Schimb de replici dur între ministrul Vela şi Arafat. Marcel Vela, către Arafat: Nu vă permit! VIDEO

Ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a acuzat pe Raed Arafat, în termeni duri, în această dimineață.

31 dec. 2019, 08:42
Schimb de replici dur între ministrul Vela şi Arafat. Marcel Vela, către Arafat: Nu vă permit! VIDEO

Vela a intrebat personalul din MAI de ce nu zboara elicopterele SMURD noaptea. I s-a raspuns ca zboara noaptea insa doar in anumite locuri marcate si la Valcea nu era un asemenea loc. Punctele centrale pentru zborurile nocturne SMURD sunt Brasov si Bucuresti, au mai informat reprezentantii MAI.

„Daca imi permiteti..”, a vrut sa intervina Arafat. „Nu va permit”, a zis Vela. Seful Internelor a intrebat de ce doar la Brasov si Bucuresti sunt centrele de zbor pentru elicoptere SMURD si raspunsul a fost ca decizia i-a apartinut secretarului de stat care conduce DSU, adica Raed Arafat. „Un copil putea sa moara din organizari de acest gen, subiective”, a zis Vela.

Șeful Internelor i-a reproșat deschis lui Raed Arafat anumite lipsuri de personal, precum pilotii de la elicopterele de interventie, și l-a întrebat pe fondatorul SMURD: ‘Ce-ati facut 20 de ani?’.

Arafat i-a raspuns lui Vela `cu tot respectul’ ca situatia este mai complicata decat o prezinta ministrul.

Ministrul de Interne l-a întrebat pe Raed Arafat cum s-ar fi simțit ”dacă fiica pe care o știți, așa cum părinții au suferit, văzând copilul lor în suferință, ar fi pățit ceva?”. ”Nu ar fi fost MAI blamat, pus la zid, scăzut în ochii cetățenilor, ca încredere, ca apreciere, pentru că ne organizăm doar așa, de ochii lumii?” a continuat ministrul.

Ministrul de Interne acuză că ”a fost o dezorganizare evidentă și la Vâlcea o să trimit Corpul de Control, pe ore, pe timp, cine a greșit, care sunt cauzele. N-am nimic cu nimeni, dar pe viitor nu mai doresc să se repete asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață”. ”Dacă salvez viața unui român, îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta, în mandatul meu, o asemenea situație, în care un copil a suferit. Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor și era să moară un copil, din neglijență sau proastă organizare”.

”Avem nevoie de piloți, domnule ministru” i-a spus Raed Arafat.

”Faceți rost” a replicat Vela.

”Motivul pentru care zboară acum numai cele două centre sunt pentru că au echipe ca să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea după o anumită oră, înseamnă că, a doua zi, acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11-12 și pune în risc ca anumite intervenții primare să nu rezolve.” a spus Raed Arafat, care a explicat că, deși există piloți noi, aceștia au nevoie de 1.000 de ore de zbor pentru a putea fi comandanți de aeronavă.

 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avut, marţi dimineaţă, o videoconferinţă cu prefecţii în contextul acţiunilor de sfârşit de an. Scandal monstru între ministrul de Interne și Raed Arafat, în timpul videoconferinței cu prefecții din această dimineață. Ministrul a cerut explicații despre cazul copilulul din Vâlcea care nu a fost preluat cu elicopterul după un accident grav. Când Raed Arafat a vrut să intervină, Vela a izbucnit: „Nu vă permit!”

„Scopul întâlnirii de astăzi este legat de perioada de iarnă, de ceea ce se întâmplă în zilele următoare cu prilejul sărbătorilor şi, aşa cum la nivel naţional evaluăm situaţia, în sensul că avem pregătite deciziile, intervenţiile, tot ceea ce ţine de nivelul cadrelor care sunt în misiune… (…) În această seară sunt raportate 180 de manifestări culturale cu prilejul Anului Nou, la care vor participa estimativ 320.000 de persoane. La nivelul întregii ţări sunt mobilizaţi 21.500 de lucrători, ofiţeri, subofiţeri şi alte cadre. Şi atunci, fiecare dintre dumneavoastră, pentru că toate judeţele sunteţi parte din acest întreg al misiunilor naţionale, trebuie să vă faceţi datoria şi să coordonaţi foarte bine tot ceea ce ţine de misiunile specifice, de fluenţa traficului, de informarea cetăţenilor, de planificarea eficientă a resurselor umane, să dimensionaţi exact şi corect dispozitivele”, a declarat Marcel Vela, în videoconferinţa cu prefecţii.

 
El le-a cerut acestora să acorde atenţie prevenţiei şi combaterii comercializării şi utilizării materialelor pirotehnice.

„În mod esenţial vă atrag atenţia – aţi văzut că de Crăciun s-au înregistrat evenimente pe acest palier – să preveniţi şi să combateţi comercializarea şi utilizarea ilegală a articolelor pirotehnice. Aveţi temei legal, doar trebuie să interveniţi în mod operativ”, a punctat ministrul Afacerilor Interne.

Citeşte şi: Raed Arafat ar putea rămâne fără funcţia de secretar de stat MAI. SONDAJ: ar trebui să-şi dea demisia sau nu?

În ultima ședință a Guvernului Orban de luni s-ar putea aproba noua organigramă a MAI, fără funcția de secretar de stat a lui Raed Arafat, spun surse din PNL, citate de antena3.ro