Moţiunea de cenzură a picat. Doar 159 de parlamentari au votat „pentru” retragerea încrederii Guvernului UPDATE

Moţiunea de cenzură depusă de PNL - ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” - împotriva guvernul condus de Mihai Tudose a picat. Doar 159 de parlamentari au votat pentru retragerea încrederii acordate Guvernului Tudose. Pentru a fi demis guvernul Tudose ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi "pentru". Liberalii au organizat simultan o manifestaţie în faţa Palatului Parlamentului, un lanţ uman în jurul Casei Poporului.

RomaniaTV.net
23 nov. 2017, 04:36

UPDATE: REZULTATULUI VOTULUI. 159 de voturi în favoarea moţiunii, 3 voturi împotriva moţiunii de cenzură şi 23 de abtineri.

Dintr-un total de 465 de senatori şi deputaţi, doar 317 au fost prezenţi la şedinţa de joi în care s-a dezbătut şi votat moţiune de cenzură depusă de PNL şi USR împotriva Guvernului PSD – ALDE. Din cei 317 parlamentari, doar 185 au votat. 

UPDATE 14.10 Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Tudose a picat, aceasta nereuşind să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Potrivit unor surse politice, moţiunea a fost votată de 159 de aleşi, fiind nevoie de minimum 233 de voturi.


UPDATE 14.00: România TV anunţă că moţiunea de cenzură a PNL a picat.

UPDATE 13.15: A început votul, social democraţii prezenţi spunând, la apel, „Prezent, nu votez”. Votul a început cu citirea listei membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari şi care au spus că nu votează.

Parlamentarii social-democraţi au stat în sală doar în timpul discursului lui Tudose. Votul este secret cu bile, fiind necesare cel puţin 233 de voturi „pentru” ca moţiunea să treacă.

UPDATE 13.00: Munteanu: PSD asigură cvorumul de şedinţă, dar nu va vota la moţiunea de cenzură

Liderul grupului parlamentar PSD din Cameră, Ioan Munteanu, a precizat, joi, că parlamentarii social-democraţi vor fi prezenţi la şedinţa de plen comun în care se supune la vot moţiunea de cenzură, dar nu se vor pronunţa prin vot.

„PSD dă o dovadă clară de democraţie: prezenţa parlamentarilor PSD în sală asigură cvorumul de şedinţă. Fără parlamentarii PSD, această dezbatere nu ar fi putut avea loc”, a spus Munteanu.

„Ne cereţi voturile, nu o să o facem. De-a lungul anilor fiecare grup parlamentar a votat în funcţie de intersele politice, nu am avut a face comentarii împotriva deciziilor acestora. Aşa vom proceda şi noi azi. Grupurile PSD vor fi prezente pentru a asigura cvorumul. Vorbim de decmocraţie, unii o clamează, noi o facem”, a adăugat Munteanu.

El a arătat că această decizie a fost luată la CExN al PSD de la Băile Herculane, unde s-a analizat activitatea Guvernului şi s-a constatat că multe dintre nerealizări au fost îndeplinite, stadiul actual al îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare fiind la zi.

UPDATE 12.39 Ia cuvântul şi președinte PMP, Traian Băsescu. „Programul Dragnea-Vâlcov va duce țara într-o situație foarte dificilă”, spune liderul PMP. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, în plenul reunit unde se dezbate moţiunea de cenzură, că are convingerea că aceasta va trece, motiv pentru care îl propune pe Siegfried Mureşan în funcţia de viitor premier.

Băsescu vrea TĂIERI masive, eliminarea tichetelor de vacanţă, îngheţarea angajărilor în sistemul bugetar


Citeşte şi: Dragnea şi Tăriceanu participă la o dezbatere cu pensionarii PSD în timpul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose

UPDATE 12.20 Peste două mii de oameni manifestează în jurul Palatului Parlamentului. În mijlocul protestatarilor din jurul Casei Poporului se numără şi preşedintele PNL, Ludovic Orban. Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Justiţie, nu corupţie”, „Dragnea, te aşteaptă DNA”, „Dragnea, nu uita, ţara nu-i moşia ta”, „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă”.

UPDATE 12.00: Raluca Turcan: „Atât de previzibil pentru PSD. Oare unde plecaţi? Vă susţineţi şeful pe treptele DNA?”, i-a întrebat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor pe parlamentarii PSD care au părăsit sala de plen. 

„PSD rămâne în mod evident cel mai mare dușman al democrației și la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii ’90. Este limpede pentru toată țara că liderii actualei coaliții de guvernare aleargă într-o direcție opusă României. Acțiunile acestui Guvern sunt din ce în ce mai evident orientate împotriva interesului național. Se guvernează împotriva cetățenilor, iar sfidarea și aroganța de care ați ajuns să dați dovadă au atins cote greu de imaginat. Domnilor absenți, Dragnea și Tăriceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganți cu dosare penale, însă niciunul nu a îndrăznit asemeni dumneavoastră să schimbe legi și reguli pentru a scăpa din fața justiției sau de eventuale sentințe”, a spus Turcan, la dezbaterea moțiunii de cenzură.

