Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele Klaus Iohannis este mulţumit de activitatea conducerii DNA

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Ea a punctat că preşedintele susţine în continuare activitatea DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi.

11 iul. 2017, 07:30
Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele Klaus Iohannis este mulţumit de activitatea conducerii DNA

UPDATE Declaraţia completă a purtătorului de cuvânt al Preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi:

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Vreau să vă comunic acțiuni importante din agenda Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare. Este o agendă cu foarte multe puncte importante, tocmai de aceea haideți să vedem ce va exista în programul Președintelui în perioada următoare.

Aș începe cu ziua cu joi, 13 iulie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va vizita Centrul Administrativ „Mihail Kogălniceanu”, din județul Constanța, ocazie cu care va avea o întrevedere cu Președintele Comitetului Militar NATO, generalul Petr Pavel. Tot cu această ocazie, Președintele României se va întâlni cu piloții români și britanici aflați în acea zonă, tocmai pentru a se asigura de buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană întărită.

De asemenea, vreau să precizez faptul că, o informație pe care probabil o cunoașteți deja, în perioada mai până la sfârșitul lunii august, în zona teritoriului României se află patru avioane Eurofighter Typhoon, alături de personalul aferent. Vorbim despre 150 de piloți și personal tehnic. Aceștia se asigură de buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană în zona de Sud a Flancului Estic al NATO.

Mergem mai departe în agenda domnului Președinte Klaus Iohannis și vreau să mă opresc la ziua de sâmbătă, 15 iulie, când Președintele va participa la poligonul Cincu din județul Brașov, începând cu ora 11:00, la exercițiul multinațional militar întrunit cu trupe în teren și trageri de luptă Saber Guardian 17. Saber Guardian 17 este un complex de exerciții militare multinaționale anuale, derulat în România, Ungaria și Bulgaria. Este condus de către comandamentul forțelor terestre ale Statelor Unite din Europa, desigur, alături de Statul Major General al Armatei Române.

E bine de știut că acest exercițiu militar este bazat pe un scenariu fictiv de apărare colectivă și aș vrea să vă dau mai multe informații despre scopul exercițiului din acest an – consolidarea măsurilor de apărare pe Flancul Estic Aliat, promovarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre, întărirea Parteneriatului, a încrederii reciproce între forțele armate ale Statelor Unite și forțele armate ale țării noastre, împreună cu 21 de națiuni aliate și partenere. Vreau să mai precizez faptul că la această acțiune participă peste 25.000 de militari și, în același timp, vor fi peste 2000 de mijloace tehnice angrenate în exercițiu.

Mergem mai departe. Aș vrea să mă opresc la ziua de marți, 18 iulie. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va fi în vizită în județele Harghita și Covasna. Au trecut mulți ani de când un șef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două județe din centrul țării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoașterea problemelor locale, identificarea realităților zonei, dar și a elementelor care țin de viitoarea dezvoltare regională.

Aș vrea să vă prezint elemente concrete din acest program, pentru că este un program foarte încărcat, cu multe acțiuni desfășurate în localitățile din zonă, și permiteți-mi să mă opresc asupra primei acțiuni. Președintele va participa la o dezbatere cu autoritățile locale, o dezbatere care avea loc la Consiliul Județean Harghita, în Miercurea Ciuc. Va fi o dezbatere la care vor participa peste 300 de aleși locali, dar și reprezentanți ai instituțiilor județene. Această dezbatere poartă numele „Coerență și transparență – exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”. Se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administrația locală din județele Harghita și Covasna, dar și identificarea domeniilor cu potențial de dezvoltare în această zonă, dar și a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă.

Cele două județe, e bine de subliniat, au un potențial extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate condițiile care vor face posibile această dezvoltare. Din nou, vreau să vă dau câteva detalii despre temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri – infrastructură, activități economice și forță de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor și al asociațiilor de dezvoltare intercomunitare, turismul și, așa cum am precizat deja, potențialul de dezvoltare din această zonă. Aș mai preciza un lucru. Acest eveniment, această dezbatere este organizată de Consiliul Județean Harghita în colaborare cu Consiliul Județean Covasna.

Mergem mai departe. Al doilea punct din agenda Președintelui în cadrul acestei vizite îl reprezintă vizita la Complexul Monahal Șumuleu Ciuc. Este una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din România. De asemenea, este cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est, adunând credincioși din România și din alte țări. Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar. Președintele își dorește să sublinieze încă o dată importanța pe care o acordă încurajării tradițiilor, respectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituție când vorbim despre libertate religioasă, dar și dezvoltarea parteneriatului între autoritățile locale și culte în domenii precum cel cultural, social și educațional.

Mai departe, în cadrul acestei acțiuni, în cadrului vizitei în județele Harghita și Covasna, Președintele se va opri la căminul „Sfântul Ștefan” din Miercurea Ciuc. Va vizita acest cămin, și, de asemenea, în incinta acestei instituții, va avea o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni. Ca de fiecare dată, când sunt astfel de contexte, Președintele își dorește să sublinieze faptul că susține agricultura ecologică, și, de asemenea, producătorii autohtoni, meșteșugarii. Să nu uităm că aceste aspecte țin de brandul României și, dacă tot vorbim de potențial de dezvoltare în această zonă, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistică din zona Harghita și Covasna.

Mergem mai departe, deplasarea în județul Harghita se va finaliza undeva în jurul prânzului. Este o estimare, desigur. Președintele va vizita atunci un obiectiv foarte important din punct de vedere economic pentru zona despre care vorbim. Este vorba aici despre fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, este o fabrică cu tradiție în îmbutelierea apei minerale. Are capital integral românesc, ceea ce este un fapt foarte important. Și aș mai spune un lucru, România se află pe locul 5 la nivelul Uniunii Europene la capitolul producție de ape minerale, care este, din nou, un fapt care merită adus în prim plan. Tocmai de aceea, șeful statului intenționează să sublinieze acest potențial pe care îl are zona, un potențial economic important, tocmai pentru că existe resurse deosebit de bogate în izvoare de ape minerale.

Mai avem un punct în agendă. După prânz, Președintele va merge în județul Covasna, mai precis în municipiul Sfântul Gheorghe. Aici va avea loc o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă. Se va discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă, dar și modul în care acestea ar putea să aducă o contribuție importantă la dezvoltarea economică a județelor Harghita și Covasna.

Aș mai sublinia încă un aspect care face parte din această vizită. În seara zilei de 18 iulie, Președintele va lua parte la un moment cu totul special, acesta va avea loc la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, la exact 100 de ani la bătălie, una dintre cele mai mari desfășurate pe teritoriul României în Primului Război Mondial. Iată, Președintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostașilor români care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial.

Și aș vrea să vă mai spun un lucru, Președintele vrea să pună în evidența contribuția remarcabilă pe care au avut-o ostașii români la ceea ce înseamnă realizarea Unirii.

Și de asemenea, două aspecte importante – cât este de necesar să marcăm momentele glorioase ale Armatei Române și Președintele își mai dorește să sublinieze nevoia urgentării, nevoia intensificării pregătirilor pentru anul 2018. Să nu uităm că vorbim despre Centenarul Marii Uniri și sunt necesare aceste pregătiri foarte serioase.

Aceasta este comunicarea pe care am vrut să o fac referitoare la agenda domnului Președinte. Ca de fiecare dată, însă, sunt aici pentru a răspunde la întrebările dumneavoastră. Vă rog!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Aș avea o întrebare puțin diferită față de agenda Președintelui, referitoare la o solicitare pe care cei din cadrul Comisiei parlamentare privind posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009 au transmis-o către Ministrul Justiției au cerut mai exact revocarea Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al DNA, în contextul în care aceasta a refuzat deja de trei ori să se prezinte în fața parlamentarilor. Vreau să vă întreb dacă Președintele ar fi dispus să semneze o astfel de revocare pe acest motiv?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Vreau să vă amintesc faptul că Președintele României, nu mai departe de ultima conferință de presă, la care știu că ați fost cu toții prezenți, a primit o întrebare tocmai despre acest subiect și, vă amintesc, încă o dată, evaluarea domnului Președintele, faptul că este foarte mulțumit de activitatea conducerii Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult de atât, nu există comentarii suplimentare. Vorbiți, desigur, despre acțiunile unor alte instituții, care au dreptul să acționeze constituțional. Dar, din acest punct de vedere, Administrația Prezidențială nu are alte lucruri de adăugat. Mulțumesc foarte mult!

Jurnalist: Are Președintele o primă evaluare a actualului Guvern, în contextul în care a avut un discurs critic la adresa modificărilor fiscale din programul de guvernare și în contextul în care, iată, chiar guvernanții au anunțat că fac un pas înapoi, cel puțin deocamdată.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Președintele României, și în legătură cu acest subiect, a fost foarte clar. A făcut apel la responsabilitate. Este nevoie de responsabilitate, este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmărirea unui traseu pe care să-l înțeleagă și să-l cunoască toată lumea. Toate aceste jocuri care țin de schimbări bruște la nivel de elemente care țin de finanțe, economie, nu sunt evident bune. O evaluare a Guvernului va fi comunicată de către domnul Președinte la momentul potrivit. Deocamdată să sperăm că a fost auzit și înțeles apelul făcut de domnul Președinte, apelul la responsabilitate.

