Protest în Piaţa Victoriei şi în alte oraşe, la un an de la 10 august 2018: „PSD, ciuma roşie”. 4 protestatari, duşi la Poliţie

La un an de la protestele violente din 10 august 2018, câteva mii de oameni au protestat sâmbătă în Piaţa Victoriei din București, dar şi în alte oraşe. Protestul Diasporei s-a transformat în protestul nemulţumirilor faţă de instituţiile statului: fie că vorbim de guvern, de DNA sau chiar de cazul de la Caracal. Pentru Alexandra, Luiza si victimele de la Colectiv a fost făcut chiar si un mic altar în Piata Victoriei. Spre finalul protestului, au fost si incidente, iar pe parcursul zilei mai multe persoane au ajuns la politie după ce asupra lor s-au gasit arme albe sau droguri. 

09 aug. 2019, 20:35

Mii de oameni şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa Victoriei. Inclusiv incompetenţa autorităţilor în cazul fetelor de la Caracal sau din dosarul Colectiv. 

Cel puţin patru persoane au fost reţinute după ce jandarmii au găsit la două persoane arme albe, spray paralizant şi droguri. Aceste persoane au fost depistate de oamenii legii după ce în mai multe locuri din Capitală au fost puse filtre de jandarmi. 

Deşi strategia autorităţilor a fost schimbată faţă de protestul de anul trecut, jandarmii au fost nevoiţi să folosească forţa. Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi şi s-au apropiat de sediul Guvernului. 

UPDATE: Sibiu, Iaşi, Braşov, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureş, Bistriţa, Galaţi se numără printre oraşele unde oamenii au ieşit în stradă, sâmbătă seara, pentru a-şi manifesta nemulţumirile la adresa Guvernului, faţă de faptul că incidentele de anul trecut de la proteste nu au fost elucidate şi faţă de măsurile luate în domeniul justiţiei.

UPDATE: La ora 22.15 jandarmii vor discuta cu organizatorul manifestaţiei, având în vedere că atunci expiră autorizaţia pentru acest protest. 

Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei.

UPDATE: Protestatarii au ocupat toată Piaţa Victoriei. Circulaţia a fost oprită. Protestatarii au împins gardurile puse de jandarmi până la trotuarul din faţa Guvernului.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat sâmbătă seară că gardurile din faţa Guvernului au fost mutate pentru că era nevoie de o redimensionare a spaţiului, întrucât în Piaţa Victoriei sunt, potrivit unor estimări, 24.000 de persoane.

„Nu s-a dorit apariţia unor incidente şi am creat spaţiul necesar”, a explicat Georgian Enache.

 

UPDATE: La ora 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii”,„Jandarmeria apără hoţia”.

UPDATE: Patru protestatari din Piaţa Victoriei au fost duşi la secţiile de poliţie, doi dintre aceştia având arme albe, unul materiale pirotehnice şi cel de-al patrulea a fost amendat cu 300 de lei pentru că a adresat injurii forţelor de ordine, a anunţat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

UPDATE: Peste 15.000 de persoane protestează, la ora 21, în Piaţa Victoriei. Celebrul pianist german Davide Martello cântă în mijlocul manifestanţilor. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii. Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. 

UPDATE: Proteste au loc şi la Cluj, Sibiu, şi la Iaşi.

UPDATE: Peste 2.000 de oameni erau în fața sediului Guvernului după ora 18.30. Oamenii continuă să sosească în Piaţa Victoriei. 

 

UPDATE: Forţele de ordine au găsit un cuţit şi un spray cu gaz iritant asupra unui bărbat, la un filtru de la protestul din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind reţinut şi dus la secţia de poliţie pentru audieri.

UPDATE: Forţele de ordine au găsit un cuţit asupra unui bărbat, la un filtru de la protestul din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind reţinut şi dus la secţia de poliţie pentru audieri.

Astfel, la intersecţia str Dr Felix cu B-dul Nicolae Titulescu a fost depistat la control în filtru un bărbat cu un cuţit, tip briceag. Acesta a fost condus la Secţia 5 pentru întocmirea actelor de urmărire penală. Bărbatul are vârsta de 29 de ani.

UPDATE: Anunţul Jandarmeriei

„Până la acest moment nu au fost înregistrate incidente sau situaţii care să impună nişte măsuri deosebite din partea tuturor forţelor Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă cu gestionarea acestor manifestaţii. Începând cu ora 17:00 şi în zona Piaţa Revoluţiei avem dispozitiv, avem afective pentru asigurarea condiţiilor normale de desfăşurare a mitingului de protest urmat de un marş. Nu au fost incidente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, sâmbătă după-amiază.

