Ministrul Educaţiei: Elevii au fost consultaţi în privinţa Regulamentului de organizare şi funcţionare a şcolilor

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat vineri, la Bistriţa, că adoptarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ a inclus consultarea cu reprezentanţii elevilor şi că forma finală a fost agreată de către toţi partenerii sociali, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 ian. 2018, 11:55
Ministrul Educaţiei: Elevii au fost consultaţi în privinţa Regulamentului de organizare şi funcţionare a şcolilor

„Regulamentul va intra în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. Elevii au fost consultaţi. Consiliul Naţional al Elevilor, federaţiile sindicale, asociaţiile de părinţi au intrat în dezbatere pe modificările Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ din septembrie 2017, au fost nenumărate întâlniri pe acest subiect. Fiind o completare a unui regulament, nu intru în detalii tehnice dacă trebuie sau nu trebuie făcută dezbatere publică. În urma acestor consultări şi dezbateri, forma finală a fost agreată de către toţi partenerii sociali”, a spus Pop.

Citeşte şi: Discuţii aprinse din cauza noului regulament şcolar. Elevii, obligaţi să renunţe la telefoane în timpul orelor

Ministrul a precizat că principalul motiv de modificare a acestui regulament a fost acela de a reglementa situaţia manualelor auxiliare.

„Principalul motiv pentru care trebuia modificat acest regulament este cel legat de auxiliare, pentru că până acum nu era reglementat cum ajunge un auxiliar în ghiozdanul unui elev, ca să meargă cocoşat, nici cine evaluează acel auxiliar, nici cine plăteşte acel auxiliar şi nici cine recomandă acel auxiliar. Şi ne trezeam cu auxiliare în care făceam experimente cu şoareci, îi învăţam pe copii să omoare şoarecii, auxiliare în care spuneam că negrii trebuie să facă nu-ştiu-ce cu albii şi o entitate cu altă entitate şi aşa mai departe. Ba mai mult, erau pe unele dintre ele puse şi ‘avizate de către MEN’, în fals”, a explicat Pop.

Ministrul Educaţiei a adăugat că nu este interesat dacă acest regulament va fi atacat în instanţă de către vreo asociaţie a elevilor.

„Vizavi de atacarea în instanţă a unei asociaţii, nu pot să comentez, fiecare poate să facă ce vrea, este democraţie. Eu astăzi am recunoscut Consiliul Naţional al Elevilor, ştiu că sunt asociaţii ale elevilor făcute de anumiţi adulţi, cu o ţintă anume. Nu mă interesează acest subiect, de atacare în instanţă. Dacă este asociaţia la care mă gândesc eu, una dintre ele a fost invitată la toate dezbaterile pe acest regulament şi refuz să cred că această asociaţie este indirect finanţată de unul din baronii manualelor”, a spus Pop.

Liviu Pop consideră neîndreptăţite şi acuzaţiile potrivit cărora dacă elevii nu vor mai fi lăsaţi cu telefoanele mobile în oră, nu vor mai putea filma anumite scene de violenţă verbală sau fizică ale cadrelor didactice, spunând că „pot fi numărate pe degetele de la o mână” cazurile semnalate cu telefonul mobil, în timp ce strategia de combatere a violenţei în şcoli, implementată în ultimii trei ani, a dus la scăderea acestor acte cu 60%.