Începe EURO 2016: Surprize mari în echipa tricolorilor la meciul Romania-Franţa VIDEO

10 06. 2016, 03:19

La antrenamentul oficial, derulat joi după-amiază, Claudiu Keșeru a suferit o ușoară accidentare la nas, în urma unei coliziuni cu un coleg, dar aceasta nu este gravă, astfel că atacantul lui Ludogorets va face, cel mai probabil, parte din lot.


UPDATE După ce joi seară informațiile din anturajul echipei naționale duceau către ideea că Florin Andone va fi ales vârf împins, iată că noaptea dinaintea marelui meci cu Franța pare că l-a făcut pe selecționerul Iordănescu să regândească formula de start de diseară.

Astfel, Keșeru a ieșit din schemă și a intrat Chipciu, numai că stelistul va fi trimis în banda stângă, în timp ce Stancu va avea rolul atacantului de careu.

 

EURO 2016: România nu a mai participat la un turneu final major din 2008, când nu trecea de faza grupelor la Europeanul din Elveția și Austria, după un 0-0 la debut cu Franța (9 iunie).

În urmă cu exact 20 de ani, pe 10 iunie 1996, Franța se impunea cu scorul de 1-0 în fața României, la EURO 1996, iar tricolorii nu au trecut nici de această dată de faza grupelor.

Franța se anunță a fi una dintre favoritele turneului, alături de campioana en titre Spania și de campioana mondială Germania. În luptă se pot insinua și talentata formație a Belgiei, dar și Anglia.

Patru din ultimele cinci meciuri care au opus Franța și România s-au încheiat la egalitate, dar bilanțul general le este favorabil francezilor, după 16 confruntări: trei victorii ale României, cinci egaluri și opt victorii ale Franței, cu un golaveraj de 15-21. Ultimul meci dintre cele două echipe s-a desfășurat pe 6 septembrie 2011, în preliminariile EURO 2012, la inaugurarea Arenei Naționale, și s-a încheiat cu scorul de 0-0. Pe 8 aprilie 1972, România obținea ultima dintre cele trei victorii reușite în fața echipei Franței, 2-0 la București, într-un meci amical, prin golurile marcate de Anghel Iordănescu, actualul selecționer al tricolorilor, și Cornel Dinu.

În ultimele zece partide (toate amicale), ”Les Bleus” au înregistrat nouă victorii și un eșec. România are doar trei victorii, șase egaluri și o înfrângere în ultimele zece meciuri (amicale și oficiale).

România va mai juca în Grupa A contra Elveției (15 iunie, Parc des Princes — Paris) și împotriva Albaniei (19 iunie, la Lyon).

Meciul dintre România și Franța va fi arbitrat de o brigadă maghiară, cu Viktor Kassai la centru, arbitri asistenți vor fi Gyorgy Ring și Vencel Toth, arbitri asistenți adiționali au fost desemnați Tamas Bognar și Adam Farkas, iar arbitru de rezervă va fi olandezul Bjorn Kuipers,

Kassai, 40 de ani, arbitru FIFA din 2003, a condus meciuri de la Cupa Mondială 2010 (inclusiv semifinala Spania — Germania) și EURO 2012, precum și finala Ligii Campionilor din 2011, câștigată de Barcelona în fața lui Manchester United.

Viktor Kassai a arbitrat o dată naționala României, pe 29 februarie 2012, într-un meci amical cu Uruguayul la București (1-1), și de două ori reprezentativa Franței, ambele oficiale, 2-0 cu Lituania în preliminariile EURO 2008 și 0-1 cu Spania în preliminariile CM 2014.

Echipele probabile
Franța: Lloris — Sagna, Rami, Koscielny, Évra — Pogba, Kanté, Matuidi — Griezmann, Giroud, Payet. 
România: Tătărușanu — Săpunaru, Chiricheș, D. Grigore, Raț — Hoban, Pintilii — Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu — Andone (Keșeru).

La meci va asista și prim-ministrul României, Dacian Cioloș

Campionatul European a ajuns la ediția cu numărul 15 și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni. Va fi prima ediție cu 24 de participante.

Mascota EURO 2016 este Super Victor, un simpatic băiețel pasionat de fotbal.

Trofeul pe care îl primește câștigătoarea Campionatului European mai poartă și numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea francezului care a avut ideea organizării competiției. Confecționată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. UEFA a decis înaintea ediției din 2008 să refacă trofeul. Fabricat din argint și păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălțime cu 18 centimetri și în greutate cu două kilograme, având o înălțime de 60 de centimetri și o greutate de opt kilograme.

Meciurile de la EURO 2016 (10 iunie și 10 iulie) se vor desfășura pe zece stadioane. Meciul de deschidere și finala Campionatului European se vor juca pe Stade de France (Saint-Denis). Semifinalele se vor juca la Marsilia și Lyon, stadionul Velodrome găzduind și unul dintre cele patru sferturi de finală alături de arenele din Bordeaux, Lille și Saint-Denis. Ca număr de meciuri, la Lens, Nice, Saint-Etienne și Toulouse se vor disputa câte patru, la Bordeaux și Paris (Parc des Princes) câte cinci, la Lille, Lyon și Marsilia câte șase, în timp ce pe Stade de France se vor juca șapte meciuri ale turneului final.

Turneul fin Franța se desfășoare și sub spectrul grevelor, dar și al temerilor legate de securitate, riscul unor atentate determinând autoritățile să interzică vizionarea meciurilor la terase în Hexagon.

EURO 2016: Aşteptarea a luat sfârşit: la jumătate de an de când a aflat că va deschide în premieră un turneu final, România e pregătită de duelul cu Franţa. „Mergem pe linia pe care noi ne-am pregătit-o în ultima perioadă, nu dorim să jucăm defensiv. Ne dorim un joc echilibrat, în care să punem probleme francezilor, ştiind că în defensivă naţionala din Hexagon are o sumedenie de probleme nerezolvate”, s-a arătat optimist, astăzi, Iordănescu, în conferinţa de presă.

În ultima săptămână tehnicianul a avut două mari dileme în privinţa primului „11” de la meciul de debut, dar acestea s-au risipit, măcar parţial.

Torje era văzut de mulţi titular în flancul drept al liniei de mijloc, însă în acest moment Iordănescu e decis să meargă pe mâna lui Adi Popa. Chiar dacă fostul dinamovist este mai util ofensiv şi a şi marcat împotriva Ucrainei, selecţionerul ştie foarte bine că partida contra Franţei va fi una de uzură, în care principalul obiectiv va fi să nu primim gol. El s-a gândit în ultima perioadă la varianta Adi Popa şi, după ultimele antrenamente, pare decis să îl folosească pe stelist. „Motoreta” a jucat foarte bine cu un adversar greu, Spania, creându-i mari probleme lui Jordi Alba, iar acesta a reprezentat un alt argument pentru titularizare.

EURO 2016: Andone, favorit

Marea problemă a tehnicianului primei reprezentative rămâne însă postul de atacant, deşi favorit pare în acest moment Florin Andone. El este fără doar şi poate în acest moment unul dintre cei mai în formă jucători, golgheterul Cordobei având în ultima lună şi jumătate evoluţii extraordinare, care l-au adus în vizorul lui Celta Vigo. El a sosit însă mai târziu la lot şi a suferit şi o accidentare în ultimul amical, însă chiar şi aşa staff-ul tehnic îl creditează cu cele mai mari şanse să înceapă cu Franţa.

La plecarea din ţară, bandajul vârfului de 23 de ani era unul voluminos, dar acesta a fost schimbat, trecând la unul similar cu cel purtat de Denis Alibec. Atacantul de la Cordoba a suferit o fractură la degetul inelar al mâinii drepte, însă s-a antrenat normal în ultimele zile şi a arătat o poftă de joc excelentă.

O mică şansă la titularizare împotriva lui Koscielny şi Rami ar putea avea Keşeru. Acesta a fost în dubiu până în ultimul moment în privinţa prezenţei la Euro, Iordănescu alegând în cele din urmă ca Maxim să nu facă parte din lot. Unul dintre argumentele antrenorului a vizat exact partida cu Franţa: Keşeru a jucat timp de 11 ani în Hexagon şi ştie exact cum să stea în teren şi cum să îi surprindă pe fundaşii adverşi. În plus, Iordănescu mizează foarte tare şi pe ambiţia lui Keşeru, care în numeroase rânduri a vorbit, în ultimele luni, despre cât de motivat va fi să joace la Euro împotriva naţionalei ţării unde s-a maturizat ca fotbalist.

