Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Ce sumă uriaşă trebuie să restituie fostul primar

Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi, la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Mai exact, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru o mită de 30 de milioane de euro, reprezentând "un comision de 20%" din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Marian Dumitru, pe de alta parte. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

13 mai 2021, 12:03
Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Ce sumă uriaşă trebuie să restituie fostul primar

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu este definitivă.

„Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni inchisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data ramanerii definitive a hotararii pana la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale”, se arată în minuta Tribunalului Bucureşti.

Citeşte şi: Marian Vanghelie, încă o lovitură după ce a fost prădat de hoţi şi lăsat fără bunuri de 300.000 euro

Alături de Marian Vanghelie au fost condamnaţi Dumitru Marin la 4 ani inchisoare, Niculae Mircea- Sorin, varul lui Marian Vanghelie, la pedeapsa de 8 ani inchisoare şi Ciocan Sorin- Stefan la pedeapsa de 3 ani inchisoare.

Citeşte şi: Câţi bani a câştigat Marian Vanghelie din politică. Fostul edil al Sectorului 5 rupe tăcerea

Marian Vanghelie a fost condamnat pentru o şpagă de aproximativ 30.403.000 de euro

Potrivit DNA, in perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un „comision” de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primarie firmelor controlate de Marin Dumitru.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat de presă.

În 2015, fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA.

Tribunalul București a mai decis ca fostul edil PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie, să restituie comunității peste 15 milioane de euro, reprezentând daune materiale.

Instanța a ridicat sechestrul și i-a înapoiat lui Mircea Geoană ceasurile de lux dăruite de Vanghelie.

”Dispune restituirea bunurilor către intimatul Geoană Mircea-Dan și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra lor”.

Pe 27 mai 2015, Mircea Geoană s-a prezentat la DNA, fiind citat în dosarul lui Marian Vanghelie. Procurorii l-au chemat să îl anunțe oficial că i-au pus sechestru pe 3 ceasuri pe care le-ar fi primit cadou de la Marian Vanghelie.

Măsura s-a luat întrucât Mircea Geoană ar fi beneficiat din presupusa mită primită de Vanghelie, chiar daca nu a știut acest lucru. Potrivit procurorilor, Vanghelie i-a dăruit lui Geoană un ceas Glashutte care se costa în jur de 40 de mii de dolari. Celelalte două ceasuri sunt Vacheron Constantin și sunt la fel de valoroase.