a promis că va avea faţa acoperită. Eu am rugat-o să nu încerce să facă demersuri pentru ca fata să apară la TV din respect pentru trauma ei şi a oamenilor care sunt alături de ei. A promis că va apărea mama cu faţa acoperită, nu şi fata. Acum oamenii o vor arăta cu degetul, nu e OK, oamenii vor sancţiona acest lucru”, a povestit avocata Mioara Donosă, la România TV.

Prima măsură împotriva celor şapte violatori. Mama fetei face MĂRTURII CUTREMURĂTOARE: E un gol imens

Mai mult, reprezentanta familiei tinerei violate de şapte indivizi a menţionat că clienţii săi i-au spus că echipa de jurnalişti a făcut presiuni. „Imediat după emisiune am sunat, am întrebat clienţii ce s-a întâmplat, de ce nu mi-au ascultat sfatul, iar mama fetei a început să plângă, că e atâta presiune acolo, că sunt reporteri acolo. Ei oricum sunt vulnerabili, au trecut printr-o traumă”, a precizat avocata, adăugând că şi alte televiziuni au dorit să facă interviuri cu fata, dar au renunţat când au fost refuzate, din respect pentru drama tinerei.