Klaus Iohannis, primit la Casa Albă. Trump: Avem o relaţie foarte bună cu România, mai bună ca oricând. Mi-ar plăcea să vin în România

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, de preşedintele SUA Donald Trump, la Casa Albă. Donald Trump a afirmat la întâlnirea din Biroul Oval că preşedintele Klaus Iohannis face o treabă foarte bună în domeniul combaterii corupţiei din România. Totodată, preşedintele american a afirmat că i-ar plăcea să vină în vizită în România, adăugând că este o chestiune pe care o va discuta cu omologul său român.

20 aug. 2019, 03:16

UPDATE. „Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând”, a declarat Donald Trump, în Biroul Ovală, alături de Klaus Iohannis, despre care a spus că are „respect pentru ceea ce face el și pentru ceea ce se întâmplă în România”.

Trump a adăugat că sunt foarte mulți români în Statele Unite, iar „americanii iubesc românii, au o relație foarte bună cu ei”.

„Acum avem avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic dintre România și SUA. Facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO și cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens”, a declarat, la rândul său, Klaus Iohannis, înaintea discuțiilor tete-a-tete.

Trump reafirmă Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru România de a intra în programul Visa Waiver

Donald Trump a mai declarat că apreciază rezultatele luptei anticorupție din România, afirmând că președintele Klaus Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privință.

„Știu că e un moment politic sensibil”, a mai comentat liderul american.

De asemenea, Trump a spus că în multe țări corupția este o problemă dificilă și că știe că și în România există această problemă, dar a menționat că are încredere că președintele Iohannis va face ceea ce trebuie în această privință.

Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că la întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, discuţiile vor viza şi lupta anticorupţie din România, în contextul în care în acest domeniu există rezultate bune.

„Sper, pentru că avem rezultate bune şi aş dori să împărtăşesc acest lucru cu preşedintele Trump”, a spus Iohannis.

Chestionat dacă se va discuta și chestiunea introducerii României în programul Wisa Waver, Trump a spus că problema a mai fost discutată și va mai fi discutată în continuare.

Donald Trump, despre eliminarea vizelor pentru români: Este o chestiune la care ne gândim

În privința companiei Huawei, întrebat dacă statele partenere ca România trebuie să analizeze mai bine afacerile companiei chinezești înainte de lua o decizie privind infrastructurile critice, președintele Trump s-a declarat convins că „România va face acest lucru”.

Preşedintele american a afirmat că i-ar plăcea să vină în vizită în România, adăugând că este o chestiune pe care o va discuta cu omologul său român.

„Mi-ar plăcea. (…) Este o chestiune pe care o vom discuta”, a spus Trump.

Preşedintele Trump l-a primit pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă, pentru a reafirma şi celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două ţări.

Statele Unite şi România au relaţii de securitate, energie, nucleare civile şi cibernetice care se dezvoltă şi de care beneficiază ambele ţări. Ţări noastre vor continua să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a îmbunătăţi şi mai mult parteneriatul nostru economic şi energetic, se arată în declaraţie.

Conform sursei citate, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

România este un aliat inestimabil al NATO şi susţine Statele Unite şi eforturile internaţionale de securitate în regiune şi la nivel global marcând 15 ani de când s-a alăturat Alianţei, România s-a dovedit un puternic aliat NATO şi şi-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. De asemenea, România este unul dintre cei mai mari contributori la misiunile NATO din Afganistan şi sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia şi coaliţia anti-ISIS, afirmă preşedintele Trump.

În declaraţie sunt amintite şi celelalte contribuţii ale României în domeniul militar, inclusiv găzduirea scutului de la Deveselu.

Se menţionează şi faptul că România s-a angajat să colaboreze cu SUA pentru a combate ameninţările de cibersecuritate pe care le prezintă furnizorii chinezi în reţelele 5G.

Preşedintele Trump arată că Statele Unite va continua să lucreze împreună cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

Statele Unite vor lucra cu România pentru a îmbunătăţi climatul investiţional şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele de gaze. Aceste eforturi vor creşete oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, va creşte prosperitatea poporului român şi va îmbunătăţi securitatea energetică în regiune, se arată în declaraţie.

UPDATE: Sosirea președintelui Iohannis Casa Alba – Washington a fost transmisă live pe site-ul Administrației Prezidențiale.

UPDATE: Preşedinţii României şi Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis şi Donald Trump, vor adopta marţi, la Washington, o declaraţie comună care priveşte întărirea relaţiilor dintre cele două state.

Klaus Iohannis urmează să fie primit, pentru a doua oară în actualul mandat, la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite.

Cei doi preşedinţi au programate convorbiri tete-a-tete, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis spunea că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, preciza şeful statului, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii.

De altfel, Klaus Iohannis sublinia că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români, iar „tehnicienii să caute soluţii”. „Ca preşedinte al României doresc să pun problema pe masă”, afirma Iohannis.

Şeful statului va reitera, în întâlnirea de marţi, şi invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.

Vizita de două zile la Washington a preşedintelui Klaus Iohannis are loc la invitaţia omologului american. Vizita vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, după cum anunţa Casa Albă.

În iunie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit prima oară la Casa Albă de preşedintele Donald Trump.

 

Klaus Iohannis va fi întâmpinat de omologul său american şi va semna în cartea de onoare a Casei Albe. Cei doi preşedinţi vor avea apoi convorbiri tete-a-tete în Biroul Oval.

Vor urma convorbiri oficiale ale celor două delegaţii. „Cu prilejul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic şi dinamic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar şi economic”, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Potrivit comunicatului Administraţiei prezidenţiale, „preşedintele României va evidenţia, şi cu această ocazie, faptul că ţara noastră va continua să fie un partener strategic solid şi un aliat responsabil şi de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre priorităţile politicii externe a României fiind consolidarea relaţiei transatlantice şi a securităţii spaţiului euroatlantic”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai făcut o vizită la Washington în iunie 2017, fiind primul lider est-european primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump.

Săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, preşedintele Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, spunea şeful statului.

„Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, sublinia Iohannis care a susţinut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Preşedintele menţiona că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

De asemenea, şeful statului anunţa că doreşte să discute cu preşedintele Trump şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.

Klaus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.