Tragedia din Colectiv. Peste 25.000 de persoane, în stradă. Au cerut demisia lui Piedone, Oprea şi Ponta

Peste 25.000 de persoane au protestat, marţi seara, în centrul Capitalei, dupa tragedia din club Colectiv. Protestul a avut ca scop initial solicitarea demisiei lui Cristian Popescu Piedone de la Primaria Sectorului 4, care a acordat respectivului club autorizatie de functionare, dar manifestatia a luat amploare si s-au cerut si demisii la nivel mai inalt. Protestul a inceput in Piata Universitatii, a continuat la Guvern, la sediul MAI, la Palatul Parlamentului si la Primaria Sectorului 4, de unde s-a plecat apoi din nou spre Piaţa Universităţii, locul de unde a început marşul. Dupa ora 23.30 numarul manifestantilor a inceput sa scada. Din Piata Universitatii s-a plecat spre Club Colectiv.

03 nov. 2015, 17:02

UPATE 1.25 Manifestantii au inceput sa paraseasca locul tragediei si se indreapta spre case. In fata clubului au ramas cateva zeci de persoane.

UPDATE 1.15 Demonstrantii au inceput sa citeasca numele celor care si-au pierdut viata in urma incendiului din clubul Colectiv, dupa care au aplaudat.

UPDATE 1.10 Oamenii s-au rugat impreuna, spunand rugaciunea „Tatal nostru”, dupa care au aplaudat

UPDATE 1.05 Manifestantii au ajuns la clubul Colectiv. In fata locului tragediei, oamenii au aplaudat si strigat: „Romania, Romania” si „Pentru eroi”. Multimea a ingenunchiat si scandeaza in continuare.

UPDATE 0.40 Protestatarii se indreapta spre clubul Colectiv. La protest au mai ramas cateva mii de oameni. Ei cer in continuare demisia premierului, a vicepremierului si a lui Piedone.

UPDATE 23.50 Mulţimea a ajuns la Universitate şi a ocupat carosabilul. La plecarea de la Primăria Sectorului 4, unii dintre manifestanţi au vrut să meargă spre Clubul Colectiv, dar au renunţat şi au ales să se întoarcă la Universitate.gg

UPDATE 23.40 Coloana trece prin Piata Unirii şi se îndreaptă spre Universitate.

UPDATE 23.30 Mii de protestatari sunt la Patriarhie, unde oamenii strigă şi huiduie, nemulţumiţi de modul în care Biserica a tratat tragedia din Colectiv.

UPDATE 23.15 Demonstranţii care cer în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea, au început să plece de la Primăria Sectorului 4, spre Clubul Colectiv. Numărul protestatarilor fiind tot de aproximativ 25.000. Manifestanţii se află pe bulevardul George Coşbuc. Ei scandează „Demisia”.

UPDATE 22.55 O petardă a fost aruncată în direcţia Primăriei Sector 4. Nu au fost înregistrate incidente violente până acum în timpul marşului. Mulţimea scandează: „Sărim cu toţii şi strigăm tare ca România nu e de vânzare”.

UPDATE 22.45 Demonstranţii scandează la sediul Primăriei Sectorului 4, condusă de Piedone: „Ieşi afară, javră ordinară”, „Demisia”, „Hoţul”.

Klaus Iohannis, preşedintele României, a postat pe Facebook un mesaj legat de marşul din Capitală. Acesta s-a arătat „impresionat de manifestările din această seară”, adăugând că „următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”.

UPDATE 22.35 Protestatarii au ajuns la Primăria Sectorului 4, unde strigă „Demisia”, „Asasinii”, „Colectiv”. În acest moment coloana se întinde pe tot bulevardul Libertăţii şi Naţiunile Unite. De la rondul Regina Maria până la Piaţa Naţiunilor Unite.

Anterior, la Primăria sectorului 4 au fost dispuse efective de jandarmi. Acolo sunt şi angajaţi ai unei firme de securitate, pregătite să asigure ordinea. Ei au închis porţile şi protejează clădirea.

UPDATE 22.20 Cei peste 20.000  de manifestanţi au ajuns în Piaţa Constituţiei, unde strigă ”Jandarmeria apără hoţia”, iar unii dintre protestatari s-au urcat pe gardul Parlamentului.

Oamenii mai strigă „Parlament penal, marş la tribunal”. Circulaţia pe Splaiul Independenţei e oprită, iar pe Calea Victoriei traficul este blocat.

UPDATE 22.00 Manifestanţii au pornit spre Parlament, apoi spre Primăria Sectorului 4, condusă de Cristian Popescu Piedone.

La Cluj-Napoca, peste 500 de oameni au participat, marți seară, la o slujbă de pomenire oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, pentru tinerii morți în incendiul de la clubul Colectiv din București.

UPDATE 21.50 Mulţimea a început să plece din Piaţa Revoluţiei şi din faţa sediului MAI şi o ia din nou pe Calea Victoriei. Oamenii scandează „Demisia”, „La puşcărie”, „Criminalul”.

UPDATE 21.40 Peste 100 de jandarmi au fost mobilizaţi în faţa MAI, unde protestatarii au început să ajungă deja. Jandarmi au montat garduri în apropierea instituţiei.

Anterior, manifestanţii s-au oprit în faţa Bisericii Kretzulescu, unde au ţinut un moment de reculegere. Protestatarii au umplut Piaţa Revoluţiei şi vin în continuare de pe Calea Victoriei.

Peste 1.000 de persoane, printre care și peste 20 de preoți ortodocși, au participat marți seara, la Alba Iulia, la un marș al tăcerii inițiat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) și Arhiepiscopia Ortodoxă, acțiunea fiind precedată de o rugăciune de pomenire a victimelor incendiului produs în clubul Colectiv, oficiată în Catedrala Reîntregirii.

În plus, aproximativ 300 de români și maghiari din Miercurea Ciuc au comemorat împreună, marți seara, victimele tragediei din clubul bucureștean Colectiv, într-o acțiune comună de solidaritate, fără precedent în municipiul reședință de județ.

UPDATE 21.20 Protestele s-au extins şi în alte oraşe din ţară. Aproximativ 1.500 de oameni manifestează şi la Braşov.  În Ploieşti, alţi 1500 de persoane participă la un marş al tăcerii.

UPDATE 21.00 Cei 15.000 de protestatari au început să plece din Piaţa Victoriei spre sediul MAI, condus de Gabriel Oprea.

UPDATE 20.35 Autorităţile sunt pregătite să închidă Piața Victoriei, a declarat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere din Bucureşti. Au fost mobilizate mai multe efective de jandarmi pentru a menține ordinea publică pe parcursul manifestării.

UPDATE 20.20 Între timp a avut loc şi prima demitere în contextul protestelor. Şeful Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Marius Dunca, a fost demis de către premierul Victor Ponta, informează România TV.

Marius Dunca a aflat despre demitere în direct la România TV.

Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei s-au ciocnit cu jandarmii. Numărul jandarmilor în cordonul din faţa Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piaţă continuă să protesteze şi să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.

Mulţimea de oameni a umplut Piaţa Victoriei, s-a întins şi pe bulevardul Lascăr Catargiu înspre Piaţa Romană, unde se circulă cu dificultate.

UPDATE 20.10 În faţa Guvernului, numărul manifestanţilor depăşeşte 13.000. Niciun oficial nu e în sediul Executivului.

Manifestanţii scandează „Nu plecăm până nu plecaţi!”.

În continuare protestatarilor li se alătură oameni, din zona de nord a Capitalei. Aceştia ar fi angajaţi ai multinaţionalelor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, se vor lua măsurile necesare pentru a preveni apariția unor incidente și pentru a asigura protecția participanților la protest.

UPDATE 19.50 Între manifestanţi şi jandarmi s-au produs primele îmbrânceli. În piaţă sunt oameni de toate vârstele, majoritatea tineri, dar şi trecuţi de 50 de ani, incluzând femei cu bebeluşi în braţe şi familii întregi.

„Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, strigă miile de oameni.

UPDATE 19.45 În faţa Guvernului, manifestanţii au fost întâmpinaţi de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire.

Pe drum, protestatarii au întâlnit o maşină de pompieri şi au început să strige: „Cinste lor, cinste pompierilor”, iar aceştia le-au răspuns la scandări cu sirena. De asemenea, manifestanţii le-au strigat celor aflaţi în maşini pe bulevard „Şi voi aveţi copii”.

Nu se mai circulă pe bulevardul Magheru, sunt forţe importante ale poliţiştilor rutieri în intersecţia de la Piaţa Romană. Nici de la Piaţa Romană până la Piaţa Victoriei nu se mai circulă.

UPDATE 19.00 Iniţial, manifestanţii s-au strâns în Piaţa Universităţii, după ce şi-au dat întâlnire pe Facebook pentru a participa la un miting împotriva primarului sectorului 4. Manifestanţii au blocat centrul Capitalei şi au pornit spre Guvern, unde au şi ajuns deja. Oamenii cer demisia lui Cristian Popescu Piedone, a ministrului Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta.

Piaţa Universităţii a fost blocată de cei care demonstrează. Oamenii au venit cu steaguri naţionale şi cu pancarte pe care scrie „Corupţia ucide”, „Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România”, „Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României”.

Protestatarii au pornit în marș de la Universitate, pe bd. Magheru, spre Piața Romană. Cel mai probabil, aceștia urmează să ajungă la Piața Victoriei.

Oamenii scandează lozinci precum „Ruşine să vă fie”, „Piedone nu uita, va veni şi vremea ta”, „Jos Oprea” şi „Jos Ponta”. 

Majoritatea sunt tineri şi spun că au venit în piaţă pentru a manifesta împotriva indiferenţei şi corupţiei din rândul autorităţilor, care duc la tragedii.

Manifestanţii cer demisia primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

În timp ce sute de oameni îi cer demisia în stradă, Piedone anunţă că va face un monument la Colectiv. Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunţă că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor – ”monumentul celor fără de vină”.

Citeşte şi: Piedone va face un MONUMENT la Colectiv: „Sunt PRĂBUŞIT sufleteşte”. Între timp, sute de oameni îi cer demisia