Tunul pe care îl pregăteşte Florin Cîţu. Ce se află în spatele mega-afacerii E-Facturare, promovată agresiv

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că proiectul e-Facturare va avea rezultate bune, nu doar pentru mediul de afaceri, ci pentru toată lumea pentru că vor fi venituri mai mari la buget, va fi combătută evaziunea fiscală. De asemenea, premierul anunţă o mai bună transparenţă în cheluirea banilor publici datorită acestui proiect.

26 aug. 2021, 16:56
Tunul pe care îl pregăteşte Florin Cîţu. Ce se află în spatele mega-afacerii E-Facturare, promovată agresiv

Florin Cîţu a stat interimar la ministerul de Finanţe pentru a pregăti rectificarea bugetară, prin care să-şi asigure votul aleşilor locali la alegerile interne din PNL, dar şi pentru un proiect, e-facturare, care sunt bine în teorie, dar are multe necunoscute în spate şi este promovat agresiv. Firmele favorite să realizeze proiectul e-facturare, potrivit unor surse din Guvern, sunt Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis.

„Am analizat astăzi, împreună cu ministrul Finanțelor și specialiștii din domeniu, stadiul proiectului e-Facturare. Este un proiect așteptat de mediul de afaceri, dar e-Facturare va avea rezultate bune pentru noi toți: venituri mai mari la buget, combaterea evaziunii fiscale și transparență în cheltuirea banilor publici”, a anunţat joi premierul Florin Cîţu.

Proiectul e-facturare, prezentat drept o soluţie de a scăpa de birocraţie şi cozi, scoate la iveală luptele de culise pentru interese şi bani mulţi între PNL şi USR. Baieţii destepti de la firmele “prietene” mai nou nu mai aranjează licitaţii, ci se oferă să facă gratis “un favor” statului din care ulterior pe piaţa liberă, având monopol, urmând să câştige milioane de euro cu informaţiile şi datele pe care le obţin “pro bono” de la stat. Proiectul E-facturare s-a dovedit o piatră atât de tare încât a stârnit conflicte puternice în Guvern după ce toată lumea implicată şi-a cam dat seama cam ce se urmăreşte de fapt. Chiar dacă este cerut de urgenţă de premierul Florin Cîţu, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cel care coordonează proiectul, şi Ministerul Finanţelor nu s-au înţeles de mai multe luni asupra responsabilităţilor. Detalii exclusive în ancheta de mai jos:  

EXCLUSIV Cum a aranjat Guvernul să ajungă proiectul E-facturare să fie făcut “pro bono” de o serie de firme prietene în schimbul tuturor informaţiilor comerciale ale firmelor şi ale statului! Fostul ministru de Finanţe Nazare s-a opus! Teleman neagă, dar şeful ADR îl contrazice!

Şeful Executivului a anunţat că „în perioada următoare vom pregăti în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relația B2G (business to government), urmând ca următorul pas să fie B2B (business to business)”.

„M-am implicat foarte mult în acest proiect în calitate de ministru al finanțelor, îl voi duce la bun sfârșit ca prim-ministru!”, a mai anunţat Florin Cîţu, la nici o lună de la lansarea proiectului, în condiţiile în care altele stau la sertar cu anii.

Citeşte şi: Consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare dezvăluie de când şi cum va funcţiona platforma E-facturare. E dezvoltată de la zero de stat şi va fi folosită gratuit. „Absolut toate facturile emise în România vor fi înregistrate în acest sistem”

Factura electronică va fi introdusă la jumătatea lunii septembrie, fiind modalitatea prin care Guvernul vrea să elimine fraudele şi evaziunea fiscală, precum şi să scape procedura de infringement pe care Comisia Europeană ar putea să o aplice României pentru acest proiect restant ce datează din 2019.

Citeşte şi: Florin Cîţu i-a trasat sarcinile lui Vîlceanu la preluarea Ministerului Finanţelor: „Am discutat despre consolidarea fiscală şi să nu depăşim deficitul bugetar”

Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu,  contrazis de ADR

Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare, a explicat într-un interviu acordat in exclusivitate Romaniatv.net că plaforma E-facturare este un proiect dezvoltat de Ministerul Finanţelor prin Centrul Național pentru Informații Financiare, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Secretariatul General al Guvernului. Consilierul de stat a afirmat că nu a fost nevoie de alocare specială de la buget pentru dezvoltarea platformei naţionale pentru facturi digitale.

„Dezvoltarea va fi una internă, aşa că nu au fost alocaţi bani de la buget distinct pentru acest lucru.

Momentan, discutăm ca în septembrie să avem un proof of concept pentru ceea ce înseamnă facturarea elecronică B2G (Business to government, facturile emise între firme în relaţia cu autorităţile statului, n.red) , urmând ca imediat să extindem către B2B (Business to Business, facturile emise între firme, n.red) şi B2C (Business to client, facturile emise de firme pentru clienţi), adică absolut toate facturile emise în România vor fi înregistrate în acest sistem.

Odată cu scalarea sistemului, probabil vor mai trebui aduse nişte upgrade-uri la ceea ce înseamnă echipamentele hardware. Momentan, acestea sunt disponibile pentru prima etapă a proiectului, ceea ce are deja infrastructura hardware Ministerul Finanţelor”, a declarat Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare, pentru Romaniatv.net.

Popescu, care este fondatorul firmei de IT „Soft Tehnica”, a precizat că proiectul pentru platforma e-facturare este dezvoltat „de la zero” de specialişti din cadrul CNIF şi de la ADR, iar „sistemul de facturare electronică în marea sa majoritate este configurat, dat de servicii de tip back-end business care permit interconectarea altor sisteme existente: soluţiile de facturare, ERP, sistemele de gestiune, softurile folosite în general pe piaţa privată de către firme, dar şi de către administraţia publică”. Potrivit unor surse, cei cinci oameni de la ADR alocaţi acestui proiect nu au fost cotactaţi niciodată.