„Foiţa de cafea”, nou drog care face ravagii printre elevi

21 08. 2014, 07:43

„Foiţa de argint” este derivată dintr-un alt drog, „foiţa de cafea”, apă­rut pe piaţă în cursul lunii martie a.c, scrie ziaruldeiasi.ro. Achiziţia noului drog se face de regulă prin internet sau prin persoane cunoscute consumatorului. De­pen­denţa apare după 2-3 doze, tratamentul fiind foarte dificil.

Citeşte şi Lider PNL, cercetat pentru deţinere şi consum de droguri

„Drogul afectează sistemul nervos, manifestându-se prin tremu­rături, pierderea încre­de­rii în sine şi alte simptome de acest tip. Din păcate, nu s-a găsit încă o substanţă de substi­tuţie, ceea ce complică lu­cru­rile”, spune Romică Ichim, şe­ful Centrului Re­gio­nal de Pre­venire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.

Ce este „foiţa de cafea”

Însă, ce este aşa-numita „foiţă de cafea”? Oamenii legii spun că „foiţa de cafea” este, de fapt, un drog sintetic produs în China, extrem de ieftin dar foarte dăunător, şi că acesta ajunge în România prin inter­me­diul dealerilor din Franţa. De la începutul anului, inter­ne­tul s-a umplut de videoclipuri cu tineri americani care fumează „foiţă de cafea”. Este vorba de joint-uri rulate cu cafea măcinată, sau chiar cu cafea boabe, dar care au în amestec şi acea substanţă du­bioasă adusă din China.

Citeşte şi ORORILE DROGURILOR. Uite cum te pot DISTRUGE narcoticele care-ţi dau DEPENDENŢĂ GALERIE FOTO

 

La Iaşi, deşi comercializarea de etnobotanice a fost interzisă de mai mulţi ani, consumul nu a înregistrat scăderile aşteptate. Motivul este acela că negoţul s-a mutat pe diferite site-uri, iar preţurile sunt din ce în ce mai mici.

„Problema care ne îngrijorează este numărul de tineri ajunşi de la începutul anului la Urgenţe. Este vorba de 200, dar acestea sunt vâr­furile, cei care au căzut şi au ajuns la spital. Gândiţi-vă câţi mişună pe lângă! Creş­terea este vizibilă, din această cau­ză noi nu mai avem re­surse umane suficiente şi redirec­ţionăm tinerii spre alte ONG-uri care se ocupă cu pre­ve­nirea. Interesant este faptul că această tendinţă s-a dezvol­tat în mediul rural: tinerii se droghează când sunt la bu­nici. Acum, în Iaşi, este o apa­rentă linişte, însă nu este de­loc aşa”, a mai declarat Ro­mică Ichim.