PROTEST la Guvern. Hossu, după negocieri cu premierul Tudose: Se analizează netransferarea contribuţiilor de la angajator la angajat

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, după negocierile cu premierul Tudose, la Guvern, că se analizează netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar şi implicația acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară. De asemenea, Hossu a anunţat că vineri toate confederaţiile sindicale se vor întâlni cu premierul Mihai Tudose pentru lua o decizie în acest sens. Mii de sindicaliştii - angajaţi din Poliţie, sănătate, transporturi - au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de măsura trecerii taxelor sociale de la angajator la angajat din 2018. 

RomaniaTV.net
04 oct. 2017, 06:32
PROTEST la Guvern. Hossu, după negocieri cu premierul Tudose: Se analizează netransferarea contribuţiilor de la angajator la angajat

UPDATE: „A rămas stabilit ca să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetare şi să se găsească soluţii legate de acest lucru. În acest sens, a rămas ca vineri dimineaţă, la ora 10.00, toate confederaţiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministrul şi restul colegilor dumnealui pentru a rezolva acest aspect”, a anunţat Bogdan Hossu, după întâlnirea de la Guvern.

„Vom face o analiză şi există posibilitatea să se renunţe, dacă găsim soluţii la Legea de salarizare, care să nu mai implice transferul de taxe sociale, ca să rezolvăm această problemă fără transferarea taxelor sociale”, a completat Hossu.

„Legat de Legea 62, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi cei ai angajaţilor, împreună cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea Legii Dialogului Social”, a completat Hossu.

„Nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării, dacă se poate să nu mai facem acest transfer, să vedem cum compensăm. De vineri avem un grup de lucru, trebuie să vorbim cu toate confederaţiile sindicale, să fie toată lumea de acord”, a declarat premierul Mihai Tudose după întâlnirea cu sindicatele.

Mitingul din Piaţa Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore.

În jurul orei 15.00, manifestaţia s-a încheiat, la îndemnul organizatorilor, care le-au transmis oamenilor să plece, chiar dacă nu s-au încheiat negocierile de la Guvern, la care participă liderii sindicali.


UPDATE O parte a protestatarilor din Piaţa Victoriei – angajaţi din sistemul sanitar – au pornit în marş spre Ministerul Sănătăţii, la ora transmiterii acestei ştiri, în timp ce câteva mii de persoane protestează în faţa Guvernului.

În jurul orei 12.30, câteva zeci de oameni, membri ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, au plecat spre Ministerul Sănătăţii, într-o acţiune denumită „Marşul pentru sănătate”, pe traseul Piaţa Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătăţii.

UPDATE Mitingul, organizat de Cartel Alfa şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, a început la ora 11.00, iar la acţiunea de protest sunt aşteptate până la 10.000 de persoane.

La protest participă poliţişti, angajaţi din sănătate sau transporturi, veniţi cu autocare sau microbuze din mai multe judeţe ale ţării.

La ora 11.00, în Piaţa Victoriei se aflau peste 3.000 de protestatari. Ei au pancarte cu mesaje precum: „Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi”, „Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?”, „Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul”.

Sindicaliştii din Cartel Alfa şi din Sindicatul Naţional al Poliiţiştilor protestează miercuri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

Traficul rutier, restricţionat miercuri în centrul Capitalei

Restricţii de trafic în Bucureşti pentru mitingul din Piaţa Victoriei

Poliţiştii anunţă că traficul rutier va fi restricţionat, miercuri, pentru desfăşurarea protestului anunţat de Confederaţia Cartel Alfa. Mitingul se va desfăşura între orele 11.00 – 16-00.

Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul rutier este restricţionat în intervalul orar 08.30-16.30, după cum urmează:

• Şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei şi la nevoie de la Arcul de Triumf, în funcţie de numărul participanţilor/mijloacelor de transport;
• Traficul rutier din Piaţa Victoriei va fi resistematizat prin asigurarea traficului rutier în dublu sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu;
• Nu se va permite accesul în Piaţa Victoriei din Str. Buzeşti, din Bd. Nicolae Titulescu, respectiv din Bd. Ion Mihalache, restricţia menţinându-se până la finalizarea activităţii;
• Pe str. Paris, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;
• Pe breteaua Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor.

Rute alternative:
– Piaţa Presei Libere – Bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – Şos. Ştefan cel Mare;
– Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Ion Mihalache –Str. Buzeşti – Str. Berzei;
– Bd. Aerogării – Str. Căpitan Alexandru Şerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Şos. Ştefan cel Mare.

În opinia sindicaliştilor Cartel Alfa, propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi suportate exclusiv de lucrători. De asemenea, susţin sindicaliştii, plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE, dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială.

Concret, susţin sindicaliştii, principalele efecte negative suportate de lucrători sunt: scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desființarea fondului de șomaj şi scăderea sustenabilității sistemului public de pensii.

„Considerăm că această soluție originală a guvernului va da peste cap întreaga piață a muncii, cu consecințe deosebit de grave prin creșterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget și prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”.

De asemenea, nemulțumirile membrilor confederației vizează și Legea salarizării în sistemul public și Legea dialogului social.

„Sigur că avem nemulțumiri cu privire la Legea 153/2017, legea salarizării din sistemul public, precum și la Legea 62/2011, legea dialogului social. Cu privire la salarizare este clar că prin acest transfer de contribuții vor fi neutralizate acele creșteri sau majorări de 25% la brut. În net, ele vor fi neutralizate, nu va fi niciun fel de majorare. Practic, militarii, polițiștii, nu vor fi beneficiari ai acestei legi”, a afirmat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, citat de Agerpres.

Despre salarii a vorbit și vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, care a precizat că aproape toți angajații din domeniul sănătății vor avea venituri reduse.

„Pe fond sunt probleme majore în sistemul de sănătate, nu doar că nivelul salarial ar rămâne același, ci că pentru 99% dintre salariați venitul salarial net va scădea și am să exemplific: toți salariații care câștigă astăzi un venit net de până în 6.300 de lei și beneficiază în același timp de tichete de masă, o creștere venitului net, de 4%, atât cât rămâne din cei 25%, odată cu transferul contribuțiilor, presupune 240 de lei, aceasta este creșterea. Or ei primesc tichete de masă, la momentul actual și la momentul lunii decembrie 2017, în valoare de 252 de lei, deci prin acest transfer și prin eliminarea tichetelor de masă, 99% dintre salariații din sistemul de sănătate vor pierde salarial”, a precizat Predica, citat de Agerpres.