Georgian Enache a explicat şi prezenţa unor maşini ale Jandarmerie pe străzile adiacente zonei Piaţa Victoriei.

„Organizatorul acestei manifestaţii a anunţat un număr destul de mare de persoane. Este firesc şi este normal ca să avem efective suficiente, ca număr suficient pentru a putea gestiona tot ce înseamnă măsuri de ordine publică pe un perimetru destul de mare şi cu un număr foarte mare de persoane. Asta nu înseamnă că acei oameni vor intra în dispozitiv efectiv sau că dispozitivul nostru are rolul de a intimida pe cineva sau… Din contră, sunt măsuri preventive care au fix acest scop şi acela de a asigura protecţia şi siguranţa tuturor”, a explicat Enache.

El a mai spus că autospecialele care au tunuri cu apă nu au fost aduse în Piaţa Victoriei, ci sunt în cazărmi.

„Tot în mediul online a fost vehiculată această informaţie că au fost aduse tunuri cu apă în Piaţa Victoriei. Nu sunt tunuri cu apă sau, mă rog, aşa cum le spune lor, autospeciale pentru combaterea dezordinii publice, nu sunt în Piaţa Victoriei, sunt la sediul unităţilor, sunt în locuri unde stau în mod frecvent de cele mai multe ori. Deci ele nu sunt în misiune. În cazul în care… şi nu-şi doreşte nimeni să fie folosite aceste tunur,i vă vom anunţa din timp. Important e că ele sunt în cazărmi, în unităţi militare, acolo unde le este locul în mod normal”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE: La ora 18.30, numărul protestatarilor a depăşit 2.000 şi oamenii continuă să sosească în Piaţa Victoriei.

Câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Revoluţiei şi au plecat în marş din faţa Ministerului de Interne spre DIICOT şi vor ajunge apoi în Piaţa Victoriei.

UPDATE 17.40: Câteva sute de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii. Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni. Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea este caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

UPDATE: În jurul orei 17.30, a avut loc şi un conflict cu jandarmii din cauza unei maşini care nu este autorizată să staţioneze în zonă adusă de Cristian Dide.

Dide a adus încă de dimineaţă o maşină cu platformă în piaţă, însă nu are autorizaţie pentru a ţine autovehiculul acolo. Forţele de ordine l-au amendat şi au încercat pe tot parcursul zilei să îl convingă să ducă maşina din piaţă, însă fără succes. În urmă cu puţin timp, jandarmii au percheziţionat maşina, fiind huiduiţi de protestatari.

Oamenii au strigat „Jandarmeria apără hoţia” şi au înconjurat autovehicului.

Primii manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 10. Au adus cu ei steaguri şi pancarte. Înainte de prânz s-a iscat un conflict între protestatarii #rezist Cristian Dide şi Mălin Bot şi alţi protestatari din piaţă. După ce a intrat cu o maşină platformă în Piaţa Victoriei, protestatarul Cristian Dide a fost amendat pentru lipsa documentelor şi pentru că a staţionat într-o zonă în care nu era permis acest lucru. Mai mult, poliţiştii l-au lăsat şi fără permisul de conducere pentru 30 de zile.

Pe lângă Cristian Dide, în piaţă a ajuns şi Mălin Bot. Acesta a avut un conflict cu un bărbat, după ce soţia acestuia a reclamat că a Bot a îmbrâncit-o.

Spre după-amiază, în Piaţa Victoriei au fost instalate dispozitive de protecţie, urmând să intre şi efective de jandarmi.

„Au fost instalate dispozitivele iniţiale, cele pe care suntem obligaţi să le facem conform legii, şi anume: dispozitive de protecţie care să delimiteze spaţiul în care se va desfăşura activitatea publică. Aceste panouri de protecţie, cum le numim noi, au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activităţi cotidiene care se desfăşoară în acest nod rutier foarte important în Capitală să decurgă în mod firesc. Nu au alt rol decât acela de a asigura şi protecţie împotriva unor accidente care se pot întâmpla, având în vedere că traficul rutier este în continuare în desfăşurare”, a spus Enache la punctul de informare publică organizat de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în Piaţa Victoriei.

El a spus că „dincolo de aceste dispozitive, în mod gradual, vor intra şi efective de jandarmi, acele patrule de dialog”.

„Totodată, în punctele principale de acces către Piaţa Victoriei vor fi instalate şi nişte filtre cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, de a le verifica pe cele care au asupra lor bagaje voluminoase, care au (…) recuzită deosebită. Rolul acestor filtre, vreau să fiu foarte bine înţeles de la bun început, este acela de a preveni pătrunderea în zona în care va avea loc adunarea publică, în zona în care se vor afla oamenii cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol viaţa cetăţenilor”, a precizat Georgian Enache.

