Sorina Pintea a fost eliberată din arest şi pusă sub control judiciar de Curtea de Apel

Sorina Pintea va fi cercetată în libertate. Curtea de Apel a revocat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile şi a decis cercetarea Sorinei Pintea sub control judiciar. În ziua în care judecătorii au decis eliberarea ei, Sorina Pintea a mers din nou la spital pentru investigaţii medicale. Potrivit unor surse România TV, după întocmirea actelor şi eliberare, Sorina Pintea se va interna într-un spital din București. 

06 mart. 2020, 04:08

UPDATE: Avocatul Sorinei Pintea, Viorel Mocanu, anunţă că Sorin Pintea s-ar putea interna chiar de vineri la un spital bucureştean, după ce se finalizază procedurile de eliberare a acesteia, potrivit celor menţionate la Antena3.

„Obligaţiile sunt cele obişnuite pentru cei aflaţi sub control judiciar. Fapta nu este foarte bine dovedită la acest moment şi de aceea şi  această lejeritate”, susţine avocatul.

El spune că Pintea are domiciliu stabil în Baia Mare şi că va fi acolo dacă nu se internează. „Dacă va fi internată în Bucureşti, ceea ce e foarte posibil să se întâmple astăzi, atunci ea rămâne o perioadă aici”, a explicat Mocanu. „Nu are voie să părăsească ţara, aceasta fiind o obligaţie a controlului judiciar. Azi am invocat nelegalitatea unor probe folosite de procurori şi netemeinicia unor acte ale acestora. Nu s-a invocat nimic legat de cele văzute în spaţiul public în decursul acestei săptămâni”, a mai afirmat Mocanu. Şedinţa de judecată de vineri a fost secretă la fel ca şi pronunţarea soluţiei celor două judecătoare care au dispus eliberarea fostului ministru.

UPDATE: Judecătorii CAB care au analizat contestaţia Sorinei Pintea au stabilit, definitiv, revocarea măsurii arestării preventive a acesteia. Magistraţii au decis ca Sorina Pintea să fie cercetată în continuare în stare de libertate, dar sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de DNA că a luat mită pentru acordarea unor lucrări. Potrivit procurorilor anticorupţie, Pintea ar fi primit 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract pentru spitalul din Baia Mare, al cărui manager era.

UPDATE: Şedinţa în care s-a judecat cerere de eliberare a Sorinei Pintea s-a încheiat. Judecătorii au rămas în pronunţare.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat că Sorina Pintea a respins acuzaţiile procurorilor DNA şi a cerut înlăturarea de la dosar a mai multor probe, deoarece ar fi fost obţinute nelegal de anchetatori.

„În mod ferm, neagă acuzaţia care îi este adusă. S-a solicitat înlăturarea mai multor mijloace de probă ca fiind obţinute în mod nelegal şi chiar şi acel flagrant (…). Apărarea a solicitat revocarea măsurii arestării preventive, fără o altă măsură, şi în subsidiar luarea măsurii controlului judiciar, care să fie suficientă, pentru a putea ca doamna Pintea să meargă să se interneze direct în spital. Solicitarea domniei sale nu este de a se duce acasă, chiar dacă o aşteaptă copiii, ci de a se interna, pentru a putea fi tratată de cadrele medicale, fără a avea frică că vor avea repercusiuni dacă îi vor face analizele în mod corect şi fără să fie tratată sub momentul tensiunii şi presiunii (…) Nu a putut să mănânce, nu poate în continuare să mănânce, pentru că suferă de acea disfagie, dacă nu greşesc medical, ceea ce nu îi permite să înghită nimic. Trebuie să mănânce doar prin perfuzie, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus avocatul Viorel Mocanu.

Citeşte şi: Fiul Sorinei Pintea: „Mi-a spus că este bine şi aşteaptă să vină acasă” VIDEO

UPDATE: Sorina Pintea a ajuns la Curtea de Apel fără cătuşe la mâini. Avea în mână o sticlă de apă şi era însoţită de poliţişti. 

Sorina Pintea a contestat decizia din 28 februarie luată de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, judeţul Maramureş, este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Sorina Pintea a refuzat transferul la Spitalul Penitenciar din Mioveni. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne 

„În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina (…) ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect ‘proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente’, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească (n.r. – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare) cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Conform sursei citate, „în data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”. 

Citeşte şi Rareş Bogdan o critică pe Sorina Pintea: „Faptul că o ţară a ajuns să facă jelanie naţională arată cât de bolnavă este România”

Pintea a fost reţinută de DNA sâmbătă dimineaţă, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată pentru că ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Pe durata arestului, ea a necesitat în mai multe randuri îngrijiri medicale din cauza bolii autoimuine de care suferă.