John Miller: Începe o nouă etapă pentru relaţiile dintre SUA şi România. Sunteţi un partener de încredere

RomaniaTV.net
28 10. 2013, 12:22

‘Participăm astăzi la un nou început, la propriu şi la figurat. Lucrările de construcţie care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România şi pentru Alianţa Nord-Atlantică’, a spus dr. John Miller, cu ocazia ceremoniei de la Deveselu, citat de Agerpres.

El a subliniat că a fost nevoie de eforturi intense pentru a se ajunge la inaugurarea lucrărilor şi a susţinut că evenimentul reprezintă ‘o extraordinară realizare pentru România’.

‘De la aderarea la NATO în 2004 şi la Uniunea Europeană în 2007, România a urmat ferm calea democratizării şi a integrării europene şi transatlantice, precum şi a modernizării forţelor sale armate. Contribuţia dumneavoastră la Abordarea Europeană Adaptivă în Etape este numai un exemplu al multelor contribuţii profunde pe care România le aduce la securitatea europeană şi globală. România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere şi mai capabili parteneri. Nu numai că sunteţi un puternic partener transatlantic al Statelor Unite, dar sunteţi şi o naţiune de încredere care contribuie la securitatea NATO, aşa cum arată recenta achiziţie a aparatelor F-16; un partener esenţial în misiuni internaţionale, cum ar fi ISAF; şi – din ce în ce mai mult – o ţară care exportă securitate pretutindeni în lume’, a afirmat John Miller.

El a mai declarat că începerea lucrărilor la Baza Deveselu reflectă, de asemenea, ‘puternicul şi durabilul parteneriat strategic pe care România îl are cu Statele Unite’ şi că Washingtonul vede un mare potenţial în construcţia pe viitor a acestei relaţii.

‘Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să conlucreze cu România pentru a identifica noi modalităţi de colaborare pentru ţările noastre, inclusiv potenţialul pentru un program de cooperare regional în privinţa aparatelor F-16. Ziua de astăzi marchează de asemenea un punct de reper în relaţia dintre România şi NATO şi un moment esenţial pentru Alianţă. De la încheierea Războiului Rece, succesul NATO a fost simbolizat de extinderea sa pentru includerea României şi a altor naţiuni democratice din Europa Centrală. Pe măsură ce Alianţa a intrat într-o nouă eră, ea s-a confruntat şi cu noi ameninţări. Una dintre acestea este şi ameninţarea unui atac cu rachete balistice’, a explicat Miller.

În context, el a amintit că, acum patru ani, în 2009, preşedintele american Barack Obama a ordonat Departamentului Apărării să pună un accent mai puternic pe ameninţările regionale în continuă creştere privind atacurile cu rachete balistice împotriva aliaţilor şi a trupelor dislocate în Europa.

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaţionale începând cu 2015.

La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi alţi oficiali români.

Delegaţia americană este condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea Alianţei Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

 

VEZI SI:

Băsescu, la Deveselu: Pentru noi, dezvoltarea începe de la securitate. Am sentimentul datoriei împlinite