Liberalii, negocieri pe toate planurile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Cum se împart ministerele

Liderii liberalilor au început discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea susţinerii noului Guvern. Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Florin Cîţu. O primă întâlnire a liderilor partidelor care vor forma coaliția de guvernare a avut loc la Palatul Cotroceni. Au participat Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Dan Barna, Florin Cîţu, Dragoş Tudorache şi Ludovic Orban. "Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineaț", a anunţat Ludovic Orban.

10 dec. 2020, 12:51
Liberalii, negocieri pe toate planurile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Cum se împart ministerele

Liberalii se grăbesc pentru formarea noului Guvern. 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineața, a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi liderul USR PLUS Dan Barna şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

„Negocierile vor demara sâmbătă dimineața. O să existe o negociere la nivel de reprezentare la nivel parlamentar.Nu a existat disucții de repartizare a ministerelor. Și în discuția cu președintele ne dorim să finalizăm repede aceste negocieri. Vor fi 15, 16,17, 18 ministere”, a declarat Ludovic Orban.

Din echipa care va merge la Cotroceni fac parte: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău.

Citeşte şi: Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu vor începe sâmbătă dimineața

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. Barna: De sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide. Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri

„Discuţiile pentru formarea coaliţiei de guvernare au început. În această dimineaţă am participat alături de colegul meu Dragoş Tudorache la o primă discuţie cu preşedinţii PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor. La prima parte a întâlnirii a participat şi presedintele Klaus Iohannis. Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL şi UDMR pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului cabinet si continuând cu structura guvernului şi structura majorităţii parlamentare. Nu s-a discutat despre poziţii sau nominalizări de miniştri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă”, a scris Dan Barna joi pe Facebook.

El a mai precizat că USR-PLUS îşi doreşte ca discuţiile să se finalizeze cât mai repede şi să existe un acord pentru ca apoi să poată fi învestit noul Guvern în Parlament.

„Am discutat, de asemenea, necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică şi a principiilor de colaborare loială şi corectă. Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi după învestirea noului parlament să avem şi noul guvern. În acelaşi timp suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura guvernului şi a viitorului parlament”, a completat Barna.

 

Negocierile pentru formarea Guvernului Cîţu. Preşedintele excutiv PLUS: îl propune în continuare pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier

Preşedintele executiv PLUS, europarlamentarul Dragoş Tudorache, prezent joi la întâlnirea informală de la Palatul Cotroceni, a declarat că sâmbătă vor începe negocierile în vederea programului de guvernare şi a formării viitorului Executiv.

„Aceasta este o chestiune pe care am stabilit-o noi, liderii celor trei partide – alianţa, PNL şi UDMR – să începem cât se poate de repede negocierile pentru a ajunge, sperăm noi, la o înţelegere cu privire la programul de guvernare şi la viitorul guvern. (…) Acesta a fost singurul mesaj al preşedintelui, dacă intenţionăm într-adevăr să facem o astfel de coaliţie, să ne mişcăm foarte repede, pentru că – bineînţeles, un lucru pe care îl simţim şi noi – nevoia de a clarifica aceste lucruri este foarte mare, în mod evident. Şi atunci am stabilit un calendar cât mai rapid. Sâmbătă dimineaţa ne propunem să investim cu toţii în această negociere, astfel încât cât mai repede să ajungem la un rezultat”, a precizat Tudorache, pentru AGERPRES.

Tudorache a mai spus că mandatul de negociere al USR PLUS este neschimbat, astfel că alianţa îl propune în continuare pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi acordă o importanţă deosebită discuţiilor asupra programului de guvernare. Tudorache a mai precizat că discuţia de la Cotroceni nu a vizat modul de atribuire a portofoliilor.

„După ce încep negocierile, e foarte importantă – noi am spus asta de la bun început – discuţia pe programul de guvernare şi am fost de acord cu toţii că aşa este. De sâmbătă încolo încep discuţiile şi vom vedea cât de repede reuşim să ajungem la soluţii”, a menţionat europarlamentarul.

 

UPDATE: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţă că a avut, joi dimineaţă, la „o discuţie informală” cu liderii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, şi cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, care a avut loc în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis.

„Astăzi dimineaţă, în prezenţa preşedintelui statului, am avut o discuţie informală cu preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, respectiv cu preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache. Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniţia discuţiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

UPDATE: Întâlnirea dintre președinte Klaus Iohannis și liderii partidelor care vor forma coaliția de guvernare s-a încheiat. Urmează ca Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor să înceapă negocierile pentru formarea guvernului Florin Cîțu.

