Federaţia Sanitas: Sper să nu se ajungă în situaţia ca medicilor să li se taie salariile a doua oară cu 25%

RomaniaTV.net
08 08. 2016, 14:51

Liderul Federaţiei Sanitas a spus că a aflat de ancheta Consiliului Concurenţei, dar că, din punctul său de vedere, nu este vorba de o discriminare, atâta timp cât salariile din privat sunt mult mai mari, iar serviciile din privat sunt mult mai scumpe decât cele prestate şi decontate în sistemul public de stat.

Aşteptăm rezultatele investigaţiei şi sper să nu ajungem în situaţia în care medicilor şi personalului din sănătate să li se taie iar 25 la sută din salarii. CNAS ar trebui să finanţeze sistemul public de sănătate de stat, dar 107 spitale private iau bani de la stat şi tot privaţii fac scandal. Am vrea ca medicii şi personalul din sistemul public de stat de sănătate să fie plătiţi ca cei din privat, pentru că abia atunci am putea să ne întrebăm dacă este discriminare. În plus, spitalele publice trebuie să rezolve toate cazurile de urgenţă sau cele grave, în timp ce spitalele private au dreptul să aleagă ce cazuri tratează. Spitalele private au dreptul să îşi facă publicitate, cele de stat, nu. Asta nu este tot discriminare?”, a adăugat Marius Sepi.

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Finanţelor, privind modul în care salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni că mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele şi clinicile private din România.

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%, însă banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finanţată prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce creează o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate, potrivit unor opinii din sistem. 

Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.