Klaus Iohannis a participat la exerciţiul „Saber Guardian”, organizat de armata SUA în Braşov. GALERIE FOTO

Exercițiul militar multinațional "Saber Guardian-16" este o expresie a consolidării relațiilor dintre statele membre NATO și țările partenere și o punere în practică a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO, securitatea prin cooperare, a afirmat, joi, președintele Klaus Iohannis, la finalul exercițiului militar multinațional "Saber Guardian-16".

04 aug. 2016, 17:12

Preşedintele Klaus Iohannis a asistat joi, la Cincu, în judeţul Braşov, la exerciţiul militar multinaţional „Saber Guardian 2016”, organizat de Armata Statelor Unite, la care au participat aproximativ 2.700 de militari din 11 ţări.

Am participat la Exercițiul Multinațional ‘Saber Guardian 2016’, exercițiu anual care face parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană, reflectând decizia Statelor Unite și, implicit, a Alianței Nord — Atlantice, de a asigura apărarea comună a membrilor săi, pacea și stabilitatea în regiune. Mulțumesc Armatei României și Comandamentului forțelor armate ale Statelor Unite din Europa, cei doi co-organizatori ai acestui exercițiu, pentru modul în care au planificat, organizat și condus desfășurarea acestuia, precum și reprezentanților celor nouă țări Aliate și partenere participante. Este primul exercițiu major găzduit de România după Summitul NATO de la Varșovia, care prefigurează un program foarte intens deja pentru anul 2017„, a spus șeful statului.

Iohannis a subliniat că, pentru România, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și apartenența la NATO reprezintă piloni ai politicii externe și de securitate, iar exercițiul de joi reprezintă „una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil și de a contribui la construcția de securitate din regiune”.

Avem astfel oportunitatea de a crește interoperabilitatea acțiunilor în cadru întrunit și multinațional, în facilitățile de instruire puse la dispoziție de România. (…) Punerea la dispoziția Alianței a unui comandament de nivel divizie, în vederea consolidării structurii de forțe a NATO în flancul estic, reprezintă primul pas în atingerea obiectivelor strategice, legate atât de securitatea națională, cât și de cea euro-atlantică, în condițiile în care acest comandament a fost confirmat recent la nivelul capacității operaționale inițiale„, a adăugat Iohannis.

El a explicat că exercițiul permite, pentru prima oară, ca Unitatea de Integrare a Forțelor NATO, acel NFIU, și Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud — Est să lucreze practic în teren, într-un mediu multinațional.

Cele două structuri NATO au rolul de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate în regiune, planificarea, conducerea și coordonarea forțelor Aliate prin exerciții complexe. Ne dorim ca, în aplicarea deciziilor adoptate la Varșovia, România să găzduiască exerciții cel puțin la fel de complexe, în cadrul Inițiativei de Instruire Intensificată, cu participarea statelor membre ale Alianței și a statelor partenere. Exercițiul de astăzi este parte a efortului NATO de a proiecta stabilitate în vecinătatea estică și sudică a Alianței, inclusiv prin sprijinirea partenerilor în dezvoltarea capabilităților de gestionare a crizelor și a rezilienței naționale„, a mai spus Iohannis.

Iohannis a precizat că, pe lângă celelalte obiective, acest tip de exerciții ne permite să evaluăm nivelul de dotare și calitatea echipamentelor militare ale Armatei României, precum și măsura în care acestea corespund nivelului de ambiție asumat.

Sunt convins că forțele participante vor valorifica la maximum șansa de a se instrui integrat într-un mediu multinațional, iar exercițiul va constitui o nouă experiență benefică pentru cei implicați și va crește eficiența forțelor Aliate în regiune. Urez mult succes tuturor militarilor care au venit pentru acest exercițiu, doresc mult succes unității NFIU și comandamentului de divizie și felicit încă o dată pe toți cei care au venit și s-au implicat în acest exercițiu. Deja, din primele discuții cu comandanții militari, am reușit să creionăm direcția unei aplicații mult mai mari pentru anul viitor. Toate acestea arată că România nu este doar participant, ci, în foarte multe situații, poate să își asume organizarea, coordonarea și conducerea unor exerciții foarte complexe„, a încheiat șeful statului.