Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit

Pervez Musharraf a murit într-un spital din Emiratele Arabe. Fostul președinte pakistanez avea 79 de ani

05 feb. 2023, 09:39
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit

Generalul Pervez Musharraf a murit, duminică, 5 ianuarie, la vârsta de 79 de ani, după o lungă suferință, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze, informează CNN.

Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze.

Accident cumplit la Reşiţa: Copilul de 14 ani lovit de copac se afla pe scaunul din dreapta
Într-o declaraţie trimisă CNN, oficiali militari de rang înalt şi-au exprimat „condoleanţe din inimă” la aflarea „tristei veşti” a decesului generalului Pervez Musharraf”.

„Allah să binecuvânteze sufletul plecat şi să dea putere familiei îndoliate”, se menţionează în declaraţie.

El a preluat puterea în Pakistan în 1999, în urma unei lovituri de stat, iar apoi a fost ales preşedinte în 2001 şi, ulterior, a fost reales în 2008.

Fostul lider pakistanez, care trăia într-un exil autoimpus în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, a preluat puterea de la fostul prim-ministru Nawaz Sharif, după o lovitură de stat militară, în 1999, și s-a declarat președinte în 2001, rămânând în același timp șef al armatei.

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Mihai Bica, fost director al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu
Mandatul său a fost marcat de două tentative de asasinat eșuate în 2003. În noiembrie 2007, el a declarat stare de urgență, a suspendat constituția, l-a înlocuit pe judecătorul-șef și a întrerupt posturile de televiziune independente. Musharraf a justificat deciziile prin lupta împotriva extremismului islamist în creștere.

Acțiunea a atras critici aspre din partea Statelor Unite și a susținătorilor democrației. Pakistanezii au cerut în mod deschis înlăturarea lui.

Sub presiunea Occidentului, Musharraf a ridicat ulterior starea de urgență și a convocat alegeri, organizate în februarie 2008, în care partidul său a fost învins. El a demisionat în august 2008