Traian Băsescu, în direct la România TV: „Nu cred că îi e teamă de suspendare lui Iohannis, cum nu mi-a fost nici mie” VIDEO

Fostul preşedinte a vorbit, în exclusiviatate la România TV despre legile justiţiei, protestele din stradă, statul paralel. Senatorul Traian Băsescu, președintele PMP, a declarat luni seara, la România TV, că prezența politicienilor la proteste politizează mișcările de stradă spontane și poate genera ripostă politică iar prezența unor liberali și a unor membri USR afectează credibilitatea protestatarilor.

11 dec. 2017, 17:57
Traian Băsescu, în direct la România TV: „Nu cred că îi e teamă de suspendare lui Iohannis, cum nu mi-a fost nici mie” VIDEO

Traian Băsescu, critici pe linie pentru întreaga clasă politică. Invitat la România TV, fostul preşedinte a taxat puterea pentru modificările aduse legilor justiţiei, pe care le numeşte „o lovitură”. Băsescu nu uită însă de opoziţie şi îi etichetează drept ridicoli pe cei de la PNL şi USR, atât pentru modul în care au ţinut piept PSD-ului în comisii, cât şi pentru politizarea protestelor.

În direct la România TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat la protestele din stradă, amintind că s-a uitat de cele referitoare la Codul Fiscal. Pe actualul senator îl deranjează faptul că ceilalţi lideri ai Opoziţiei au coborât în Piaţa Victoriei.

Traian Băsescu: Cei care vorbesc de alegeri anticipate sunt copii

„Cei care sunt în stradă au ca şi mine o profundă neîncredere în PSD. Nu e rolul unui preşedinte să se pună în fruntea protestelor. Nu are ce să caute acolo. Încercarea disperată a PNL şi USR să politizeze protestele nu e bună. Afectează protestatarii care vin de bunăvoie şi dă apă la moară PSD şi ALDE. E nescuzabilă mişcarea când nu e condusă politic. Eu nu merg în stradă. Cât de jos să coboare un om politic ca să meargă în piaţă? „, a spus Băsescu la România TV. Acesta nu a ratat ocazia de a-i ironiza pe Dacian Cioloş şi Ludovic Orban care au fost prezenţi la o întâlnire a Opoziţiei.

„Nici nu am fost chemaţi. Nu mă duceam lângă Cioloş şi Sică Mandolină, dar îi trimiteam pe Eugen Tomac sau Vali Steriu. Ei ar vrea ca PMP să nu existe, îi încurcă pe toţi”, a tunat Băsescu.

Traian Băsescu despre modificarea Legii ANI: Pur şi simplu şterge cu buretele incompatibilităţile

Traian Băsescu îl linişteşte pe Klaus Iohannis. PSD nu are nicio şansă să-l suspende. „Nu cred că îi e teamă de suspendare lui Iohannis cum nu mi-a fost nici mie. Nu cred că are motive. Nici nu vor îndrăzni să iniţieze o procedură de iniţiere a procedării de suspendare”, a mai spus Băsescu, la România TV.

Despre statul paralel, Traian Băsescu susţine în continuare că nu există, dar admite că un „sistem” se află în spatele multor decizii impotante.  „Am auzit şi expresia statul paralel, statul ocult…nu există, avem un singur stat şi acel „sistem” despre care eu am vorbit, există o osatură a statului, e formată din oameni buni, mai puţin buni şi oameni care sunt avizi de putere, cei care abuzează legea, o aplică pentru gloria personală„, a spus Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a avertizat, luni seară că țara noastră are ”câteva livezi de portocali”, făcând trimitere la controversatul procuror ”Portocală”. 

