Klaus Iohannis: „Pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent luni la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prilej cu care a subliniat importanţa luptei medicilor în combaterea pandemiei COVID-19.

04 oct. 2021, 10:29
Klaus Iohannis: „Pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor”

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti:

„Medicina înseamnă viaţă, o viaţă mai sănătoasă, acces la tratamente noi. În ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării prin care ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament științific şi în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare.

Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumnevoastră deja grea mai dificilă decât ar trebui.

Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze că cercetarea medicală şi farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte chiar decât în alte domenii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Octavian Jurma: „Acest val, dacă va acumula un milion de cazuri într-o perioadă de trei luni, ne va strivi pe toţi”

Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID. „Este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei”

„Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei. Acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora.

Unul dintre obiectivele majore ale proiectului „România educată” este reducerea semnificativă a anafabetismului funcţional şi ştiinţific. Ne propunem să creştem capacitatea absolvenţilor educaţiei obligatorii de a se informa din surse credibile şi a de discerne între informaţiile verificate şi speculaţii”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis vrea mai mulţi medici în şcoli. „M-aş bucura să văd cât mai mulţi profesionişti”

„Sunt condiţii obligatorii pentru ca România să progreseze rapid şi să reducă masiv decalajele faţă de statele puternic dezvoltate. Este necesar să integrăm inovaţia pe toate palierele vieţii noastre, în societate, în economie şi evident în educaţie. Cred, de asemenea, că prevenţia trebuie să debuteze timpuri, încă din primii ani de şcoală. De aceea, m-aş bucura să văd cât mai mulţi profesionişti şi cât mai multe opţiuni de carieră în sfera medicii şcolare”, a punctat preşedintele României.

„Avem nevoie să reconstruim reţeaua de medicină şcolară, astfel încât unităţile de învăţământ să redevină veritabile centre de informare şi prevenţie pentru a asigura astfel sănătatea societăţii de mâine”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Pandemia ne-a oferit multe lecţii”

„Pandemia ne-a oferit multe lecţii în multe domenii. Medicina a fost în mod evident în prima linie de combatere a acestei teribile epidemii. Cu toţii am conștientizat importanţa rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant şi corecta informare a pacienţilor, nevoia de a dezvolta telemedicina şi de a debirocratiza procedurile, dar şi rolul pe care îl au asistenţa medicală şi medicina de laborator”, a precizat Iohannis.

Preşedintele României a amintit în discursul său şi despre incendiile produse la mai multe spitale din ţară, cel mai recent având loc la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

„Nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii. Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor. Putem acoperi aceste nevoi de investiţii şi din fondurile prevăzute inclusiv în PNRR care prevede aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical”, a explicat şeful statului.

Klaus Iohannis, apel către medici: „Sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni”

„Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu ca societate recunoştinţa pe care o meritaţi, dar sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni. Formarea viitoarelor generaţii de medici şi continuarea merilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătăţii propriilor cetăţeni”, a afirmat şeful statului.

Citeşte şi: Alexandru Rafila se confruntă cu o mare dilemă: E foarte greu de înţeles de ce o persoană care a terminat Medicina refuză să se vaccineze