„Începând cu ora 17,00, urmează să se desfăşoare o altă adunare publică. Avem şi în acea zonă şi vor fi instituite dispozitive, la fel, cu rol preventiv, cu rol de a asigura o transparenţă şi o comunicare eficientă cu cei care participă, în scopul prevenirii oricăror situaţii. Nu au fost înregistrate până la această oră incidente. Ne dorim nici să nu avem parte de ele, dar trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie pe care legea ne obligă să le luăm”, a mai spus Georgian Enache. 

UPDATE: Înainte de prânz a avut loc un schimb de replici între organizatorul protestului de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Tommy Tomescu, şi protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piaţă o platformă în Piaţa Victoriei. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă şi refuză să plece. Au intervenit poliţiştii şi jandarmii. Spre după-amiază, în Piaţa Victoriei au fost instalate garduri de protecţie, urmând să intre şi efective de jandarmi.

Manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15.

Pe pagina de Facebook „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.

Jandarmeria face apel la calm

Jandarmii din Bucureşti anunţă că vor fi prezenţi, sâmbătă, la cele două manifestări de protest care au loc în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Organizatorii aşteaptă 250.000 de manifestanţi în Piaţa Victoriei. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie.

”Sâmbătă, 10 august a.c., Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Sursa citată a precizat că organizatorii au comunicat faptul că, începând cu ora 14.00, până la ora 22.15, va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17.00 – 21.00, o altă manifestaţie în Piaţa Revoluţiei.

”Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii şi ne bazăm pe colaborarea cu aceştia pentru a-i îndepărta pe cei care provoacă sau instigă la violenţă. Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial”, a mai transmis Jandarmeria.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Punct de comunicare

Un punct de comunicare publică va fi amplasat sâmbătă în Piaţa Victoriei, comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor urmând să informeze permanent despre dinamica misiunilor, în contextul protestului prevăzut a se desfăşura începând cu ora 14,00.

Organizatorii manifestaţiei au comunicat faptul că începând cu ora 14,00 până la ora 22,15 va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17,00 – 21,00 un alt eveniment în Piaţa Revoluţiei.

„În vederea asigurării transparenţei şi corectei informări a populaţiei, pentru ziua de sâmbătă în Piaţa Victoriei va fi amplasat un Punct de comunicare publică unde comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor vor informa permanent despre dinamica misiunilor”, anunţă un comunicat al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Pianistul Davide Martello va cânta în Piața Victoriei

La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Trafic blocat în Pața Victoriei

Brigada Rutieră a Capitalei va dispune restricţionarea temporară a traficului rutier pe arterele din jurul Pieţei Victoria (vezi FOTO)

–  începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;

– începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache.

– între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara. 

Va fi păstrată o zonă de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează: 

– pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;

– pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;

-pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;

– breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;

– trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României. 

Poliţiştii recomandă următoarele rute alternative:

– Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti;

– Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

”În funcţie de evoluţia situaţiei operative şi de numărul participanţilor, Brigada rutieră va comunica şi alte restricţii ale traficul rutier de pe alte artere care converg spre Piaţa Victoriei”, a mai transmis Jandarmeria.

Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.

În această săptămână, în două rânduri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţii la protestul anunţat pentru data de 10 august să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea. El a subliniat că România este un stat european, în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber. 

Apă pentru manifestanți

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti va asigura 10.000 de sticle cu apă îmbuteliată şi 4.000 de litri de apă potabilă pentru participanţii la mitingul de sâmbătă din Piaţa Victoriei, a informat Primăria Capitalei.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut vineri, la sediul Municipalităţii, o întâlnire cu Tomescu Tommy Joul, reprezentantul Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România, asociaţie care organizează manifestaţia din 10 august din Piaţa Victoriei.

La întâlnire au mai participat viceprimarul Aurelian Bădescu – reprezentantul primarului general în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, Sorin Chiriţă – administratorul public al municipiului Bucureşti, Daniel Răşică – şeful Poliţiei Locale din Capitală, directori şi consilieri personali ai primarului general.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru ca manifestaţia să se desfăşoare în condiţii de siguranţă pentru participanţi.

„Astfel, întrucât în Capitală se anunţă temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziţie apă potabilă pentru participanţi. Primarul general a aprobat această cerinţă, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (pet) şi 4.000 de litri de apă potabilă. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziţie şi 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă”, se arată în comunicat.

Campanie de informare despre votul în diaspora

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Proteste în țară

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Pe 10 august vor fi organizate şi alte acţiuni dedicate românilor din străinătate.

Astfel, românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.