Medicii, sfătuiţi să nu mai facă gărzi suplimentare. Min. Sănătăţii: Gărzile vor fi făcute pe baza unui contract separat

Federația "Solidaritatea Sanitară" recomandă tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte anumite drepturi și avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federației.

24 iul. 2016, 10:55
Medicii, sfătuiţi să nu mai facă gărzi suplimentare. Min. Sănătăţii: Gărzile vor fi făcute pe baza unui contract separat

UPDATE: Ministerul Sănătăţii le răspunde medicilor care au anunţat că, de la 1 august, vor refuza să efectueze gărzi suplimentare, că toate spitalele vor primi, la începutul săptămânii viitoare, o circulară care să clarifice modul de redactare a noilor contracte, astfel încât procesul să se desfăşoare fără probleme şi medicii să fie plătiţi pentru munca lor.

Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă catre spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme, a anunţat, duminică, Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS).

Colintineanu a precizat că MS a convenit cu reprezentanţii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

Ministerul Sănatăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis, conform legii, spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională„, a mai spus purtătorul de cuvânt al MS.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care a iniţiat o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac gărzi, le recomandă acestora să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizând că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar.

Având în vedere faptul ca negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în data de 22 iulie 2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM — urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore„, se spune în comunicat.

Federația „Solidaritatea Sanitară” menționează că recomandarea a fost transmisă până în acest moment, prin e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice și precizează că în condițiile în care medicii pun în practică aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

Potrivit sursei citate, recomandarea face parte din acțiunea „Protestul inteligent” lansat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariați din sectorul public de Sănătate.

De asemenea, în comunicat se spune că a doua acțiune declanșată în cadrul „Protestului inteligent” o constituie lansarea „Petiției pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi”, fiind invitați s-o semneze toți medicii aflați în aceasta situație.

Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează ca, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiție și își exprimă susținerea pentru acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” care vizează apărarea/obținerea acestor drepturi.