EURO 2016: Alibec, trădat de carenţele pe faza defensivă

Alibec are la rândul său o serie de atu-uri de partea sa, fiind fără doar şi poate unul dintre cei mai talentaţi jucători din cei 23 selectaţi. Totuşi, golgheterul Astrei nu se descurcă prea bine pe faza defensivă, iar acest aspect îl recomandă, cel puţin pentru meciul de debut, drept a treia opţiune pentru ofensivă. Atacantul campioanei e văzut mai degrabă o soluţie pentru repriza secundă, când, graţie execuţiilor sale surprinzătoare, poate să creeze diferenţa.

EURO 2016: Echipa probabilă cu Franţa

Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Adi Popa, Stanciu, Stancu – Andone

Ultima ședință de pregătire înaintea debutului la Campionatul European s-a desfășurat pe arena de 80.000 de locuri.

Mai întâi, selecționerul Anghel Iordănescu a fost prezent la conferința de presă oficială: ”Este o mare cinste pentru România să deschidem o competiție precum Euro 2016. Jucăm împotriva țării gazdă, una dintre favoritele la titlul european, dar suntem încrezători. Dorim să arătăm tuturor că avem o echipă națională competitivă. Cunoaștem forța ofensivă a Franței, dar sperăm să lăsăm o impresie bună”. 

EURO 2016: Pentru prima oară în istoria participărilor la turneele finale, România va avea un sector al ei, unde suporterii tricolorilor își pot da întâlnire. Federația Română de Fotbal invită toți românii să vină la standul României pentru a se distra împreună!

În ziua meciului cu Franța, începând cu ora 16:00, dar și pe 15 iunie, când România va evolua împotriva Elveției, fanii români se vor putea întâlni cu foștii internaționali români Jean Vlădoiu și Miodrag Belodedici. Aceștia se vor fotografia cu românii prezenți și vor oferi autografe. Pe lângă ei, se vor mai afla și alți invitați surpriză. Distracția e asigurată de prezența lui Smiley și Pavel Bartoș, care vor exersa cu fanii scandările de pe stadion și vor întreține atmosfera.

Tot aici, românii care nu au bilete la meciuri pot viziona partidele pe un ecran gigantic, alături de alți suporteri, având astfel parte de o experiență inedită, putând să trăiască meciurile la o intensitate similară cu cea de pe stadion. Vino să susținem România împreună, să arătăm că România suntem toți!

Primăria Parisului a pus la dispoziția organizatorilor EURO 2016 parcul “Le Champ-de-Mars”, situat în spatele Turnului Eiffel. Aici se va afla, pe perioada turneului final, Fanzone-ul,  locul în care toți fanii naționalelor calificate la Euro își pot da întâlnire. Acesta își va deschide porțile pe 10 iunie, odată cu începerea turneului, și se va închide pe 10 iulie, după finala de pe Stade de France.

Fanzone-ul din Paris are 130.000 de metri pătrați și va avea o capacitate de 92.000 de persoane. Intrarea va fi gratuită, iar în interior suporterii vor avea acces la internet wireless și vor putea urmări meciurile de la Euro pe un ecran gigantic de 420 de metri pătrați!

Va fi de asemenea amenajată o zonă de restaurante și magazine de unde fanii își vor putea procura suveniruri cu turneul final sau cu echipa națională favorită. În plus, se va găsi și un teren sintetic de fotbal ce se va putea închiria. Tot aici vor fi organizate și diferite concursuri de către sponsorii competiției, dar și diferite concerte.

Fanzone-ul va fi închis în zilele în care nu sunt programate meciuri la Euro. În rest, va funcționa până la miezul nopții, iar ora de deschidere variază în funcție de programul din ziua respectivă.

Cum se poate ajunge

–          Metrou – linia 6, stația Bir-Hakeim ou Dupleix, linia 9, stația Trocadero, și linia 8, stația Ecole Militaire

–          Tren expres – linia C, stația Champ de Mars, Tour Eiffel

–          Autobuz – liniile 42, 69, 72, 82, 87

6 zone de acces va avea Fanzone-ul, două din Avenue de la Motte-Piquet, două din Avenue Joseph Bouvard și două din Avenue Charles-Risler

Fii alături de tricolori și pe Facebook! 

Românii care nu vor fi prezenți în Franța la Campionatul European pot și ei să-și arate susținerea pe Facebook. Aceștia își pot modifica poza de profil, adăugând tricoul galben cu mesajul “România suntem toți”, dacă intră pe pagina Echipei Naționale a României sau pe cea a Federației Române de Fotbal. Tot ce trebuie să facă este să folosească aplicația și să urmeze pașii.

Hai România! România suntem toți!