UPDATE 11.35 Premierul Mihai Tudose răspunde acuzaţiilor făcute de opoziţie în textul moţiunii de cenzură. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au revenit în sala de plen pentru a asista la discursul premierului, aşezându-se chiar în prima bancă. În sală au revenit şi mai mulţi parlamentari PSD, dar care au plecat imediat după ce premierul Tudose si-a încheiat discursul.

Premierul Mihai Tudose a declarat, la începutul dezbaterilor pe moţiunea de cenzură, că PNL este într-o realitate diferită faţă de ceea ce a făcut Executivul şi vorbeşte despre un haos care nu există.

„Apreciez în primul rând gestul colegilor de la PNL de a lăsa o colegă mai nouă să citească textul, neasumându-şi practic conţinutul. O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate dvs aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu total rupt de realitate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

 

El a mai spus că va prezenta realitatea de drept, moment în care parlamentarii Opoziţiei au vociferat.

„Lăsaţi-i domnule preşedinte, că există un mod de manifestare. Asta e, atât pot”, a adăugat Tudose.

Premierul Mihai Tudose a mai declarat că 2017 a fost primul an din mulţi ultimi ani când elevii au primit manualele şcolare la timp, la începutul şcolii, el spunând că aceştia nu au mai învăţat după fiţiuci, ca în anii precedenţi.

„Aţi vorbit despre haosul din Educaţie. Vă reamintesc că acesta e primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră. În al doilea rând, am finalizat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli… Ăla de clasa a cincea, pentru dumneavoastră, vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteţi, e în regulă”, a spus Mihai Tudose, deranjat de râsetele parlamentarilor din Opoziţie.

El a mai spus că în actuala guvernare s-au făcut progrese „semnificative” în ceea ce priveşte învăţământul dual, prin finalizarea a 100 de clase.

Totodată, premierul a prezentat şi măsuri luate pentru sprijinirea studenţilor, printre care transport gratuit pentru studenţi pe calea ferată şi majorarea de 2,5 ori a fondului de burse.

„Tot în moţiunea dvs am citit ceva foarte grav, anume că Educaţia ar fi în declin şi că elevii nu ar avea manuale. În lumea dvs nu erau manuale. Diferenţa anul acesta faţă de anul trecut: anul trecut s-au cheltuit pe manuale şi pe acele suplimente 700 de miliaone de lei. Anul acesta s-au asigurat toate manualele cu 40 de milioane de lei. Poate mai puneţi nişte întrebări despre unde şi cine a cheltuit banii respectivi”

Premierul a admis, pe de altă parte, că la capitolul investiții nu are rezultate, „pentru că nu am avut ce continua, a trebuit să sădim noi, să facem proiecte”. 

„Noi suntem un guvern responsabil, care aduce bunăstare și stabilitate”, a mai spus premierul, argumentând că Guvernul PSD creşte salariile din sectorul bugetar.

Tudose: Vom da o OUG astfel încât niciun salariat din mediul IT să nu-i scadă veniturile

UPDATE 11.18  A început dezbaterea moţiunii de cenzură. Textul moţiunii de cenzură a fost citit în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de către senatoarea USR Nicoleta Dinu. Preşedinţii celor doua Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu prezidează şedinţa de plen reunit de joi, în care se dezbate şi supune votului moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, reuniunea fiind condusă de vicepreşedintele Camerei, Gabriel Vlase, şi vicepreşedintele Senatului, Niculae Bădălău. Moţiunea de cenzură este citită de senatorul USR Nicoleta Dinu. Mai mulţi parlamentarii PSD au părăsit sala înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură. Potrivit Mediafax, în sala de plen au rămas 70 de parlamentari PSD şi ALDE pentru a asigura cvorumul de şedinţă necesar desfăşurării plenului în care se va vota moţiunea de cenzură. Dacă toţi aleşii puterii ar fi părăsit sala de plen, şedinţa ar fi fost suspendată din lipsă de cvorum.

Potrivit unor informaţii obţinute de la aleşii PSD, cei rămaşi vor spune „Prezent. Nu votez”, în momentul în care se va supune votului moţiunea.

La dezbateri participă și premierul Mihai Tudose și membri ai Guvernului, printre care ministrul Finantelor – Ionuţ Mişa, ministrul Justiţiei – Tudorel Toader, ministrul Agriculturii Petre Daea, ministrul Muncii – Lia Olguța Vasilescu, ministrul Ilan Laufer, minstrul Educaţiei – Liviu Pop, ministrul Dezvoltării Regionale şi vicepremier Dan Stănescu şi vicepremierul Marcel Ciolacu.

