PROTEST SPONTAN la CFR: Mai multe trenuri nu au plecat din gări, miercuri. Negocieri între sindicalişti şi Ministerul Transporturilor

Grevă spontană la CFR, miercuri dimineaţă. Mai multe trenuri nu au plecat în cursele programate. Biletele vor fi decontate integral, anunţă conducerea CFR. Reprezentanţii CFR le recomandă pasagerilor ca înainte să plece în călătorie să ceară informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară. Joi ar urma să intre în grevă şi mecanicii de locomotivă. 

22 mart. 2017, 06:28
PROTEST SPONTAN la CFR: Mai multe trenuri nu au plecat din gări, miercuri. Negocieri între sindicalişti şi Ministerul Transporturilor

UPDATE: Contractul colectiv de muncă pentru CFR Călători va fi semnat după 5 aprilie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Gabriel Rodrigo Maxim, subliniind că federația va trimite în teritoriu mandatele prin care solicită împuternicire pentru semnarea unui acord care să acopere perioada până la aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli.

„A venit ministrul (ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc n.r) și la negocierile de la CFR Infrastructură și la negocierile de la CFR Călători. Suntem încă la negocieri, dar ministrul a plecat. Domnul ministru a promis că face tot ce ține de dânsul pentru a aproba bugetele de venituri și cheltuieli cât de repede permite legea, cât mai repede posibil, astfel încât să negociem contractele colective de muncă și să le semnăm și să le înregistrăm ulterior. (…) Noi, ca Federație, trimitem în teritoriu mandate prin care le solicităm membrilor de sindicat să ne împuternicească să semnăm un acord pentru perioada până se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli”, a spus Rodrigo Maxim.

Întrebat când estimează că ar putea fi semnat noul contract colectiv de muncă, acesta a răspuns „după 5 aprilie”.

În ceea ce privește un posibil protest spontan al angajaților CFR Călători, acesta a precizat că federația își va informa membrii despre rezultatul negocierilor, dar decizia legată de ceea ce vor face în continuare le aparține.

„Noi ne vom informa membrii de sindicat despre negocieri când se vor termina, le vom da procesele verbale de negociere. Vor trage concluziile singuri (…) hotărârea pentru ce vor face oamenii în continuare este a lor”, a mai afirmat liderul de sindicat.

UPDATE: Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative și au respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetelor pentru acest an care prevăd creșteri salariale, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

„Am avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajații feroviari. Se pare că mesajul aceasta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneți că nu susțineți acest protest spontan. Cu toate acestea, fac apel și la dumneavoastră, să vă asigurați că informația despre creșterea salarială va ajunge la oameni. În bugetele CFR S.A. și CFR Călători sunt prevăzute creșteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Acesta a participat la negocierile de miercuri dintre administrațiile și organizațiile sindicale, iar liderii sindicali au informat conducerea ministerului cu privire la faptul că oprirea spontană a lucrului a fost organizată în mediul online de către salariați.

UPDATE: Liderii sindicali ai mecanicilor de locomotive au intrat la negocierile salariale cu conducerea companiilor de căi ferate şi, deocamdată, nu pot da asigurări că greva generală nu va fi declanşată. 

Rodrigo Maxim şi Marian Costache, preşedinţii sindicatelor care îi reprezintă pe mecanicii de locomotive au declarat, miercuri, la intrarea în negocierile programate cu conducerea CFR, că salariaţii sunt deosebit de nemulţumiţi pentru faptul că nu au primit majorările salariale cerute anterior. Cei doi lideri afirmă că mecanicii de locomotive sunt decişi să oprească trenurile dacă nici la negocierile de acum nu se va ajunge la un rezultat favorabil.

„Orice este posibil, noi nu îi mai putem ţine la lucru, ne trebuie un document scris din partea conducerii CFR în care să scrie negru pe alb cu cât vor creşte salariile”, au spus liderii sindicali.


UPDATE Circulaţia trenurilor a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, iar la acestă oră se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului cu angajaţii din anumite staţii din regionalele Braşov şi Timişoara, anunţă CFR.

Conducerea CFR spune că în urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan „s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA”.

UPDATE Începând cu ora 13:00, la sediul CFR Călători se derulează negocieri cu reprezentanții sindicatelor, anunţă CFR Călători. 

UPDATE Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că miercuri, la ora 15,00, va avea loc o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții CFR și ai sindicatelor din domeniu, precizând că bugetul companiei CFR Infrastructură, care prevede o creștere cu 22,5% a anvelopei salariale, este în curs de avizare internă, urmând să fie agreat și de ministerele Finanțelor și Muncii.

„Astăzi, la ora 7,00, o parte din angajații CFR Infrastructură și CFR Călători au declanșat un protest spontan. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care, inclusiv în cursul zilei de ieri (marți — n.r.), am avut discuții cu reprezentanții Federației Sindicale Mișcare Comercială, federația reprezentativă pentru acest sector. Am discutat toate măsurile care au fost aplicate și în bugetul companiei CFR Infrastructură și aici mă refer la creșterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5”, a declarat Răzvan Cuc, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a cerut informații privind situația generată de greva spontană de la CFR.

Întrebat de prim-ministrul Sorin Grindeanu dacă între reprezentanții Ministerului Transporturilor, ai CFR și sindicate există un agreement, Cuc a spus: „Toată măsurile au fost discutate și prinse în buget în directă concordanță cu federațiile reprezentative sindicale din domeniu”.

