Dezvăluiri bombă din raportul secret privitor la arhiva SIPA. Monica Macovei a primit documente clasificate din arhiva operativă

România TV a difuzat fragmente din raportul secret cu privire la arhiva SIPA, publicat şi de Evenimentul Zilei. Raportul este semnat de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Cătălin Predoiu. Lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA ar urma să fie publicată joi, după cum anunţa ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care spunea că prin acest demers "publicul va afla dacă unii au intrat singuri, alţii în echipă". El preciza că vor fi făcute publice atât numele celor care au intrat în arhiva SIPA, cât şi orele de intrare şi de ieşire şi numărul de vizite.

24 mai 2017, 18:52

Conform raportului, care este secret de serviciu, „membrii Comisiei, desemnate prin ordinul ministrului Justiţiei, nr. 106C, din 3 februarie 2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei, pe care le-au predat ministrului Justiţiei, Monica Macovei„.

Totodată, în raport se spune că „documentele sunt referitoare la mai multe categorii de persoane din sistemul justiţiei, de exemplu magistraţi, personal auxiliar etc. din sistemul penitenciar, dar şi alte persoane ce îndeplineau funcţii publice în diverse alte domenii, cetăţeni străini, etc„.

Citeşte şi DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE ale unei cercetătoare despre arhiva SIPA: E iadul acolo. Sunt toate păcatele omeneşti

Dezvăluirea vine la doar câteva zile după ce Monica Macovei a dezminţit categoric că nu a văzut niciun document de la SIPA. „Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie (…) Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aș fi sustras documente, sau că aș fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Și n-am avut niciun interes, decât să-l desființez tocmai ca o măsură de independență a justiției„, spunea Monica Macovei pe 20 mai 2017.

Citeşgte şi Daniel Horodniceanu: Dosarul privind arhiva SIPA a ajuns la DIICOT. Joi va fi publicată lista celor care au intrat în arhivă

La începutul acestei săptămâni, Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, declara că joi (n.r. – 25 mai) va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, iar prin acest demers publicul va afla dacă unii au intrat singuri, alţii în echipă, urmând să fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat şi ora de ieşire. „Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul„, a spus ministrul Toader.

Procuror DNA, acuzaţii grave aduse Monicăi Macovei: Mi-a cerut „să-i iau gâtul” Rodicăi Stănoiu

Dovada că Monica Macovei a primit documentele: