Elicopter SMURD prăbuşit. Convoiul cu trupurile neînsufleţite ale membrilor echipajului a ajuns în România VIDEO

03 06. 2016, 16:43

Sicriele cu trupurile neînsuflețite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu și comandorului Doru Gavril vor fi depuse la Biserica Sf. Spiridon din Iași, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Șocae, va fi dus la Bacău.

Înainte de a ajunge în România, eroii SMURD au fost conduşi pe ultimul drum la Chişinău cu onoruri militare. 

La Centrul de medicină Legală, Doru Gavril, Voicu Şocae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu au primit ultimul onor din partea salvatorilor moldoveni, reprezentanții poliției, carabinieri și orchestra militară MAI. Mai mult, în incinta bisericii din strada Gh. Asachi, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria salvatorilor români.

Gabriel Sandu, de 40 de ani, a fost unul dintre cei mai experimentați asistenți medicali în medicina de urgență din România, el fiind din 2005 în cadrul SMURD.

Medicul primar Mihaela Dumea lucra de cinci ani la SMURD Iași și le preda studenților, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgență.

Elicopterul prăbuşit joi în Republica Moldova, de tip EC 135, a fost achiziționat de Ministerul Sănătății în 2014 și a costat 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iași din 2014, ultima inspecție periodică fiind în 2016.

Unul dintre cei doi piloți ai elicopterului prăbușit în Republica Moldova, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, avea peste 4.000 de ore de zbor la activ și o experiență de 30 de ani. El era comandantul Unității Speciale de Aviație Iași.

Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Șocae, în vârstă 36 de ani, avea ca experiență peste 1.480 de ore de zbor.

Aceasta este a doua tragedie de acest gen din ultimii 10 ani la SMURD Iași. În luna ianuarie 2006, doi piloți și două cadre medicale și-au pierdut viața după ce elicopterul SMURD Iași, în care se aflau, s-a prăbușit în apropierea aeroportului. Elicopterul, de tip Eurocopter EC 135, s-a prăbușit la 10 minute după decolare, la un kilometru și jumătate de turnul de control al aeroportului, în apropierea Unității de Jandarmi.