Klaus Iohannis: „Prin România au fost exportate cinci milioane de tone de cereale din Ucraina, aproape 60% din totalul exporturilor Ucrainei din acest an”

20 10. 2022, 17:05

Klaus Iohannis a adăugat că va fi o discuţie şi despre securitatea alimentară şi a ţinut să precizeze că au fost exportate 5 milioane de tone de cereale prin România, fiind aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina anul acesta.

„Avem o a doua mare temă – Ucraina şi războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate ţinte civile. Preponderent e o abordare pe care o dezavuăm complet şi vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Suntem solidari cu Ucraina, vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât e nevoie. Avem o temă, în legătură cu Ucraina, care ţine de politica globală. E vorba de securitatea alimentară. Voi spune că România s-a străduit şi a reuşit să construiască o logistică pentru a inlesni exposrtul de cereale. Au fost exportate  5 milioane de tone de cereale, prin România. E aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de joi de la Bruxelles.

Citeşte şi: Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen! Scad vertiginos şansele ţării noastre de a adera la spaţiul de liberă circulaţie

Iohannis a mai declarat joi că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.

„Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari. Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Citeşte şi: Virgil Popescu anunță lansarea un nou program pentru montarea de panouri fotovoltaice. Cine va beneficia de acest proiect