Expoziţia World Press Photo, lansată oficial la Bucureşti GALERIE FOTO

10 05. 2013, 16:23

Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Tudor Giurgiu sunt doar câteva dintre personalitățile din sfera culturală prezente la vernisaj.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre starea actuală a presei românești și internaționale, precizând că fotografia de presă rămâne cea mai autentică formă de jurnalism în momentul de față.

„Majoritatea românilor nu simt pulsul lumii. Nici măcar al Europei. Se mulțumesc să trăiască efectele evoluțiilor internaționale la ei acasă. Pentru aceștia, contactul cu marile fotografii ale lumii ar putea însemna o surpriză, un început de globalizare la cap. În presă se spune că 1000 de cuvinte fac cât o fotografie. Este și părerea mea, așa că nu îmi rămâne să mai rostesc decât două cuvinte: vino și vezi„, a declarat jurnalistul.

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene în România, ai Guvernului României, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană. De asemenea, au fost prezenți Excelența Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasador al Italiei în România, precum și reprezentanți ai altor ambasade la București. Printre oaspeții de seamă ai expoziției s-au numărat Steven van Groningen – Președinte Raiffeisen Bank România, Jean-Francois Fallacher – CEO Orange România, Mihai Constantinescu – Directorul Festivalului George Enescu, Kostas Loukas – General Manager Microsoft România, Andrei Țărnea – Directorul Executiv al Aspen Institute, Violeta Ciurei – Președinte și CEO Axa Insurance, Eric Stab – Președinte GDF Suez și alții.

Suferința din multe din aceste fotografii este aproape tangibilă și, poate mai mult decât orice, ne demonstrează că durerea arată la fel peste tot în lume. Ar fi mult mai simplu să privim în altă direcție. Însă relevanța fotojurnalismului stă exact în acest lucru: ne informează depre starea lumii și ne învață despre viață. Documentează și păstrează momentul nostru pentru generațiile viitoare. Și, poate cel mai important, ne determină să conștientizăm și ne amintește de responsabilitatea pe care o avem de a genera schimbare”, a spus Erik de Kruijf, managerul de expoziție din Amsterdam.

Foto-jurnalismul este jurnalism. Ideologiile, perspectivele despre viață, conflict, economie, se exprimă în imagini, iar reacția noastră la conținut vine încărcată de context. Să privești o imagine este un dialog. Unele imagini strigă, altele șoptesc. În orice condiții, fotografiile din World Press Photo nu lasă pe nimeni indiferent. Într-o singură imagine sau în câteva cadre, laureații World Press Photo concentrează un întreg eseu despre o fâșie de realitate omenească”, a precizat Cristian Movilă, fondatorul Fundației Culturale Eidos.

De asemenea, dat fiind că, anul acesta, expoziția se bucură de susținerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, în calitate de partener cultural, în cadrul evenimentului de deschidere, Festivalul a fost prezent printr-un moment muzical susținut de violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo.

În plus, Microsoft România, împreună cu partenerul local X3, a dezvoltat în acest an aplicația oficială a World Press Photo, disponibilă pentru orice sistem ce rulează Windows 8, fie că vorbim despre un PC, laptop sau tabletă.

Expoziția este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial. Competiția World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii. Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziției anuale care călătorește în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări – și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movilă, pentru a declanșa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundația își propune să inspire şi să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundației Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români – acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.

Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă până pe 26 mai 2013, în Piața Universității din București, între orele 11.00 – 21.00.