Ştirea iniţială:

Liberalii avansează cu tratativele de coagulare a unei coaliţii după desemnarea lui Cîţu la funcţia de premier. Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. În contextul reuniunii de la Bruxelles, Klaus Iohannis a discutat marţi, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia. Înainte de a pleca la Bruxellex, Iohannis are o întâlnire cu liderii partidelor de dreapta şi premierul anunţat de PNL, Florin Cîţu.

Liberalii, negocieri cu USR-PLUS şi UDMR

Odată stabilit candidatul pentru funcţia de prim-ministru, în persoana liberalului Florin Cîţu, partidele care vor forma viitoarea alianţă de guvernare pot trece la negocierile oficiale. Chiar dacă primele discuţii între PNL, USR-PLUS şi UDMR vor avea loc joi, la Parlament, se cunosc deja câteva detalii despre viitorul Guvern, stabilite de liberali urma discuţiilor informare cu viitorii parteneri şi a discuţiilor din interiorul PNL.

Miercuri, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că discuţiile se vor purta cu USR PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, informează Agerpres.

„În cadrul reuniunii Biroului Politic Naţional am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. Este vorba de USR PLUS, UDMR, de asemenea vom purta discuţii şi negocieri şi cu grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor. Există şansa de formare a unei majorităţi parlamentare. În baza rezultatelor pe care le avem în acest moment este indicată clar posibilitatea de formare a unei majorităţi. (…) Vor urma paşii de negociere începând de mâine (n.r. – joi)”, a spus Orban, la sediul PNL.

Florin Cîțu, propunerea de premier din partea PNL: ”Vrem majoritate parlamentare mai repede!”
Negocierile vor fi purtate de o echipă condusă de Ludovic Orban şi de premierul propus de liberali, Florin Cîţu. Potrivit lui Orban, echipa va negocia programul de guvernare, formula de guvern şi va purta şi discuţii legate de Parlament.

„Noi suntem concentraţi şi pe programul de guvernare şi pe identificarea celor mai buni candidaţi de miniştri. (…) O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ceea ce mă priveşte pe mine sunt adeptul, mai ales când este vorba de un lucru atât de important pentru ţară, cum este formarea unui guvern, să comunicăm doar în momentul în care se iau decizii”, a spus preşedintele PNL.

Liberalii extind schema Guvernului. Cine ar prelua ministerele importante

Echipa de negociere va discuta şi despre şefia celor două Camere ale Parlamentului. Potrivit unor surse politice, viitorul guvern va fi format din 18 ministere, faţă de 16 în prezent. Vor fi înfiinţate din nou Ministerul Turismului şi Ministerul Comunicaţiilor. Ministerului Finanţelor ar urma să fie preluat de USR, numele vehiculat fiind cel al lui Claudiu Năsui, preşedintele USR Bucureşti. La schimb, PNL ar obţine susţinere pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie vizată de Ludovic Orban. În aceste condiţii, nu este exclus ca USR să preia preşedinţia Senatului.

Dintre actualii miniştrii, şanse mari să se regăsească şi în noul Guvern le au Raluca Turcan, vicepremier fără portofoliu, Lucian Bode, la Ministerul Transporturilor, însă fără Comunicaţii, Marcel Boloş la Ministerul Fondurilor Europene, Virgil Popescu la Economie, fără partea de Turism.

Marcel Vela are şanse să rămână ministru la Interne, însă acest lucru nu este cert. Liberalii îşi doresc să păstreze şi Justiţia, însă nu este clar dacă tot pentru Cătălin Predoiu, în măsura în care acesta ar fi susţinut în continuare de Klaus Iohannis, sau pentru un alt ministru.

O situaţia specială este la Ministerul Dezvoltării, care este dorit de mai multe persoane de la vârful PNL, pentru relaţia specială cu aleşii locali. La Externe şi Apărare desemnările ţin exclusiv de Klaus Iohannis, Aurescu şi Ciucă având cele mai mari şanse să rămână pe poziţii.

Rămân deschise pentru partenerii PNL Agricultura, Munca, Sănătatea, Mediul, Educaţia, Sportul şi Cultura şi cele două noi ministere – Comunicaţii şi Turism.