Jurnalist: Vă întrebam de evaluare pentru că, iată, Coaliția face o evaluare chiar săptămânală a Guvernului. Cum vede Președintele? Vede oportună o astfel de evaluare de către partide politice, a Guvernului, săptămânal și lunar?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este dreptul coaliției care susține Guvernul să facă astfel de evaluări și, până la urmă, este și responsabilitatea acestor partide să se asigure că acel renumit program de guvernare este pus în practică de Guvernul pe care îl susțin. Mai multe comentarii nu aș vrea să fac despre chestiunile care țin de reglarea fină între partide și Guvern.

Jurnalist: Domnul Președinte mai crede că Armata va primi buget de 2% din PIB, în condițiile în care deja este jumătatea anului, nu au fost demarate licitațiile pentru înzestrarea Armatei? Și dacă mai crede că la rectificare nu vor fi luați bani din bugetul Armatei?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu ar trebui să fie vorba despre o credință, ar trebui să fie vorba despre aplicarea unui angajament, este un angajament pe care Guvernul României l-a luat și trebuie doar aplicat.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb dacă CSAT, dacă domnul Președinte a primit din partea Ministerului Apărării acel plan de înzestrare, dat fiind faptul că la ultima ședință CSAT, care a avut loc în urmă cu doar câteva zile, acest plan de înzestrare a fost retras tocmai pentru că, după cum ne-a spus domnul Președinte, nu ar fi ținut cont de alocări de 2% în acest an și în anii ce vin? Și dacă există un deadline?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Ați adus în discuție CSAT, știți foarte bine, la nivel de comunicare, cum se întâmplă lucrurile atunci când avem în prim plan drept subiect ceea se întâmplă în CSAT. Noi facem comunicări referitoare la ordinea de zi a ședințelor CSAT pe care le primiți înainte de ședințele respective, după care, la final, aducem date suplimentare în legătură cu ceea ce există pe ordinea suplimentară sau dacă au fost și modul în care au fost punctate fiecare dintre elementele de pe ordinea de zi. Alte comentarii nu pot să fac în legătură cu ședințele CSAT, deoarece știți că au un statut special și că aceasta este formula de comunicare pe care putem să o facem.

Jurnalist: Întrebarea era dacă între timp Ministerul Apărării a revenit cu planul complet?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Iar răspunsul meu rămâne același. E un subiect care ține de CSAT și vor exista informări speciale care țin de modul în care se produce comunicarea referitoare la ședințele CSAT.

Jurnalist: Președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj în care spunea că „Acum 20 de ani se lansa Parteneriatul Strategic România- Statele Unite, care a marcat decisiv evoluția noastră. Continuăm aprofundarea sa, în beneficiul României”. Ce înseamnă din punctul dumnealui de vedere aprofundarea acestui Parteneriat?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Cred că nu este pentru nimeni un mister sau un lucru care nu este foarte bine cunoscut modul în care se raportează România la relația și la Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, este o chestiune mult valorizată iar interesul României este exprimat de șeful statului de fiecare dată când acest subiect este luat în discuție este de a întării, de a face din ce în ce mai puternic acest parteneriat cu Statele Unite. De altfel, acțiunile pe plan extern și intern, din ultima perioadă au confirmat faptul că suntem într-o etapă foarte bună a desfășurării acestui Parteneriat.

Vă mulțumesc foarte mult!”


RomaniaTV.net transmite declaraţia în direct.

Mădălina Dobrovolschi a anunţat agenda preşedintelui Klaus Iohannis şi a răspuns înbtrebărilor jurnaliştilor.

Joi, 13 iul, preşedintele Klaus Iohannis va vizita centrul Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Se va întâlni cu piloţii români şi britanici, pentru a se asigura că misiunile d epoliţie aeriană se desfăşoară conform programului.

Sâmbătă, 15 iul, preşedintele va participa la exerciuţiul militar Saber Guardina din poligonul Cincu, Braşov. Scopul este consolidarea măsurilor de apărare pe flancul esic al NATO.

Marţi, 18 iul, preşedintele va fi în vizită în judeţele Harghita şi Covasna, pentru a vedea potenţialul de dezvoltare a zonei.

Tot marţi, pe 18 iul, va participa la un ceremonial la Mausoleul Mărăşeşti,la exact 100 de ani de la bătălia din primul Război Mondial.

Întrebări şi Răspunsuri:

Reporter: Preşedintele e dispus să semneze revocarea Laurei Kovesi că nu merge la Comisia de anchetă?

MD: Vă reamintesc că preşedintele s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi nu avem o altă poziţie.

Reporter: Are preşedintele o evaluare a noului guvern?

MD: Preşedintele a spus că e nevoie de stabilitate, de predictibilitate. O evaluare va face preşedintele la momentul potrivit.

Reporter: Crede preşedintele că Armata va primi 2% din PIB?

MD: Este vorba despre aplicarea unui angajament pe care România l-a luat.