El a explicat că pe 21 martie contractul colectiv de muncă a expirat.

„Reprezentanții CFR Infrastructură au propus încheierea unui acord până la încheierea unui nou contract colectiv de muncă, însă reprezentanții sindicali au refuzat să facă acest demers. (…) Am avut întâlnire, inclusiv aseară, și azi-dimineață cu reprezentanți. Am primit în cursul serii asigurări că nu va fi nicio grevă, pentru că au fost respectate toate promisiunile care s-au făcut de către companie. Urmează o nouă rundă de discuții în cursul zilei de astăzi, la ora 15,00”, a informat ministrul.

Răzvan Cuc a precizat că bugetul CFR Infrastructură a fost avizat de către Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor.

„Acum este în curs de avizare internă în cadrul ministerului, urmând să fie transmis către Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii către avizare”, a precizat Cuc.

UPDATE Protestul spontan al unor angajați feroviari a încetat pe trei regionale – Craiova, Cluj și Iași – un număr de 114 trenuri fiind în continuare oprite în stații, a anunțat purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.

Regionalele unde continuă protestele sunt: București, Brașov, Galați și Timișoara.

În ceea ce privește trenurile oprite în stații, situația arată astfel: Regionala București — 13 trenuri, Regionala Brașov — 39 de trenuri, Regionala Timișoara — 23 de trenuri și Regionala Galați — 38. La Simeria este oprit trenul Dacia IR 1347 Viena — București.

În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 11:15 întârzieri de peste 180 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploiești Sud) și 210 de minute la plecări (IR 1573 spre Galați).

UPDATE Directorul general al CFR, Marius Chiper, a declarat că nu poate crește salariile până când nu este aprobat bugetul, ceea ce ar putea dura încă 2-3 săptămâni.

„N-am avut niciun avertisment din partea liderilor sindicali. Noi suntem într-un proces de negociere început în luna februarie pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am parcurs etapele legale care să ne permită semnarea acestui contract și asigurarea unui buget de venituri și cheltuieli care să permită o creștere salarială pentru toți angajații noștri, creștere care va fi undeva la 22.5%. Am intuit acest mod de acțiune al angajaților aseară târziu când am terminat negocierile cu liderii sindicali care au refuzat să semneze un act adițional propus de noi de prelungire a actualului contract pe o perioadă de 30 de zile până rezolvăm aprobarea bugetului. Conform prevederilor legale nu putem acorda o creștere salarială fără un buget aprobat conform reglementărilor. La nivelul companiei am elaborat proiectul de buget, el a fost aprobat de CA, a fost susținut și validat de AGA prin aprobarea dată de Ministerul Transporturilor pe acest buget. El a plecat acum de la noi din minister, se află pe circuitul de realizare la Ministerul Muncii și Finanțelor și în scurt timp conform procedurilor de funcționare ale guvernului va intra într-o hotărâre de guvern care va fi propusă spre aprobare. În mod normal în 2-3 săptămâni, bugetul ar trebui să fie aprobat”, a spus Chiper, citat de digi24.ro. 

Directorul CFR a adăugat că de la ora 15.00 se vor relua negocierile cu liderii sindicali.

UPDATE 142 de trenuri mai sunt afectate de greva CFR. 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, spune că, potrivit unei situaţii provizorii, în acest moment sunt afectate 155 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, în diferite staţii.

Astfel, sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucureşti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timişoara, 22 de pe raza regionalei Galaţi, 40 din regionala Braşov, 20 de pe raza regionalei Iaşi şi 36 din regionala Cluj.

UPDATE: Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat o grevă spontană, blocând gări pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi. Sindicaliştii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău şi Braşov.

O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Potrivit oficialilor CFR, mersul trenurilor este afectat, în şapte regionale fiind oprite garnituri.
Reprezentanţii CFR au anunţat printr-un comunicat, că ”o parte dintre angajaţii feroviari” au declanşat un protest spontan, de la ora 07.00. 
 
Acţiunea afectează circulaţia trenurilor, în şapte regionale fiind oprite garnituri, menţionează purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan.
 
”Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor”, se arată în comunicat.
 
CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) pentru perioada 2017/2018 ”pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei” după expirarea pe 21 martie a CCM vechi. 
 
”Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, se mai arată în comunicatul CFR.
 
Reprezentanţii companiei spun că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.
 
”Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, conform comunicatului.
 

viewscntBugetul CFR SA prevede, pentru 2017, o creştere cu 22,5 la sută a fondului de salarii, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor, anunţă reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate, care precizează că, după expirarea contractului colectiv de muncă, ar putea fi încheiat un act adiţional de maximum 90 de zile, pentru ca angajaţii să nu îşi piardă anumite drepturi.

„Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare elaborării şi promovării bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, arată reprezentanţii companiei, adăugând că mărirea fondului de salarii cu 22,5 la sută este susţinută şi de Ministerul Transporturilor.

În cadrul negocierilor cu federaţiile sindicale, conducerea CFR SA a propus să fie semnat un act adiţional pe o perioadă de minimum 30 de zile şi maximum 90 de zile după expirarea contractului colectiv de muncă din data de 22 martie 2017, pentru ca angajaţii companiei să nu îşi piardă anumite drepturi, precum acordarea sporurilor, bonurilor de masă şi ajutoarelor sociale sau plata orelor festive, mai spun reprezentanţii companiei.