Câteva sute de oameni s-au strâns în jurul Palatului Parlamentului. Manifestanţii au pancarte cu mesaje precum „Justiţie, nu corupţie”, „Dragnea, te aşteaptă DNA”, „Dragnea, nu uita, ţara nu-i moşia ta”, „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă”.

 

UPDATE 11.05: Premierul Mihai Tudose şi mai mulţi membri ai Cabinetului său sunt în sala de plen, în care se dezbate şi se votează moţiune de cenzură depusă de PNL. 

Moţiunea de cenzură a PNL a fost depusă la Parlament vinerea trecută şi a fost citită luni după-amiază într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Miercuri, Birourile Permanente Reunite au decis ca dezbaterea moţiunii de cenzură depusă să aibă loc joi, începând cu ora 11.00.

PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de actuala guvernare, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului joi, de la ora 11.00, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

„Îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să oprească haosul din economie şi atacul la Justiţie şi să participe la acţiunile de protest organizate de PNL, joi, în jurul Parlamentului pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Dragnea şi Tudose”, au anunţat liberalii.

Klaus Iohannis: Moţiunea de cenzură este un exerciţiu democratic bun

Reprezentanţii PNL au mai spus că luptă cu toate armele constituţionale „pentru a opri distrugerea economiei şi subordonarea instituţiilor democratice independente de către guvernarea PSDragnea”, adăugând că pentru aceasta e nevoie de susţinerea cetaţenilor care „pot şi trebuie să-şi exprime public nemulţumirile şi să ceară parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de PNL”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, la finalul unei reuniuni a grupurilor parlamentare ale Uniunii, că maghiarii se vor abţine la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, susţinând că iniţiatorii demersului nu propun şi alternative la guvernarea PSD: nici nume de premier, nici direcţia în care vor să ducă ţara, nici politici publice în sectoarele cele mai importante şi nici elementele din programul de guvernare.

”Am constatat că nu există, la concluzii (în moţiunea de cenzură – n. red.), altceva decât deficit 3%, nevoie de transparenţă şi reducerea birocraţiei, dar nu nume de premier, direcţia în care vor să ducă ţara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante şi nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a spus că în aceste condiţii este greu să susţii o moţiune de cenzură, ”aproape imposibil”.

Liberalii au înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură intitulată ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, în textul căreia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizărilor” şi al măsurilor care, arată ei, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

Kelemen Hunor: E imposibil ca UDMR să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose. Probabil că ne vom abţine

”În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare”, arată liberalii în textul moţiunii de cenzură.

PNL spune că actuala guvernare a devenit ilegitimă prin minciună şi un pericol real pentru oamenii şi firmele din România. Liberalii arată că PSD şi ALDE au preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase, cu un leu solid, o inflaţie aproape de zero, cu dobânzi mici, o datorie statului la fel şi creşterea economică promiţătoare.

”Practic, aţi primit o fundaţie economică bine făcută, cu structura de rezistenţă aferentă, pe care aţi avut-o la cheie. Ce aţi făcut cu ea?! V-aţi apucat să o demolaţi ca să improvizaţi o casă din chirpici. Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie… Şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală”, mai scriu liberalii în moţiunea de cenzură.

Ludovic Orban: PNL va organiza proteste în toată ţara, inclusiv în Capitală, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură

PNL le reproşează liderilor PSD că nu au spus nimic angajaţilor din sectorul public despre creşterile fictive de salarii, promiţând în schimb creşteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf în ochi”.

”La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână vor ţine calendarul promisiunilor PSD din campanie şi vor constata că Dragnea şi ai lui şi-au bătut joc de ei. Mai mult decât atât, peste 90.000 de salariaţi din sectorul IT, precum şi persoanele cu dizabilităţi, sunt în pericol real să aibă veniturile amputate pentru că scăderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplică în cazul lor. Ce veţi face cu aceşti oameni? Veţi da un OUG de cârpire a prostiei sau speraţi că angajatorii din mediul privat vă vor repara aberaţiile suportând ei diferenţa din buzunarul lor? Ce veţi face, însă, cu cei din mediul public?”, îi întreabă cei de la PNL pe guvernanţi.

De asemenea, liberalii acuză ”furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, ”minciuna” reducerii contribuţiilor la 35% şi a eliminării impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar şi ”bulversarea” mediului economic prin modificările aduse Codului fiscal.

