GAFĂ ULUITOARE. Şofer OBLIGAT să plătească pentru o faptă pe care nu a comis-o, din vina POLIŢIŞTILOR

O întâmplare cel puţin hilară a avut loc în centrul Clujului, acolo unde poliţiştii locali au dat o amendă pentru o parcare neregulamentară. Aceştia au încurcat, însă, o literă din numărul de înmatriculare al maşinii respective, iar un alt şofer s-a trezit că are de plătit contravenţia. Acesta a dat în judecată Poliţia, însă a pierdut procesul.

26 mai 2015, 10:49

Totul s-a întâmplat în 2013, atunci când poliţiştii locali ar fi întocmit un proces verbal pentru o parcare neregulamentară în standul de taxi din Piaţa Unirii, scrie citynews.ro. Agentul constatator ar fi confundat, mai apoi, ultima literă din numărul de înmatriculare al autoturismului parcat ilegal, marca Mercedes, iar înştiinţarea de plată a fost trimisă pe adresa unui alt clujean. Acesta s-a trezit că are de achitat 200 de lei, deşi în acea zi maşina sa, Renault, se afla în parcarea de la blocul în care locuieşte.

Citeşte şi Caz şocant într-un club din Cluj-Napoca: Un soldat NATO, găsit mutilat în baia fetelor

„În 25 februarie 2014 am primit o înştiinţare că aş fi săvârşit, în 27 noiembrie 2013, o infracţiune, iar eu m-am prezentat imediat la Primărie pentru a clarifica problema. Acolo ei au observat că a fost scris greşit numărul de înmatriculare, ultima literă ‘W’ fiind confundată cu ‘M’, pentru că în rest numărul maşinii respective era identic cu al meu. Acolo mi-au zis că au corectat greşeala, că am făcut bine că m-am dus, că au rupt actele şi că totul este în ordine. După şase luni, însă, am primit o înştiinţare de la Finanţe cum că sunt dator cu 200 de lei şi că nu pot corecta acest lucru decât prin instanţă”, ne-a declarat Ştefan Marha, clujeanul care s-a trezit amendat pentru o faptă pe care nu a comis-o.

Acesta s-a hotărât să dea în judecată agentul constatator, iar în instanţă a intrat în posesia unor alte acte, nici acestea nefiind corecte în întregime.

„Ei mi-au făcut mie câteva înştiinţări de-a lungul timpului, dar pe care eu nu le-am primit, nu mi le-a adus nimeni la cunoştinţă. Ba mai mult, un proces verbal în care se scria că nu am fost găsit acasă era întocmit cu data de 23 mai 2013, în condiţiile în care infracţiunea a fost săvârşită în 27 noiembrie 2013. Am intrat şi în posesia fotografiilor, în care se vede că şoferul care a primit amendă avea un Mercedes, în timp ce eu am Renault. Nu am nicio treabă cu acea maşină şi nu ştiu cum CNP-ul meu a apărut pe procesul verbal. La judecată am pierdut procesul pentru că nu au fost luate în considerare actele mele, iar eu nu am făcut recurs în termenul legal pentru că nu am ştiut, astfel că decizia a rămas definitivă. Acum am de plătit 200 de lei amenda, plus alte cheltuieli de judecată probabil, deşi nu eu am săvârşit acea infracţiune şi am înţeles că şoferul maşinii respective a fost identificat şi şi-a plătit amenda”, a mai spus clujeanul care se simte batjocorit de autorităţi.

Citeşte şi Scene incredibile în Piteşti. Un şofer mort de beat, urmărit de poliţie pe străzi VIDEO

Chiar dacă mai are posibilitatea să mai dea o dată în judecată Poliţia Locală, Ştefan Marha spune că e puţin probabilă o astfel de variantă. „Nu mai am bani, nu mai am nervi, bătaia de joc e prea mare. Ei pur şi simplu îţi râd în faţă, te batjocoresc. Mă simt jignit, simt că nu mai am ce căuta în ţara asta şi le spun şi la copii să plece de-aici. Practic, eu acum trebuie să plătesc pentru greşeala poliţiştilor locali, care sunt ţinuţi pe banii noştri”, a concluzionat şoferul ghinionist.

Reprezentanţii primăriei clujene au dat de înţeles că vina îi aparţine exclusiv bărbatului pentru bătălia pierdută în instanţă, care nu a contestat procesul verbal în termenul stabilit de lege, însă nimeni nu ştie cum a fost posibilă gafa poliţistului.

„Acest proces a fost redactat şi comunicat prin corespondenţă recomandată către titular, care nu a ridicat-o. Automat s-a intrat într-o altă fază procedurală de comunicare, respectiv afişarea la domiciliu. În urma acestei afişări există un termen legal în care orice persoană care se consideră nedreptăţită poate să conteste în instanţă respectivul proces. Acesta, odată emis, nu poate fi retras de către aceeaşi autoritate, ci trebuie anulat pe baza unei sentinţe definitive a unei instanţe. Acest cetăţean a ratat posibilitatea de a anula procesul verbal pentru că nu a depus plângerea în termen, iar acum trebuie să plătească pentru contravenţia pe care nu a contestat-o în termenul legal, aşa cum putea”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei clujene, Oana Buzatu.