Hugh Masekela, o legendă a muzicii jazz, a murit la vârsta de 78 de ani VIDEO

Cântăreţul şi trompetistul sud-african Hugh Masekela, o legendă a muzicii jazz, a murit, marţi, la vârsta de 78 de ani, după o luptă îndelungată cu un cancer de prostată, a anunţat familia artistului, scrie AFP.com. „După o lungă luptă cu cancerul de prostată, în care a dat dovadă de curaj, a murit în pace, în Johannesburg”, a transmis familia lui Masekela.

23 ian. 2018, 12:11
Hugh Masekela, o legendă a muzicii jazz, a murit la vârsta de 78 de ani VIDEO

Familia artistului a amintit de „contribuţia sa ca activist” în domeniul muzicii, care „a rămas în amintirea a milioane de oameni”, scrie zdi.ro. Nathi Mthethwa, ministrul Artelor şi Culturii, a spus că „naţiunea a pierdut un muzician unic, care a ridicat moralul ţării prin muzica sa nemuritoare”. Hugh Masekela şi-a început cariera după ce a primit prima sa trompetă, în perioada adolescenţei sale, din partea preotului Trevor Huddlestone, care era un activist împotriva apartheidului. Apoi, a avut trompetă moştenită de la Louis Armstrong.

Citeşte şi S-a stins din viaţă un mare regizor. Milioane de români i-au văzut filmele

Masekela a fugit din Africa de Sud marcată de apartheid la începutul anilor 1960 şi nu s-a întors timp de trei decenii, până după eliberarea lui Nelson Mandela, în 1990. Între cele mai apreciate hituri ale sale se numără „Bring Him Back Home”, prin care a cerut eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare, şi „Grazing in the Grass” (1968), care a fost inclusă recent în Grammy Hall of Fame.

A susţinut turnee internaţionale şi după împlinirea vârstei de 70 de ani, cu show-uri pline de energie. La concertele pe care le-a susţinut în Africa de Sud publicul a cântat alături de el.