”În România, avem câteva livezi de portocali. Da, portocali la fel ca Portocală și alții ca el. Rolul acestora a fost să facă dosare decidenților politici, să-i intercepteze, să-i înfunde (…) Așa cum știți, au apărut diverse înregistrări în presă (…) Acești oameni ca Portocală sunt pericolul (…) La doamna Kovesi, nici înregistrările făcute cu camera de luat vederi a DNA nu sunt bune!”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat, luni, că în ceea ce priveşte Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, o zonă riscantă este că majoritatea PSD-ALDE nu a explicat ce înseamnă autoritatea ministrului Justiţiei, ceea ce „lasă poarta larg deschisă la abuzuri”.

 „Eu am depistat o singură zonă extrem de riscantă în Legea 303, la modificare, deşi au făcut-o ca la carte, deci cu subtilitatea specifică borşafului de meserie, a profesionistului. E un articol în statutul magistraţilor care spune: procurorii numiţi de preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi în condiţiile legii. Asta spune acum Legea 303. Ei au modificat şi au spus: procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit cu principiul legalităţii al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea Ministrului Justiţiei. Deci, a dispărut independenţa şi a apărut controlul ierarhic şi autoritatea Ministrului Justiţiei. Aici, era obligatoriu dacă erai de bună-credinţă să explicitezi ce înseamnă controlul ierarhic şi ce înseamnă, mai ales, sub autoritatea ministrului Justiţiei, pentru că fiecare poate să înţeleagă ce vrea. Faptul că n-au mers mai departe să expliciteze ce înseamnă sub , lasă poarta larg deschisă la abuzuri”, a susţinut Băsescu, la România TV.

„Care este subtilitatea? Constituţia prevede nişte teze. Ea dă nişte teze generale, ele trebuie explicitate articol cu articol, prin lege, ori ei n-au mai făcut asta. Ne putem aştepta la o decizie a PSD-ului de a pune Justiţia sub control”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte spune însă că nu este de acord nici cu procurorul general, Augustin Lazăr. 

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut luni seara, la România TV, că PSD vrea să pună Justiția sub control politic, făcând trimitere la cele mai controversate modificări aduse legii 303. 

”Cu legea 303, la modificare, pesediștii au făcut o c hestiune cu subtilitatea borbașului de meserie. E un articol în statutul magistraților care prevede că procurorii intră sub controlul ierarhic și sub autoritatea ministrului Justiției. PSD-ALDE nu au explicat ce înseamnă controlul ierarhic și autoritatea ministrului Justiției (…) Fiindcă nu au explicat, se lasă poarta larg deschisă la abuzuri. Se va da o hotărâre de aplicare a textului respectiv, iar normele metodologice vor fi explicate mai târziu (…) Independența a fost tăiată și băgată, la schimb, autoritatea ministrului Justiției (…) PSD-ALDE au preluat niște stipulări din Constituție și nu au făcut explicitările necesare. Ne putem aștepta la o decizie a PSD de a pune Justiția sub control (…) Trebuie să mai vină și partea de inspecție, să vedem ce se află și acolo! Nu sunt de acord nici cu țipetele lui Augustin Lazăr, fiindcă asta înseamnă intimidarea procurorilor (…) De ce un procuror să nu răspundă pentru abuzurile pe care le face?”, a întrebat Traian Băsescu.

Deși PSD a câștigat cu un scor zdrobitor alegerile din 2016, acum partidul lui Dragnea ar risca o veritabilă apocalipsă electorală, susține fostul președinte Traian Băsescu, la România TV, avertizând că guvernarea PSD este ”abulică” și are un ”management prost”.

”Acum un an, PSD câștiga alegerile cu un scor zdrobitor. Acum, alegerile sunt ca și pierdute. E o guvernare abulică. E un management prost al acțiunilor guvernamentale și al celor parlamentare. În ultima lună parxcă a început să se audă un singur mesaj, dar de fel e degringoladă. Deși, până și Olguța Vasilescu e mai reținută. Foarte rău le-a făcut pesediștilor ce fac ei cu legile Justiției. Graba în acest sens, al modificării, nu are nicio justificare”, a spus Traian Băsescu