RALUCA PRUNĂ, propusă la Justiţie, a primit AVIZ FAVORABIL în comisii VIDEO

Raluca Prună, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil în Comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Raluca Prună, fost asistent parlamentar al Monicăi Macovei, a fost propusă pentru portofoliul de la Justiţie, după ce Dacian Cioloş a retras-o pe Cristina Guseth.

17 nov. 2015, 09:17

UPDATE 12.45 Raluca Prună a declarat, după audieri, că propunerea de a fi ministru al Justiţiei i-a fost făcută noaptea trecută, imediat dupa ce Dacian Cioloş a anunţat retragerea Cristinei Guseth.

Raluca Prună a primit aviz favorabil cu 48 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi doua abtineri. 

Cred ca am avut cu deputatii si senatorii o discutie buna. Este foarte greu sa spui intr-o ora si jumatate tot ce vrei sa faci. Vreau sa-i asigur pe parlamentari de tot sprijinul meu.  

Propunerea mi s-a facut in urma situatiei create de doamna Cristinei Guseth. Zilele trecute nu mi s-a facut propunerea. Mi s-a propus in momentul in care nominalizarea Cristinei Guseth a fost retrasa.

Este un moment grav, un moment serios. Romania trebuie sa aiba un Guvern si ii lipsea un ministru al Justitiei. Am raspuns repede, cred ca este o decizie pe care am cantarit-o cu foarte mare atentie„, a spus Raluca Prună la finalul audierilor.

Despre obiective şi priorităţi:

Aceasta a enumarat şi câteva dintre priorităţile sale: lupta împotriva corupţiei, continuarea reformei sistemului judicar. „Sistemul judiciar a facut un progres mare. Nu spun ca trebuie umblat la chestiuni fundamentale, trebuie sa mai ajustam anumite note si cel mai important este ca trebuie sa dam magistratilor si profesiilor conexe, increderea ca sistemul de justitie este unul independent si predictibil. Nu trebuie sa uitam ca justitia este un serviciu public, in slujba cetateanului„, a precizat ministrul propus la Justiţie.

Despre mandatele procrurorilor DNA şi Parchetului General

Legat de faptul că la începutul anului 2016 vor expira mandatele procurorului şef al DNA şi procurorului Parchetului General, Prună a spus că va aplica procedura, fără să se pronunţe cu privire la nume.

Nu pot sa fac afirmatii la acest moment. Pot sa va spun doar ca procedura este cea prevazuta de lege, nu este prima data cand se aplica. A mai fost aplicata cu rezultate foarte bune. Ceea ce trece de procedura legala, va fi facut transparent. Nu ma pot pronunta cu privire la nume. Este neserios si premator„, a declarat Prună.

Despre colaborarea cu Monica Macovei

Întrebată de jurnalişti de mărturisirea din timpul audierii, potrivit căreia a fost asistenta Monicăi Macovei, Prună a declarat că îşi asumă acest lucru. „In activitatea mea de peste 20 de ani, am lucrat formal trei luni cu Monica Macovei. Monica Macovei m-a influenţat în măsura în care mă influenţează toată lumea care contribuie la reformarea sistemul judiciar din România„, a spus ministrul propus.

Raluca Prună a mai adăugat că şi-a asumat o responsabilitate uriaşă, acceptând propunerea lui Cioloş, dar cunoaşte sistemul judiciar din România. „Este o responsabilitate foarte mare. Sunt jurist in tara asta, am studiat in tara asta, am profesat in tara asta ca avocat, am lucrat in tara asta, in 2000-2004, pentru reforma Justitiei. Stiu ce inseamna sistemul judiciar si stiu ca nu este usor. Exista asteptari publice extrem de mari”, a completat Prună.

UPDATE 12.40 Raluca Prună, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit AVIZ FAVORABIL, marţi, în Comisiile de specialitate le Senatului şi Camerei Deputaţilor.

RALUCA PRUNĂ, înalt funcţionar la Comisia Europeană, este propunerea pentru Ministerul Justiţiei. Audierea Ralucăi Prună la comisiile juridice a început la ora 11.20 şi s-a terminat după aproximativ o oră jumătate.

