Protest „cu portocale de Tenerife” la Palatul Cotroceni. Îmbrânceli cu jurnalistul Mălin Bot VIDEO

Sâmbătă, a avut loc un protest la Palatul Cotroceni după înregistrările care au apărut în presă cu privire la DNA. Oamenii au scandat lozinci împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. Mobilizarea s-a făcut, în principal, pe reţelele de socializare unde a fost creat evenimentul ”Eu merg la portocale” de către Initiaţiva Civică 3.0 a fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir.

17 feb. 2018, 12:47
Protest „cu portocale de Tenerife” la Palatul Cotroceni. Îmbrânceli cu jurnalistul Mălin Bot VIDEO

Protestul organizat la Cotroceni împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat, în jurul orei 19,00, după aproximativ patru ore.

La manifestaţie au participat aproximativ 100 de persoane care au scandat „Iohannis şi DNA au distrus Justiţia” sau „DNA, fără cucuvea”. O parte dintre manifestanţi au adus cu ei portocale.

Protestatarii anti-prezidenţiali au primit răspuns din partea câtorva persoane aflate pe trotuarul opus al străzii, care au cântat imnul naţional şi au scandat, la rândul lor, lozinci precum „PSD, ciuma roşie” sau „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. Aceştia au avut asupra lor o portavoce cu ajutorul căreia au încercat să intre în dialog cu cei care manifestau împotriva lui Iohannis.

UPDATE: Un nou protest a fost anunţat duminică, la sediul DNA.

UPDATE: La protest au ajuns avocata Laura Vicol și Ingrid Mocanu. La miting şi-au făcut apariţia şi câţiva reprezentanţi ai mişcării #Rezist, având loc schimburi de replici şi îmbrânceli între cele două tabere. Protestatarii au încercat să separe cele două tabere pentru a evita conflictele. 

UPDATE: Jurnalistul Mălin Bot a fost înlăturat de jandarmi, după îmbrânceli cu protestatarii de la Cotroceni. ”Acesta e un protest ilegal, neautorizat. Aplicați legea!”, le-a spus Bot jandarmilor. ”Bă, derbedeule, pleacă, bă!”, au strigat oamenii, iar forţele de ordine au intervenit pentru aplanarea conflictului.

UPDATE: „Motivul pentru care am venit aici este de a aduce această portocală de Tenerife. Dacă ar fi fost domnul Iohannis aici, i-aş fi oferit-o. Îl rog să încerce măcar să nu facă declaraţii care sunt un fel de delir logic, să nu mai facă declaraţii considerându-ne pe toţi nişte proşi. Eu mă consider românul lui, el trebuie să fie preşedintele meu şi al milioanelor de români care nu se consideră românii lui. Dacă tot ce face e să o acopere pe doamna Kovesi pentru că ştie că nu se ocupă de dosarul lui, facem toţi chetă să stea în Tenerife”, a declarat parlamentarul Liviu Pleşoianu.

Deputatul s-a declarat nemulţumit de atitudinea ministrului Justiţiei, precizând:” Singura decizie normală pe care poate să o ia un ministrul al Justiţiei este să solicite revocarea doamnei Kovesi şi a domnului Lazăr. În mod normal domnul Lazăr trebuia să se ocupe de mizeriile de la DNA Ploieşti. Toţi se acoperă unii pe alţii. Consider că e nevoie de o comisie de anchetă pentru tot ce s-a întâmplat din 2004 până acum”.


UPDATE: „S-a încercat distrugerea acestui protest, e o provocare. Numai că noi, spre deosebire de aceşti domni, nu avem banii lor, nici reţeaua, nici bazele de date în online, nici sprijinul SRI. Noi ne-am hotărât azi dimineaţă să ieşim. Aici nu e vorba de număr, ci de mesaj. Noi ieşim astăzi să spunem că nu ne este frică. Credem că orice om are dreptul la o judecată dreaptă şi corectă. Aceste abuzuri trebuie să înceteze. În orice ţară normală, şefa DNA ar fi trebuit cel puţin suspendată, sigilate birourile de la DNA Ploieşti şi tot ceea ce au făcut, acte, pentru că în această perioadă vor face ce ştiu mai bine, vor falsifica. (..) Mie mi se pare anormal ca preşedintele României, în loc să fie apărătorul românilor, este avocatul doamnei Kovesi”, a declarat fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir.

Aproximativ 100 de oameni protestează în fața Palatului Cotroceni. ”Jos Iohannis!”, scandează oamenii.

„Eu merg acolo, pe persoană fizică, pentru că acum două seri, într-un mod foarte bizar, singurul loc din această țară unde încă nu s-a aflat câte toxice sunt portocalele de Ploiești, cât de dăunătoare sunt pentru sănătatea democrației, este dealul Cotroceni. Este foarte ciudat acest lucru pentru că în rest s-a aflat peste tot. Și pentru că țin la sănătatea românilor, voi merge acolo pentru a consuma niște portocale originale venite din țările calde astfel încât să dau semnalul că nu trebuie să ne fie teamă în țara aceasta să ne exprimăm atunci când ne considerăm călcați în picioare. Eu merg acolo pentru că vreau să fiu cu conștiința împăcată. Mie nu îmi este frică. Gestul meu simbolic este următorul – să merg la Cotroceni și să consum portocale adevărate și nu portocale contrafăcute de Ploiești”, a zis Liviu Pleșoianu la Antena 3.

De asemenea, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a anunțat că va merge la acest protest. „La portocale. Pentru a pune capăt dezinformărilor care au inceput deja să circule. Am vorbit și cu Liviu Pleșoianu. La ora 15:00 ne vedem la intrarea principală de la Cotroceni”, a transmis Daniel Dragomir.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că „nişte penali” fac o încercare „disperată” şi „jalnică” să discrediteze DNA şi a reafirmat că această instituţie şi conducerea ei „fac o treabă foarte bună”.

„Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face treabă bună”, a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni.