Emil Boc, Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu, audiaţi în dosarul Elenei Udrea UPDATE

Primarul Clujului Emil Boc, senatorul liberal Gheorghe Flutur şi vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu s-au prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fost audiaţi în calitate de martor în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauțiune, potrivit România TV.

05 nov. 2015, 07:13

UPDATE ora 13.05 Emil Boc a ieşit de la audieri de la DNA.

Am dat o declaraţie de martor în dosarul care vizează cazul Elenei Udrea, acel dosar în care s-a încuviinţat de către Parlament începerea urmăririi penale. Personal, nu l-am cunoscut, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Buzăianu și nici nu am cunoștință de existența vreunei sponsorizări sau intenții de sponsorizare din partea acestuia pentru PDL„, a declarat Emil Boc la ieşirea de la DNA.

Întrebat dacă s-a ocupat de campania electorală din 2012 a PDL central, Emil Boc a precizat că în acea perioadă a candidat la alegerile locale de la Cluj concentrându-și activitatea pe acest lucru, în condițiile în care competiția era destul de grea.

Am precizat ca in 2012 am fost candidat la alegerile locale de la Cluj si mi-am concentrat activitatea pe campania electorala de acolo, fiind o competitie destul de grea.

In cazul alegerilor locale, fiecare organizatie judeteana isi alcatuieste bugetul de campanie si isi stabileste strategia concreta in vederea castigarii alegerilor, conform celor stabilite in BPN. La nivel judetean, exista in copie o functionare a partidului dupa modelul BPN, adica fiecare organizatie are propria structura de conducere care stabileste bugetul, modalitatea de promovare a partidului sau a candidatilor„, a mai spus Emil Boc.

UPDATE ora 11.40 Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc, a ajuns la DNA, unde a fost citat în calitate de martor în ultimul dosar al Elenei Udrea.

Am fost invitat în calitate de martor. Voi face declaraţiile care mi se cer în faţa procurorului de caz„, a spus Boc la intrarea la audieri.

UPDATE ora 10.30 Sulfina Barbu a ieşit de la audieri de la DNA. „Am declarat adevărul şi anume că nu îl cunosc pe domnul Buzăianu. Am fost întrebată dacă doamna Udrea a informat conducerea partidului de sponsorizarea de la domnul Buzăianu şi am spus că nu am primit nicio informaţie, că nu am participat la nicio şedinţă la care Elena Udrea să aducă astfel de informaţii„, a spus fostul ministru.

UPDATE ora 9.30 Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu a ajuns la DNA, unde a fost citată în calitate de martor în ultimul dosar al Elenei Udrea.

Sunt aici în calitate de martor. Am fost citată în dosarul 87/2015, în care este cercetată doamna Elena Udrea. Nu ştiu care sunt întrebările, dar probabil că sunt aici în calitate de membru al biroului de conducere al fostului PDL„, a spus Sulfina Barbu la intrarea la DNA.

Întrebată dacă ştia că PDL era finanţat din bani negrii, aceasta a spus „categoric nu”. „Banii veneau din cotizaţii şi donaţii. La partid, conform legii, cotizaţiile şi donaţiile sunt sursele de venit ale partidului, plus finanţarea de la nivel naţional. Nu îl cunoşteam pe domnul Buzăianu. Cei care s-au ocupat de astfel de lucruri trebuie să răspundă„, a mai spus Sulfina Barbu.

Fostul ministru a mai fost întrebat ce motive are Elena Udrea să declare că Buzăianu ar fi mers la partid cu bani și că despre acest lucru știau și persoane din conducerea PDL de atunci. „Este dificil pentru o persoană care este cercetată penal, şi în atât de multe dosare, şi probabil că încearcă să arunce vina şi pe ceilalţi. Nu ştiu care sunt motivele ei, dar cei din justiţie vor stabili vionvaţii„, a mai adăugat Barbu.

Eu sunt convinsă că dacă s-ar fi știut de aceste lucruri și dacă ele sunt reale și sunt fundamentate, cauza ar fi fost soluționată de mai mult timp. (…) Oamenii sunt cei care trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut„, a spus Sulfina Barbu.

Gheorghe Flutur a ajuns la DNA cu puţin timp înainte de ora 9.00, unde a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care este cercetată Elena Udrea.

Am fost citat ca martor în dosarul de finanţare a PDL, la fel ca şi ceilalţi colegi ai mei din conducerea partidului. Nu cunosc niciun element legat de acest caz. Am răspuns la toate întrebările procurorului de caz. Nu am văzut niciodată persoanele despre care se vorbeşte în acest caz. Nu am avut nicio treabă cu această problemă. Toată conducerea partidului a fost chemată la DNA„, a declarat Gheorghe Flutur, la ieşirea de la audieri.

––––––––––––––––––––––––––––

În faţa procurorilor DNA va ajunge joi şi Emil Boc, care va da declaraţii tot în calitate de martor. „Marţi am primit o invitaţie pentru joi, pentru a fi audiat în calitatea de martor în dosarul 87/2015, în care au mai fost audiaţi Vasile Blaga, Adriean Videanu, Anca Boagiu şi Ioan Oltean, în legătură cu care s-a încuviinţat procedura controlului judiciar pentru doamna Elena Udrea. Voi merge ca martor, în calitate de fost preşedinte de partid, la DNA Bucureşti”, a spus Emil Boc miercuri.

Până în prezent, în acest dosar au mai fost audiaţi la DNA, tot în calitate de martor, fostul preşedinte al PDL Vasile Blaga, în prezent copreşedinte PNL, deputatul PNL Ioan Oltean, fost vicepreşedinte şi secretar general al PDL, Anca Boagiu, fost prim-vicepreşedinte al PDL, şi Adriean Videanu, fost preşedinte al PDL Bucureşti.

CITEŞTE ŞI: Vasile Blaga, audiat la DNA: Nu am fost prezent niciodată când s-au dat genţile cu bani la PDL

Procurorii DNA au dispus vinerea trecută măsura controlului judiciar pe cauțiune în cazul Elenei Udrea în dosarul în care Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, nu însă și arestarea preventivă, fiind stabilită suma de cinci milioane lei.

Elena Udrea este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Potrivit DNA, în anul 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Elena Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Pentru a-și exercita influența, (…) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media„, susțin anchetatorii.

Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.