Falcă: Cred că justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, consideră că justiţia s-a dovedit "echilibrată" şi a dat o sentinţă "normală" în cazul său, el mulţumind celor care i-au fost alături în cei şase ani cât a durat procesul de corupţie.

RomaniaTV.net
17 iun. 2013, 14:33
Falcă: Cred că justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală

La scurt timp după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a respins recursul procurorilor DNA, Gheorghe Falcă fiind achitat definitiv, primarul a postat un mesaj pe o reţea de socializare.

„Cred că Justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală, în concordanţă cu probele şi declaraţiile din dosar. Mulţumesc tuturor celor care au fost împreună cu mine în aceşti şase ani şi au avut încredere în nevinovăţia mea!”, se arată în mesajul edilului-şef al Aradului.

Falcă nu a putut fi contactat pentru alte declaraţii.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost achitat definitiv, luni, de instanţa supremă în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară făcută în anul 2005.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au dispus achitarea primarului Gheorghe Falcă pentru cele două acuzaţii.

În acelaşi dosar, instanţa i-a achitat şi pe Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

Tribunalul Alba a dispus în 22 mai 2012 achitarea lui Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia fiind menţinută în 28 ianuarie 2013 de magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor anticorupţie. Decizia a fost contestată la instanţa supremă de către procurorii anticorupţie.

Gheorghe Falcă, Francisc Demeter, Radu Gavril Vasil şi Florica Mioara Popa au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA în 2007, pentru fapte de corupţie privind o tranzacţie imobiliară suspectă făcută în anul 2005.

Falcă a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Francisc Demeter şi Radu Vasil au fost judecaţi pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuşi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.