Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu construiește avioane electrice: „Eu le desenez, eu le construiesc și eu le pilotez. Sunt un fel de one man show. Nici nevasta nu m-a crezut când am spus că mă retrag din politică”

Radu Berceanu a fost, timp de aproape 25 de ani, unul dintre cei mai importanți lideri politici din România de după Revoluție. A fost parlamentar din vremea FSN, vicelider PD, partidul care avea să-l dea președinte al României pe Traian Băsescu. A fost ministru al Industriilor, în guvernele Ciorbea și Vasile, dar şi minstru al Transporturilor în Guvernele Tăriceanu şi Boc. De circa 10 ani, el s-a retras din politică și se ocupă exclusiv de afaceri. “Când am decis să mă las de politică, nimeni nu m-a crezut, nici măcar nevastă-mea”, a spus Radu Berceanu, într-un interviu pentru Digi24.ro.

10 aug. 2022, 09:10
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu construiește avioane electrice: „Eu le desenez, eu le construiesc și eu le pilotez. Sunt un fel de one man show. Nici nevasta nu m-a crezut când am spus că mă retrag din politică”

„Dintotdeauna am vrut să fac avioane”, a mărturisti Radu Berceanu, într-un interviu pentru Digi24.ro. Fostul ministru al Transporturilor, care s-a retras din politică de mai bine de 10 ani, spune că pasiunea lui pentru aeromodelism a început încă din primii ani de școală și a continuat cu facultatea de profil.

„Din 1978 sunt oficial inginer cu diplomă la Facultatea de Construcţii de Aeronave. Am fost și profesor, dar după 1989 m-am luat cu politica și asta, știți cum e, intră în sânge și greu mai iese. Când am decis să mă las de politică, nimeni nu m-a crezut, nici măcar nevastă-mea. Dar eu aveam o promisiune pe care mi-am făcut-o mie însumi acum mulți ani și despre care n-am mai spus nimănui, anume ca la 60 de ani să mă las de politică. Și asta am făcut. Așa că m-am apucat să desenez din nou avioane, să vedem dacă mai știu. Și-am desenat și apoi am construit un prototip, un avion mic, ultralight, de un loc, cu care am și zburat. L-am arătat prietenilor mei și ăștia au luat-o razna, că ce mișto e, că vreau și eu și tot așa. Apoi, în 2015, am mers la un târg aeronautic în Germania și ajungând acolo, a început o adevărată nebunie. Toată lumea era interesată de avioanele mele. Am vândut mai bine de 30 de avioane de atunci, în Germania, în Elveția, peste tot. Avionul meu a ajuns pe coperților revistelor de profil din lume”, a povestit Radu Berceanu.

Citeşte şi: Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, prosperă de pe urma pandemiei: „A crescut foarte mult cererea pentru export”

În 2017, Radu Berceanu a conceput primul avion cu propulsie electrică, pe care l-a și pilotat.

„În 2017 am zis să prindem chestia asta cu motoarele electrice. Am cumpărat baterii din China, din Coreea și tot felul de chestii din astea care țin de instalațiile electronice de bord, la care eu nu mă pricep. Și am construit primul avion cu motor electric. Am zburat cu el, e primul zbor cu aparat electric în România. Dar pe nimeni nu interesează, că la noi interesează doar ce poșetă are Elena Udrea. Apoi a venit pandemia. Mă rog, am mai făcut modificări la avion și anul trecut am ajuns la Blois, în Franța, la cel mai renumit târg aviatic. Toată lumea a fost șocată. Am avut și probleme, n-au vrut să mă lase să zbor, le era frică să nu pic pe acolo cu el. Dar presiunea din partea tuturor expozanților a fost mai mare și am zburat cu el acolo. Am zburat 35 de minute și au luat-o toți razna. Nu credea nimeni că se poate și eu le-am arătat că se poate. Autonomia de zbor era undeva la 50 de minute”, a mai spus Radu Berceanu, pentru Digi24.ro.

Cel mai nou model, Dracula, lansat anul trecut, costă 31-32.000 de euro, plus bateriile, care valorează 2400 de euro/bucata. Pentru o oră de zbor, spune Berceanu, e nevoie de patru baterii, deci prețul urcă la peste 40.000 de euro pentru un avion cu motor electric.