Peste 20.000 de oameni au protestat în Capitală faţă de legea graţierii şi amnistiei. Klaus Iohannis, la miting VIDEO

Protestul la care au participat peste 20.000 de oameni, care au scandat împotriva Legii graţierii atât în faţa Guvernului cât şi în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff, s-a încheiat. Manifestanţii au pornit în marş din Piaţa Universităţii, acolo unde a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că românii sunt indignaţi pe bună dreptate. 

22 ian. 2017, 15:14

UPDATE 10:30 Protestul din Bucureşti, la care au participat peste 20.000 de oameni, s-a încheiat. Manifestanţii au început să plece, după patru ore de protest, care a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff.

UPDATE 21:30 Mulţimea din faţa sediului PSD începe să se împrăştie. Câteva mii de manifestanţi au plecat spre Arcul de Triumf, spunând că vor merge la sediul ALDE, iar o altă parte se întorc spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 21:15 Protestatarii de la Timişoara au încheiat mitingul puţin după ora 20.00, în acelaşi loc în care au început, în Piaţa Victoriei, după ce s-au dus în marş la sediul Prefecturii Timiş şi la sediul DNA Timişoara. Zeci de mii de oameni au protestat, duminică seară, şi în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. La Cluj-Napoca au ieşit în stradă peste 5.000 de persoane, care au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, în timp ce la Sibiu şi Iaşi sunt peste 2.000 de manifestanţi.

UPDATE 20:45 Manifestanţii aflaţi la sediul Partidului Social Democrat strigă „Hoţii”, „Rusine, rusine sa va fie” şi „PSD, ciuma roşie”. Jandarmii au încercuit sediul PSD. 

UPDATE 20:20 Peste 20.000 de protestatari se îndreaptă spre sediul PSD. Oamenii au stat aproximativ o oră în faţa Guvernului, după care au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pleca spre sediul central al PSD. Ulterior, jandarmii au ridicat gardurile şi au permis accesul oamenilor, astfel că aceştia se îndreaptă în marş spre sediul PSD.

 La protest participă oameni de toate vârstele, iar unii dintre ei au venit însoţiţi de copiii lor, inclusiv copii mici, pe care îi ţin pe umeri.

UPDATE 19:20 În jur de 15.000 de protestatari au ajuns în Piaţa Victoriei, la Guvern. Ei protestează faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

 Manifestanţii strigă ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Hoţii”, ”Demisia”, ”PSD – ciuma roşie”.

 UPDATE 18:30 Şi la Iaşi peste 600 de persoane protestează Piaţa Unirii faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

UPDATE 18:20 Klaus Iohannis a apărut în mijlocul protestarilor din Piaţa Universităţii.  ”Luptăm cu gaşca celor cu probleme penale”, a spus acesta la sosire. El a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a adăugat că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

„Am venit aici în Piața Universității, ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea.O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi.”, a declarat Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii.

UPDATE 18:10 Protestatarii pleacă spre Piaţa Victoriei. Circulaţia este blocată pe ambele sensuri între Universitate şi Piaţa Victoriei. 

UPDATE 17:55 Deputatul PMP Robert Turcescu anunţă, într-un mesaj video postat pe Facebook, că a plecat spre Piaţa Universităţii pentru a participa la protestul faţă de legile privind graţierea şi codurile penale.

„Am plecat spre Universitate, ne vedem acolo. Dragnea, ai curaj să vi şi tu? Semnat, familia Turcescu”, a afirmat Robert Turcescu, într-un video în care apare alături de soţia lui.

UPDATE 17:30 Aproape două mii de persoane s-au adunat, duminică seară, şi în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, la mitingul de protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, au pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului, cerând, totodată, „un CNA funcţional”.

Protestatarii au pancarte pe care se poate citi: „Vrem justiţie, nu corupţie”, „PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta”, „Jos Ciorbea”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.şi scandează lozinci cerând demisia Guvernului.

De asemenea, la îndemnul organizatorilor, manifestanţii scandează „Fără amnistie, drept în puşcărie”,  „Uniţi salvăm toată România”, Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”.

În Bucureşti, protestatarii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum „Ministru’ cu plagiat trebuie remaniat”, „Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi”.

Oamenii scandează „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”, „Jos Guvernul”, „PSD, ciuma roşie” şi „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

„Nu sunt de acord cu ordonanţa care promovează graţierea şi amnistia. Nu îşi are rostul, favorizează unii infractori deja cunoscuţi, care sunt un pericol pentru economia ţării şi pentru siguranţa ţării. E o ordonanţă strict politică şi este cu dedicaţie foarte clară. Sunt câteva persoane care vor avea sigur de câştigat de pe urma ei”, a spus un bărbat venit la protest.

„Nu face decât să dea înapoi ani întregi în care s-au făcut nişte progrese în justiţie şi să ne arunce înapoi în anii ’90, în care un băiat din fruntea partidului psd-pdsr, cum era pe vremea aia, conducea ţara la discreţie. Şi pentru că votul, atât de prost, care s-a întâmplat de curând le-a dat pe mâna toată puterea vor să completeze chestia asta şi să conducă arbitrar şi discreţionar. Este foarte clar că Liviu Dragnea vrea să devină premier şi nu ştie cum să ne păcălească”, a afirmat un alt manifestant.

Organizatorii mitingului au anunţat că din Piata Universităţii vor merge în marş până la Guvern.

Proteste similare sunt anunţate pentru duminică  şi în Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi.

Şi la Copenhaga este anunţat protest duminică, în faţa Ambasadei României.

„Păstrăm ca revendicare demisia ministrului Justiţiei şi a şefilor partidelor guvernamentale PSD şi ALDE”, spun organizatorii protestului care susţin că ar mai trebui cerută demisia ministrului Sănătăţii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează, precum şi demisia preşedintelui CNA, pentru „lipsa de reacţie la manipulări care devin din ce în ce mai agresive şi pentru subordonarea politică”. „Nu-l uităm pe Ciorbea”, adaugă organizatorii.