”Îndrăzniţi să credeţi că aţi promis reducerea fiscalităţii şi nicio taxă în plus, însă aţi eliminat plafonarea contribuţiilor sociale şi aţi plafonat, în schimb, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, aţi reintrodus supra-acciza la carburanţi şi aţi majorat taxarea contractelor part-time. Unii oameni şi-au pierdut locul de muncă doar pentru că nu sunteţi în stare să rezolvaţi o problemă punctuală şi aţi preferat să loviţi otova. Îndrăzniţi să credeţi, lideri ai coaliţiei guvernamentale, că aţi promis o creştere a nivelului de trai însă, în realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică. Inflaţia a crescut de 13 ori faţă de începutul anului (de la 0,2% la 2,6%) şi este mai mult decât dublă faţă de ceea ce aţi spus în campania electorală (1,2%)”, se mai arată în moţiunea de cenzură.

Inventarul consecinţelor guvernării PSD – ALDE continuă cu creşterea cu 12% a preţurilor carburanţilor, scumpirea cu 7% a electricităţii şi cu 6% a gazului, devalorizarea istorică a leului în raport cu principalele valute, creşterea dobânzilor la credite, creşterea nivelului de îndatorare a României, reducerea la un minim istoric a investiţiilor, creşterea deficitului balanţei comerciale cu 28% faţă de anul trecut, diminuarea cu 20% a investiţiilor private faţă de aceeaşi perioadă a anuui 2016 sau ”tăierea sălbatică” a bugetelor locale.

”Aveţi în faţă doar două opţiuni raţionale posibile: ori vă recunoaşteţi minciuna şi mandatul obţinut de această guvernare prin fraudă, ori continuaţi acest plan de distrugere economică şi socială şi nota de plată pe care o vom plăti cu toţii va fi pe măsură. „Îndrăzniţi să credeţi” că PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeană şi face ca România să abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar că nu faceţi nimic pentru a pregăti terenul, dar faceţi totul pentru a fi siguri că nu vom atinge acest obiectiv prea curând”, mai arată liberalii.

PNL atrage atenţia că, în pragul sărbătorii a o sută de ani de la Marea Unire, România ”este ruptă-n două” din punct de vedere social şi economic, că regiuni întregi sunt depopulate, ”în sărăcie lucie şi fără vreun viitor” şi că tinerii ”fug în lume unde văd cu ochii pentru a-şi căuta un rost, că se rup de familiile lor, de bătrânii şi de ţara lor”.

Liberalii îi atrag atenţia lui Liviu Dragnea că ar fi bine să înţeleagă că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, ”după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum”, în spatele cărora, susţin ei, sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud .

”Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiţie” este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

PNL critică şi declinul Educaţiei, lipsa manualelor, şcolile fără avize de funcţionare sau neadaptarea sistemului la piaţa muncii.

De asemenea, liberalii atrag atenţia că sistemul medical şi de sănătate ”este în metastază” şi acuză Guvernul că este lipsit de conştiinţă şi de scrupule în urma ”cinismului înfiorător” pe care l-a arătat părinţilor care şi-au pierdut copiii în criza vaccinurilor.

”Vă mai invităm să îndrăzniţi să credeţi că avem în faţa noastră singurul partid din istoria României care s-a pus în situaţia ridicolă de a-şi demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetenţa! Aţi uitat? Bineînţeles că era singurul pretext pe care îl puteaţi invoca, pentru că era credibil, era argumentul Opoziţiei susţinut din primul moment. Problema fundamentală este că motivul incompetenţei la guvernare este cu atât mai valabil şi evident acum! Aveţi Guvernul cu cel mai mare număr de demnitari – miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, fiecare cu propriul cabinet şi funcţionari aferenţi! – din câte guverne au existat până acum, dar livraţi cel mai prost exerciţiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanţă ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, României i-ar fi fost cu siguranţă mai bine dacă nu era guvernată! Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Liberalii acuză şi faptul că PSD şi ALDE ”ridică perdele de fum”, invocă duşmani imaginari şi inventează teorii ale statului paralel pentru a-şi justifica ”neputinţa şi ticăloşia”.

”Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache –  Eugen Nicolicea – Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale. Nu vă cerem să îndrăzniţi să credeţi asta, doamnelor şi domnilor, pentru că ştiţi că aşa este!”, mai spun liberalii.

În finalul moţiunii, PNL enumeră şi o listă cu măsurile immediate care ar trebui luate după demiterea Guvernului Tudose: abrogarea ordonanţelor de urgenţă ”care au generat haosul fiscal” şi oprirea atacului la independenţa Justiţiei.

De asemenea, liberalii arată că este nevoie de promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3% şi că este esenţială reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.

PNL atrage atenţia că România are nevoie de un sistem educaţional sănătos, lipsit de ingerinţa politicului, de alocări bugetare mai bune atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare, dar şi de reducerea drastică a birocraţiei.

”Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!”, îi îndeamnă liberalii, în finalul moţiunii, pe toţi parlamentarii.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.