Marian Petrache, CJ Ilfov: Acum, că am creat elementele pentru un transport civilizat, sunt supus unor presiuni

RomaniaTV.net
22 10. 2018, 09:32

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a informat că începând cu 1 noiembrie îşi încetează activitatea de transport persoane pe rutele dintre Ilfov şi Bucureşti.

„Acum că, în sfârşit, am creat toate elementele pentru a avea un transport public civilizat între Ilfov şi Bucureşti, sunt supus unor presiuni şi încercări de şantaj. E clar că am deranjat interese mari. Eu am de transmis însă un singur mesaj: Nu mă tem şi nu cedez! (…) Vreau ca toţi să înţeleagă că lucrurile sunt ireversibile, iar Regiunea Bucureşti-Ilfov va beneficia de transport civilizat, la un preţ corect! După ce, în luna august, am fost ameninţat cu plângere penală, iar la începutul acestei luni mi s-a făcut plângere prealabilă pentru acţiune în instanţă, vineri, 19 octombrie 2018, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) împreună cu alte firme de transport ne-au informat că începând cu data de 1 noiembrie îşi încetează activitatea de transport persoane pe rutele dintre Ilfov şi Bucureşti. Şi asta, deşi şi-au asumat obligativitatea asigurării acestui serviciu prin licenţa acordată de Autoritatea Rutieră Română (ARR) în anul 2008, valabilă până la data de 31 decembrie 2018”, a declarat Marian Petrache, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cea mai grea problemă a Regiunii Bucureşti-Ilfov, dar mai ales a Ilfovului, o reprezintă transportul public.

„Fac precizarea că acţiunile noastre legate de asigurarea unui transport civilizat nu sunt împotriva cuiva, ci sunt făcute pentru oameni. Vă reamintesc că, la data de 19 iulie 2018, Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (ADTPBI) a aprobat Programul Integrat de Transport Public de călători pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov. Vom avea o reţea extinsă de transport integrat pe toată zona Bucureşti – Ilfov, care va constitui o alternativă atractivă de deplasare, capabilă să satisfacă în mod optim nevoia de mobilitate a cetăţenilor, contribuind astfel la diminuarea utilizării automobilului, la îmbunătăţirea calităţii mediului natural şi construit”, a spus Petrache.

El a menţionat că vor fi 67 de linii regionale şi o linie expres Măgurele-Gara de Nord. „Gradual, vor fi puse în trafic până la 394 de autobuze. Iar tariful va fi unic. Biletele pentru elevi şi studenţi vor fi subvenţionate 50%, iar copiii sub 7 ani şi pensionarii vor avea gratuitate pe mijloacele de transport în comun operate de Societatea de Transport Bucureşti (STB). (…) Eu personal, dar şi instituţia pe care o reprezint, Consiliul Judeţean Ilfov, am acordat şi vom acorda toată atenţia şi întreg sprijinul nostru mediului de afaceri. Singura modalitate prin care se poate crea o creştere sustenabilă a calităţii vieţii este aceea a sprijinirii mediului de afaceri, pentru că de aici vin resursele pentru toate proiectele de investiţii în infrastructura judeţeană, fie ea educaţională, de sănătate, de transport. Îmi doresc un mediu de afaceri sănătos şi competitiv. În acelaşi timp, reafirm că nu mă las intimidat de aşa-zişii oameni de afaceri, de cei pentru care doar interesele personale şi financiare contează!”, a adăugat Petrache.

CJ Ilfov a transmis şi documentul COTAR care a anunţat că începând din 1 noiembrie operatorii de transport persoane care efectuează curse regulate pe traseele ce fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov nu vor mai efectua curse pe respectivele trasee, deoarece, în urma în urma investiţiilor pe care le-au făcut în 2014 prin cumpărarea de autobuze urbane specifice transportului de persoane între Bucureşti şi Ilfov, nu au putut folosi aceste autovehicule şi nu au reuşit recuperarea sumelor investite.

Alte motive invocate de COTAR se referă la faptul că nu s-a pus în aplicare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2017 prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile ilfovene.