STARE DE URGENŢĂ. Marcel Vela anunţă schimbarea restricţiilor pentru persoanele de peste 65 de ani

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că are în analiză o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani, iar intervalul orar în care acestea pot merge la cumpărături va fi mutat mai de dimineaţă.

22 apr. 2020, 21:34

STARE DE URGENŢĂ. Ministrul de Interne, Marcel Vela, spune că se analizează o „relaxare” a programului pentru persoanele de peste 65 de ani, având în vedere că intervalul orar 11-13 nu este cel mai potrivit, acum când a venit căldura. El afirmă că intervalul ar urma să fie mutat mai devreme dimineaţa, când şi magazinele sunt igienizate, dar ar urma să fie introdus un nou interval, după-amiaza sau seara, când vârstnicii să poată ieşi la plimbare.â

„Avem în analiză o relaxare a programului persoanelor de peste 65 de ani. A venit şi căldura şi probabil intervalul orar 11,00 -13,00 nu este cel mai nimerit. Va fi mutat mai în prima parte a zilei coroborat şi cu faptul că la magazine, în prima parte a zilei, beneficiaţi de condiţii mult mai propice pentru a fi protejaţi în sensul în care supermarketurile sunt igienizate, dezinfectate la primele ore”, a spus Vela într-un videoclip pe Facebook în care a răspuns întrebărilor puse de cetăţeni.

Ce l-au întrebat românii pe Marcel Vela, ministrul de Interne. De la „de ce nu pot plimba copiii?” la „de ce ne trebuie vaccin?” 

El a adăugat că ia în calcul o nouă evaluare pentru un interval orar spre seară sau după-amiază pentru persoanele peste 65 de ani. „Avem în analiză acest aspect şi vă vom anunţa cât de curând cu privire la reprogramarea programului”, a precizat ministrul.

Marcel Vela a răspuns, miercuri seară, într-o înregistrare video, mai multor întrebări primite pe contul său de Facebook, asigurându-i, între altele, pe unii cititori că se pot deplasa dintr-un oraş în altul pentru probleme medicale, dar şi pentru a ajunge la casa părintească sau la casa de vacanţă.

Vela a fost întrebat despre revenirea acasă sau efectuarea schimbului de către femei care îngrijesc vârstnici în Austria sau Germania. El a spus că acest lucru este posibil în principiu, cu condiţia prezentării unui contract de muncă la frontieră. Având în vedere că este vorba de sute de persoane, el a spus că ar trebui făcută o solicitare la consulat sau la Ambasada de la Viena, pentru a gândi „o soluţie de excepţie diplomatică”, pentru a se face un transport special de repatriere.

El i-a mai răspuns unui pensionar care i-a cerut să li se permită vârstnicilor să iasă pentru a face mişcare. „Vreau să vă spun că avem în analiză o relaxare a programului persoanelor de peste 65 de ani, a venit şi căldura şi probabil intervalul orar 11-13 nu este cel mai nimerit. Va fi mutat mai în prima parte a zilei, coroborat şi cu faptul că la magazine în prima parte a zilei beneficiaţi de condiţii mult mai propice pentru a fi protejaţi, în sensul în care supermarketurile sunt igienizate, dezinfectate la primele ore şi evident luăm în calcul şi o nouă evaluare pentru un interval orar şi spre seară sau după-amiază”, a afirmat Vela.

Vela a primit şi un mesaj din partea unei angajate de la Serviciul pentru Imigrări, mutată de la Biroul Rutier Iaşi, care i-a cerut un sfat pentru a putea lucra din nou „în stradă”, în condiţile în care un transfer durează două-trei luni.

„Se aprobă transferul dvs, nu durează două-trei luni, a durat două-trei secunde”, i-a răspuns Vela, mulţumindu-i pentru patriotism. Vela a afirmat, răspunzând unor alte mesaje, că, în ceea ce priveşte organizarea nunţilor, cel mai probabil mai trebuie aşteptat.

Marcel Vela a mai fost întrebat dacă pompierii vor primi cei 2.500 de lei brut stimulent pentru cei care intră în contact cu pacienţi cu COVID-19.

„Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental, şi la nivelul Ministerului de interne, nu vreau să vă spun că încă nu am stabilit, şi cu Ministerul de Finanţe, cuantumul coeficientului de risc, din punctul meu de vedere nu va fi la nivelul medicului care este într-un contact permanent cu bolanvul de coronavirus şi aţi văzut şi evoluţia îmbolnăvirilor în mediul, în zona medicală, dar eu, ca ministru al Afacerilor Interne, mă voi preocupa ca să primiţi un stimulent de risc şi pompierii,dar şi poliţiştii, poliţiştii de frotieră, jandarmii (…)”, a mai spus Vela.

El a răspuns îmesajelor primite timp de aproximativ jumătate de oră, fiind vorba de mai mult de şapte întrebări, cum anunţase iniţial, şi a spus că va face acelaşi lucru şi săptămâna viitoare.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seară, că va răspunde, în fiecare zi de miercuri, printr-un video postat pe pagina sa de Facebook, la şapte întrebări pe care le va primi tot pe Facebook de la cetăţeni. Întrebările la care va răspunde vor fi alese aleatoriu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, măsură valabilă până anul viitor. Preşedintele a subliniat că nu vor fi prelungite restricţiile privind deplasările individuale, vor rămâne în vigoare interdicţiile pentru adunări publice şi alte manifestări.

STARE DE URGENŢĂ. Cât va fi amenda pentru nepurtarea măştilor şi a mănuşilor în public

”Am avut o nouă întâlnire cu premierul şi un grup de miniştri şi consilieri. Este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei. Vom avea în scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. Una dintre măsuri este cea cu masca de protecţie. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun. Poate renunţăm la purtarea măştii la anul. O a doua măsură pe care am decis-o este una care va bucura mulţi români. După data de 15 mai vom renunţa la restrângerile de circulaţie individuale”, a declarat Klaus Iohannis.

El a precizat, însă, că pe durata străii de urgenţă, rămân valabile toate măsurile şi restricţiile existente. ”Până în 15 mai staţi acasă, toate restricţiile rămân în vigoare”  După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în paşi, care activitate când poate să înceapă. O activitate importantă este activitatea şcolară şi vom elabora un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Planul va fi prezentat public când e elaborat cu toate detaliile aferente”, a afirmat preşedintele. Iohannis a anunţat şi că va fi un plan şi pentru activitatea economică.