” Sunt foarte onorată să mă aflu în faţa comisiilor. Este o onoare că premierul mi-a propus această şansă. Înţeleg pe deplin gravitatea situaţiei în care ne aflăm”, a declarat Raluca Prună, la începutul audierilor.

Sunt absolvent de drept si de filosofie. Inainte de a ajunge la Delegatia Comisiei Europene am avut o activitate in societatea civila. Am avut interlocutori din sistemul judiciar din Romania. Am cunoscut avocati, experti, mediatori. Am avut o radiografie destul de completa a sistmului judiciar din tara mea.

In 2004, dupa negocierile de aderare, am plecat la Consiliul de la Bruxelles. In 2007, m-am reintors in Comisia Europeana, in directia de justitie si securitate. M-am ocupat de frontiera externa a UE.

Am lucrat trei luni ca asistent parlamentar al doamnei Monicai Macovei„, a declarat Raluca Prună în faţa parlamentarilor.

Raluca Prună a fost întrebată de deputatul Daniel Fenechiu ce criterii va avea în vedere pentru propunerea procurorilor-şefi, în contextul luptei anticorupţie.

Prună a spus că procedura numirii procurorilor-şefi este prevăzută de lege, dar, dincolo de aceasta, poate da asigurări că, în cazul în care va primi votul de încredere, va asigura un proces transparent de selectare a procurorilor-şefi. Prună a precizat că profesionalismul, reputaţia profesională şi onestitatea sunt printre criteriile pe care le va lua în considerare. „Aş îndrăzni să spun şi faptul că niciun fel de suspiciune nu trebuie să planeze asupra unor persoane propuse pentru astfel de funcţii” , a subliniat ea.

Raluca Prună a mai spus că România a dovedit şi până acum că procedura funcţionează şi a ştiut să selecteze pentru aceste posturi persoanele care răspund aşteptărilor societăţii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

Ministrul propus al Justiţiei a mai spus că a activat în lupta anticorupţie ca reprezentant al societăţii civile, fiind unul dintre fondatorii organizaţiei Transparency, însă a precizat că justiţia înseamnă mult mai mult decât lupta anticorupţie.

Independentul Remus Cernea a reluat intrebarea pe care i-a adresat-o si Cristinei Guseth referitoare la cuplurile de acelasi sex.

Exista o dezbatere care transcende granitele tarii, e o dezbatere europeana, nu in toate tarile europene se recunosc parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex. Stiu ca sub presedintia luxemburgheza a UE se fac dezbateri, urmeaza sa se ia o dezbatere de principiu in Consiliul UE. Nu ma pot pronunta eu intr-o materie atat de putin consensuala in Romania. Cred ca trebuie sa avem o dezbatere ampla. Orice fel de propunere trebuie sa tina seama ca trebuie sa modificam prevederi legale. Romaniei trebuie sa i se dea timp sa dezbata. Romania nu cred ca are interesul sa se singularizeze in UE”, a spus Raluca Pruna.

CITEŞTE ŞI: Cine este RALUCA PRUNĂ, noua propunere de la Ministerul Justiţiei

Marţi dimineaţă, după retragerea Cristinei Guseth, Mihai Selegean şi Raluca Prună au fost numele vehiculate pentru funcţia de Ministru al Justiţiei. Mihai Selegean a fost şef de cabinet al fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu şi este director juridic la BRD.

Numele Ralucăi Prună, expert in Comisia Europeana, a fost vehiculat si săptămâna trecută.

Şi Vasile Dâncu, propus pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, a fost audiat, marţi dimineaţă, în comisiile de specialitate. Acesta a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, cu 27 voturi „pentru” şi o abţinere, după ce a fost audiat timp timp de aproximativ o oră şi jumătate.

Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş pentru noul Guvern au fost audiaţi, luni, în comisiile de specialitate din Parlament. Audierile au început în jurul orei 13.00 şi au durat până după ora 22.00.

Marţi dimineaţă, Cioloş şi echipa de miniştri se vor prezenta în faţa Parlamentului, în plenul comun, pentru votul de învestitură.