Fugarul Cristian Rizea sfidează autorităţile. Şi-a deschis firmă la Chişinău cu un condamnat în dosarul „Poşta Română”

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit din România, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Descoperit de jurnaliştii de la Gandul în Republica Moldova, cel care şi-a schimbat numele în "Mihai Cristian" nu este deranjat de autorităţile din România.  Președintele Moldovei, Igor Dodon, a anunțat că îl va extrăda pe Rizea, dar nu a precizat cum și când. În tot acest timp, Rizea îşi vede de afaceri, alături de alţi români care au avut probleme cu justiţia. 

21 oct. 2020, 18:00

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. După sentinţa definitivă, Rizea a dispărut, fiind dat în urmărire generală, până a fost descoperit de Gandul la Chişinău. 

După toate aparențele nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1. În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele noastre indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața „Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei, scrie Gandul.,u toate acestea, fugarul se pare că nu a renunţat la afaceri. Noul său nume apare într-o firmă, Societatea cu Răspundere Limitată REALITATEA-PHG (foto) alături de un alt cetăţean cu probleme penale. De altfel,  „Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. Nu poate fi o simplă coincidenţă. 

 

Afaceristul Iulian Ditcov a fost condamnat în luna noiembrie 2014 la trei ani şi şase luni de închisoare în celebrul dosar „Poşta Română”, ulterior fiind eliberta condiţionat. Iulian Ditcov, fost administrator al SC Genius Network SRL, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe data de 13 octombrie 2009, el fiind acuzat de spălare de bani.  Maricel Pacuraru, patronul Realitatea TV, a fost eliberat conditionat in acelaşi dosar. Judecatoria Braila a decis, pe 16 ianuarie 2017, sa admita cererea de liberare conditionata formulata de Maricel Pacuraru. El a fost pus in libertate joi, in urma deciziei magistratilor. Pacuraru a efectuat 815 zile din pedeapsa totala de 1.460 de zile.

Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru (foto) si pe fostul director al Postei Romane Mihai Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Pe latura civila, instanta i-a obligat pe cei doi, alaturi de alti sase inculpati din dosar, sa restituie Postei Romane suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adaugata dobanda calculata pana la plata efectiva a datoriei.

 

Conform Gandul, surse din anturajul lui Rizea comentează despre o recentă deplasare a lui Păcuraru la Chișinău special pentru perfectarea înțelegerii cu politicianul fugar. Deal-ul a fost ca Rizea să-și extindă așa-zisele dezvăluiri și la dușmanii lui Păcuraru, în schimb ”Mihai Cristian Luigi” solicitându-i lui Păcuraru să îl sprijine pe Dodon pe canalele media deținute de acesta. Ulterior, Rizea a avut la Realiitatea Plus mai multe interviuri.

Când va fi extrădat în România fugarul Cristian Rizea. Răspunsul oficial al Președinției Moldova

Președintele Igor Dodon așteaptă o notă informativă din partea Agenției Servicii Publice și decizia Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, pentru a putea semna decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea, fost deputat PSD în Parlamentul de la București, condamnat la 4 ani și 8 luni pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, anunță realitatea.md

Nicolae Posturusu a reiterat faptul că „instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, iar șeful statului nu-i poate retrage cetățenia din proprie inițiativă.

Posturusu a mai menționat că „autoritatea competentă – Agenția Servicii Publice, la sesizarea organului de ocrotire a normelor de drept sau din oficiu, stabilește (…) temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova și inițiază procedura de retragere a cetățeniei”.

Ulterior, ASP întocmește o notă informativă care conține „propunerile argumentate privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova” și, împreună cu avizele MAI și SIS o expediază Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, în vederea examinării și luării unei decizii.

„Hotărârea comisiei va constitui temei pentru emiterea de către șeful statului a decretului cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova”, se arată în răspunsul expediat la adresa redacției. 

Astfel, „luând în considerație prevederile legale, președintele Republicii Moldova va examina propunerea de retragere a cetățeniei moldovenești a cetățeanului român Cristian Rizea, doar în cazul înaintării sesizării respective de către autoritatea competentă”, se mai spune în răspunsul secretarului general al Aparatului Președintelui, Nicolae Posturusu.

Cristian Rizea, păzit de foştii bodyguarzi ai lui Plahotniuc VIDEO

Din „bârlogul” de la Chişinău, fugarul „Luigi” Rizea ameninţă cu mitraliera! Ce mesaj şocant i-a transmis pe whatsapp unui jurnalist 

„Mihai Cristian” se recomandă în Chişinău ca fiind director general al staţiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, „controlat de Maricel Păcuraru”. RomaniaTV.net vă prezintă şi legătura dintre Rizea şi Plahotniuc. Fostii bodyguarzi ai lui Plahotniuc se ocupă acum de paza lui Rizea. În imagini se poate vedea Andrei Covali, una dintre „gorilele” din epoca de aur a lui Plahotniuc. 

 

Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamna definitiv pe Cristian Rizea, în decembrie 2017, la 4 ani și 8 luni de detenție, după ce procurorii DNA dovediseră că, în calitate de deputat PSD, acesta a luat mită 300.000 de euro de la doi oameni de afaceri. Rizea le-a promis că, după ce va ajunge primar al Sectorului 5, le va da, cu titlu gratuit, un spațiu în zona Cotroceni, unde își vor putea deschide o clinică.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a banilor, au fost întocmite patru contracte de împrumut, toate fictive. În plus, în anul 2015, când procurorii anticorupție au declanșat cercetările, fostul parlamentar le-a cerut celor care îi dăduseră mită să-i mintă pe anchetatori.

Înainte să ajungă la închisoare, Rizea a părăsit țara și s-a instalat, cu familie cu tot, într-un cartier rezidențial din capitala Republicii Moldova. Urmărit internațional de autoritățile române, el și-a asigurat protecție la Chișinău.


loading...