Gheorghe Dincă poate fi achitat, pe baza rechizitoriului. Tonel Pop semnalează greşeli grave ale procurorilor

18 01. 2020, 14:32

Tonel Pop spune că în cazul Luizei Melencu „nu numai că nu există certificat de deces, dar nu există nici certificat constatator al morții – act medico-legal sau administrativ care să constate decesul”. Privind testele ADN, avocatul amintește că-n cazul Luizei „nu s-a găsit absolut nimic”, astfel „din punct de vedere strict legal, Luiza nu este moartă”. Cu toate acestea, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată inclusiv pentru omor calificat în cazul Luizei Melencu.

„Mai departe, pe acest raționament, Luiza nefiind moartă din punct de vedere juridic – adică n-are nici certificat constatator și, evident, nici certificat de deces, n-are nicio constatare a unei instanțe de judecată care s-o declare moartă din punct de vedere juridic – l-au trimis în judecată pentru moartea unei persoane care, din punct de vedere tehnic, juridic, nu este moartă.

Citeşte şi Stenograme explozive, cu Gheorghe Dincă în puşcărie. Cum a omorât-o pe Luiza şi pe cine voia să mai ardă în butoi

Cum să acuzi pe cineva că a omorât o persoană care, din același punct de vedere juridic, nu este mort?. Asta înseamnă o achitare directă pe articolul 16, alineatul 1, litera a.), care precizează „fapta nu există”. Dacă nu există o faptă, nu poți să acuzi pe cineva că a comis-o” a afirmat avocatul Tonel Pop, pentru DCNews.

În același timp, referindu-se la expertize și la probe, avocatul a mai spus că butoiul în care se presupune că Gheorghe Dincă ar fi ars cele două fete a fost folosit la reconstituire: „L-au luat, ceea ce nu s-a pomenit niciodată în istorie, iar, la reconstituire, i-au dat foc, punând tot felul de obiecte în el„. Prin urmare, respectiva probă nu mai poate fi expertizată. „Au distrus cea mai importantă probă, butoiul. L-au compromis„, a mai spus Tonel Pop, pentru sursa citată.

Citeşte şi Ancheta în cazul Caracal a costat peste 700.000 lei. Procurorii DIICOT vor să-l pună pe Dincă să plătească suma

Butoiul trebuia să fie păstrat în forma inițială până când se termina cercetarea judecătorească și era dată sentința, a subliniat avocatul. Dacă în timpul procesul se cere sau se acceptă o reexpertizare a probei principale, aceasta ar fi, conform avocatului, distrusă.