În România, ţară cu un potenţial extraordinar în agrobusiness, mai funcţionează doar 50 de licee agricole

24 04. 2019, 11:53

În acelaşi timp, fermele şi fabricile locale de alimente amână dezvoltarea în lipsă de angajaţi precum tractorişti, mecanici sau preparatori în fabrici de carne sau lapte.

Citeşte şi Ecaterina Andronescu: Ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu se vor adăuga la învăţământul obligatoriu

„Economia locală este puternic afectată de lipsa spe­cia­liştilor. Primăriile duc lipsă de agenţi agricoli sau me­dici veterinari. Sunt categorii de calificare unde pe­nu­ria de specialişti se manifestă dramatic: şef fermă, trac­torist, teh­nician însămânţător, mecanici. Profitabi­litatea exploa­ta­ţiilor agricole şi a altor afaceri din mediul rural este li­mitată de slaba pregătire a angajaţilor sau lipsa acestora cu implicaţii directe în bugetele locale, dar şi în dinamica de dezvoltare a zonei”, consideră Mihaela Nabăr, natio­nal director în cadrul World Vision România.

În plus, ea subliniază faptul că liceele agricole ar putea sa aiba rolul unor hub-uri locale pentru dezvoltare.

„Ele pot asigura nu doar formarea copiilor şi tinerilor dar şi formarea continuă a adulţilor, cursuri de perfecţionare, sesiuni de informare, evenimente locale”.

Mai multe amănunte pe zf.ro.