Locuri ciudate pe Planetă: Grădina de roci cu forme stranii de la Bisti Badlands

Lumea e plină de locuri misterioase, pentru care nu întotdeauna oamenii de știință găsesc explicații. Iată, de exemplu, Bisti Badlands. Cândva o deltă fluvială, acest deşert din nord-vestul statului New Mexico a devenit un loc de pelerinaj, datorită formațiunilor ciudate pe care natura le-a întruchipat în timp.

RomaniaTV.net
12 apr. 2016, 09:37
Locuri ciudate pe Planetă: Grădina de roci cu forme stranii de la Bisti Badlands

În jurul unei mări unei vechi, de acum circa 70 de milioane de ani, Western Interior Seaway, natura a depus straturi de sedimente, peste care, un vulcan a adus, la rândul său o cantitate mare de cenușă. Aceasta a erodat foarte repede, contribuind la secarea apei în timp. Zestea naturală rezultată în urma acestui proces a lăsat un strat însemnat de gresie amestecat cu argilă, șist și cărbune.

Citeşte şi  Imagini dezolante dintr-unul din cele mai poluate oraşe de pe planetă. Două luni este întuneric total FOTO

Zona este cunoscută astăzi sub denumirea de Bisti Badlands. „Bisti„ este derivat din cuvântul Navajo „Bistahi”, ceea ce înseamnă „printre formaţiunile de chirpici”. Al doilea nume îşi are originea de la un alt cuvânt Navajo pentru „cranes” (macarale).

Eroziunea eoliană şi acvatică, ce a durat secole de-a rândul, au sculptat în aceasta zonă o lume de formatiuni fantasmagorice din pământ şi piatră, care au umplut platoul Colorado cu aceste arătări ciudate de rocă, ce au preluat forme neobişnuite de creneluri, turle, ciuperci şi altele, atribuindu-li-se, în timp, diferite nume: „ouă crăpate”, „aripile Bisti” şi „grădina de roci”.

Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro