Este oficial: se schimbă definiţia violului în Codul Penal. ONG-urile critică iniţiativa

ONG-ul Amnesty International a criticat miercuri noua definiţie a violului în Codul Penal propusă de guvernul grec şi care stabileşte că o asemenea infracţiune este comisă numai atunci când există şi violenţă fizică, fapt care în opinia ONG-ului contravine Convenţiei de la Istanbul, care cere ca definiţia violului să plece de la lipsa consimţământului, relatează agenţia EFE.

05 iun. 2019, 16:55
Este oficial: se schimbă definiţia violului în Codul Penal. ONG-urile critică iniţiativa

Într-un comunicat, Amnesty International califică drept ”inacceptabilă” definiţia violului propusă pentru Codul Penal din Grecia şi consideră că aceasta ”nu restrânge cultura violului în societatea greacă”, iar o adoptare a ei va duce la ”creşterea impunităţii” pentru acest delict.

Mai mult, ONG-ul aminteşte că statele care au aderat la Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) trebuie să-şi adapeze legislaţia conform acestui document care defineşte violul pe baza lipsei consimţământului, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Lovitură de teatru în procesul de VIOL al lui Cristiano Ronaldo. Ce s-a întâmplat cu femeia care l-a acuzat pe FOTBALIST

După ce proiectul noului Cod Penal grec a fost publicat în luna martie, grupuri feministe şi organizaţii ale societăţii civile au cerut insistent ca acesta să nu fie adoptat şi au propus schimbări pe care Ministerul grec al Justiţiei le-a ignorat, mai spune ONG-ul Amnesty International.

Parlamentul de la Atena se va pronunţa miercuri prin vot asupra adoptării noului Cod Penal.

Convenţia de la Istanbul a fost până în prezent ratificată de 20 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv de România (în luna mai 2016).


loading...
Partenerii noștri