Filozoful Mihai Șora a murit astăzi, la 106 ani. Mesaj emoționant al soției

Filozoful Mihai Șora a murit sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani. 

25 feb. 2023, 20:11
Filozoful Mihai Șora a murit astăzi, la 106 ani. Mesaj emoționant al soției

Anunțul nefericit a fost făcut pe pagina de Facebook a intelectualului. Soția scriitorului a publicat un text emoționant:

„𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

🌳 Iubitule,

ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule.

Aziul”, se arată pe pagina lui Șora.

 

Cine a fost Mihai Șora

 

Mihai Șora a fost ministru al Învățământului în primul guvern-postceaușist, condus de Petre Roman, în perioada decembrie 1989 – iunie 1990. El a declarat că și-a dat demisia din executiv în semn de protest față de mineriadele din iunie 1990. Andrei Pleșu, ministrul Culturii la acea vreme, a precizat ulterior că premierul l-a demis, de fapt, pe Șora.

Mihai Șora a lucrat în Guvern și în perioada comunistă, la Externe, în timpul Anei Pauker. Astfel, s-a creat o imagine controversată în spațiul public românesc, după ’90, cu privire la filozoful Șora.

În 2016, Mihai Șora a primit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. În octombrie 2012, celebrul intelectual a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Mihai Șora a fost fiu de preot. La Universitatea din București, în perioada 1934-1938 i-a avut procesori pe Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade și pe Nae Ionescu.

Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938. A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

Mihai Șora nu a mai apărut în spațiul public de ani de zile. În schimb, el posta frecvent pe Facebook. Cea mai recentă postare virală a filozofului făcea referire la prețurile imense la facturile din energie.