Ironii în presa rusă, după ce Putin i-a dăruit lui Chavez „câinele lui Stalin”

Ironii au apărut, vineri, în presa rusă cu privire la cadoul pe care preşedintele Vladimir Putin i l-a făcut omologului său venezuelan Hugo Chavez, respectiv un căţel din rasa terrier negru rusesc, supranumit şi "câinele lui Stalin".

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 20:23
Ironii în presa rusă, după ce Putin i-a dăruit lui Chavez „câinele lui Stalin”

Căţelul, în vârstă de trei luni, i-a fost oferit lui Chavez joi de către un apropiat al lui Putin, preşedintele grupului petrolier rus Rosneft, Igor Secin, în timpul vizitei acestuia în Venezuela în scopul unor investiţii de miliarde de dolari.

„Putin i-a oferit lui Chavez un «câine al lui Stalin»”, titra cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Potrivit agenţiei publice RIA Novosti, terrierul negru rusesc este creat de canisele armatei ruse după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind o încrucişare de diferite rase precum rottweiler.

Agenţia afirmă că acesta a fost supranumit „câinele lui Stalin” deoarece dictatorul sovietic a „ordonat ca terrierii negri să fie dresaţi pentru a supraveghea deţinuţii în lagărele din Siberia”.

Această explicaţie este contestată de specialistul Evgheni Rozenberg, contactat de cotidianul Moskovski Komsomoleţ.

„Această rasă nu are nicio legătură cu Stalin, iar dacă unii îl numesc «câinele lui Stalin» sau «câinele KGB», este pentru a-i face publicitate”, a explicat acest specialist rus.

„Deşi este foarte posibil ca, printre alţii, KGB să fi utilizat câini şi din acestă rasă”, a adăugat el.

Hugo Chavez, care s-a afirmat în mai multe rânduri ca un „prieten” al lui Vladimir Putin, l-a numit pe căţel „El Ruso” (Rusul), şi a promis că în schimb îi va trimite preşedintelui rus o capibara, o rozătoare de mari dimensiuni care trăieşte în America de Sud.